home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Meghalt Desmond Tutu
2021.12.27.
LXXVI. évf. 51. szám
Meghalt Desmond Tutu

A Nobel Békedíjas aktivista 90 éves volt.

Meghalt Desmond Tutu, a dél-afrikai apartheid, vagyis faji elkülönítés és megkülönböztetési politika egykori kérlelhetetlen ellenfele. Az emberi jogi harcos halálhírét maga a Dél-Afrikai Köztársaság elnöke erősítette meg egy közleményben. Desmond Tutu pályáját tanárként kezdte, de az 1950-es években, a dél-afrikai kormány által hozott, faji megkülönböztetést alkalmazó oktatási törvények hatására lemondott, majd úgy döntött, hogy papi pályára lép. Az anglikán egyház tagjaként 1961-ben szentelték lelkésszé, végül 1986-ban lett Fokváros érseke. Majd azt követően tíz éven át volt a Afrikai Egyházak Konferenciájának elnöke.

Fotó: Tanjug/AP/John Stillwell

Aktív politikai szereplővé vált, a rasszizmus, az apartheid, a megkülönböztetés elleni kérlelhetetlen küzdelmét 1984-ben Nobel-békedíjjal ismerték el. Ezt követően pedig már a dél-afrikai vezetés sem hagyhatta figyelmen kívül tevékenységét, idővel a fehér vezetés is elfogadta tárgyalópartnerként. Célját, hogy az apartheid vér nélkül érjen véget hazájában, végül is sikerült elérnie.

Forrás: Vajdaság Ma, Index.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..