home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Meghirdették az online gazdaképzési tanfolyamot
Tóth Lívia
2019.02.10.
LXXIV. évf. 6. szám
Meghirdették az online gazdaképzési tanfolyamot

A Prosperitati Alapítvány a Vajdasági Gazdaságfejlesztési Program keretében online gazdaképzési tanfolyamot indít az integrátorokkal együttműködő, az V. pályázati körben sikeresen pályázó mezőgazdasági termelők számára. A program kidolgozásával a zentai Pro Scientia Naturae Alapítványt bízták meg.

Február 1-jén, a tanfolyam ünnepélyes meghirdetésekor Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője történelminek nevezte a pillanatot, olyan kezdeményezésről és újszerű programról van szó ugyanis, amelynek az alkalmazásával Vajdaság a Kárpát-medencében úttörőnek számít.

— Néhány évvel ezelőtt kezdtünk el arról beszélgetni, hogy a gazdaságfejlesztéssel egyidejűleg képezni is kell a vajdasági magyar közösséget. Három éve, hogy a nyolc Prosperitati-iroda megnyílt az érdeklődők előtt, ma pedig nem ajtó, hanem kapu tárul ki az online térben.

A gazdákat nagy számban — az akció több ezer személyt érint — nem tudjuk klasszikusan, egy teremben összegyűjtve oktatni, ezért döntöttünk az online rendszer mellett, melyet bármikor, akár a gabonaátadásra várva is használhatnak, mert a számítógépes felületen kívül okostelefonról is elérhető. A felkínált tananyag kielégíti azt a tudásigényt, amely ahhoz szükséges, hogy a gazdálkodók jobban, ügyesebben, jobb minőségben termeljenek az integrátoraink, feldolgozóink szükségletei és igényei alapján.


Juhász Bálint, Pásztor István és dr. Lengyel László (a szerző felvétele)

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta, hogy 2019. február 1-je nem csak a képzés bemutatása miatt marad emlékezetes, három évvel ezelőtt ugyanis éppen ezen a napon jelent meg a Prosperitati Alapítvány első pályázata, most pedig egy komoly mentorálási programról is tárgyalni kezdtek.

— Már az elejétől hangoztatjuk, ahhoz, hogy a vajdasági magyar vállalkozókat helyzetbe hozhassuk, egyrészt a technológiai előrelépésüket kell segíteni, másrészt egy olyan vertikális együttműködési rendszert kell felépítenünk, amelynek a csúcsán az integrátorok állnak. Folyamatosan azt emlegettük, hogy a piaci versenyben nem elegendő a technológiai előny, tudásbeli felvértezettségre is szükség van. Meggyőződésünk, hogy nem csak azzal tudunk az embereknek segíteni, ha pénzt biztosítunk, hogy gépet vegyenek, hanem azzal is, ha tudást adunk nekik. A tartalom és a modulrendszer az integrátorokkal együttműködve fogalmazódott meg, mert ezt nem akárkinek, hanem a mi embereinknek készítettük. Ilyen vonatkozásban ez egy testre szabott képzés, és arra biztatnék mindenkit, hogy minél nagyobb számban vegye igénybe ezt a lehetőséget.


A képzést népszerűsítő kisfilm egy kockája

Dr. Lengyel László, a budapesti Szent István Egyetem Zentai Konzultációs Központjának és a Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodának a vezetője, a Pro Scientia Naturae Alapítvány ügyvezetője ismertetője kezdetén arra tért ki, hogy a felkérés egy olyan hatékony képzés létrehozására vonatkozott, amely azonos minőségben és feltételekkel jut el mind a sok ezer — az első körben több mint 3000, de a Prosperitati programja már csaknem 10 000 gazdálkodót érint — felhasználóhoz. Hangsúlyozta, az ő „professzoruk” mindenhova, a legkisebb szórványtelepülésre is megérkezik.

— Előtanulmányt végeztünk, hogy felmérjük, a gazdálkodók társadalma milyen digitális eszközöket alkalmaz, és ez alapján döntöttük el, milyen hosszúak legyenek a filmek, mennyi legyen az ismeretanyag, stb. Erre alapoztuk a képzés szerkezetének, módszertanának a felállítását, a témaköröket pedig az integrátorokkal való beszélgetések után határoztuk meg. E-bookot is készítettünk, vagyis sokszor egy picit bővebb formában, írásban is megvan a filmen látható anyag. Az előadók a legtöbb esetben olyan gazdasági szakemberek, vajdaságiak és magyarországiak egyaránt, akik alkalmazott ismereteket, gazdaságilag jól működő, használható, aktuális tippeket, trükköket, példákat osztanak meg. Két típusú számonkérési anyagot hoztunk létre. Az első játékos formában mutat rá arra, hogy a hallgató mit tud, és mit nem, vagyis visszakéri az elhangzottakat, a modulok végén viszont záróvizsga van. Az egységes szerkezet kialakítása után mindezt összehangoltuk a Prosperitati Alapítvány PIT-rendszerével, melyet sokan ismernek, mert a pályázataikat is ott kezelik, és most ez által kapcsolódhatnak be ebbe a programba. Az első körben az előadóknak küldtük el, majd a falugazdászok következtek, ők jól átnézték, és leadták az észrevételeiket. Miután újracsiszoltuk, eljuttattuk az integrátorokhoz, most pedig a valódi célközönség számára válik elérhetővé. Az előnyei között említeném, hogy a felhasználók számára ingyenes, magyar nyelven érhető el, nincs időkorlát, többször újrakezdhető, ha pedig valakinek nincs ideje az egész modul átnézésére, akkor részegységenként, almodulonként is elvégezhető. Technikai segítséget nyújtunk, lesz majd egy fórum, ahol egymással kommunikálhatnak a résztvevők, de ha valamit nem értenek, tanulás közben is tehetnek fel nekünk kérdéseket. A tananyaghoz egyszerre nagyobb számú ember fér hozzá, számunkra viszont fontos, hogy rögzül az aktivitás, vagyis látjuk, a tanulók mennyire aktívak, mely témaköröket szeretik nézegetni, mert a visszajelzések alapján tudjuk majd csiszolni, bővíteni a leckéket. A tervek szerint a legnépszerűbb modulokat megpróbáljuk akkreditáltatni Belgrádban az oktatásfejlesztési intézetben, hogy a résztvevők hivatalos szerbiai papírt is kaphassanak.

Dr. Lengyel Lászlótól megtudtuk, a képzési program, mely egyúttal az emberek digitális kommunikációs képességeit is javítja, 23 modulból áll. Egységenként 4 almodul, 4 tizenöt perces kisfilm alkot egy-egy témakört, az e-bookok 20-40 oldalasak, nyomtatható formában vannak szerkesztve.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..