home 2024. április 21., Konrád napja
Online előfizetés
Meggyújtották a harmadik gyertyát
Tóth Tibor
2022.12.14.
LXXVII. évf. 50. szám
Meggyújtották a harmadik gyertyát

Vasárnap délután tizennegyedik alkalommal tartották meg Hajdújáráson az Ádvent a falunkban elnevezésű gyertyás körmenetet, kirakodóvásárt és művelődési műsort. Az ünnepség a helybeli Keresztelő Szent János-templomban szentmisével kezdődött, majd a gyertyás körmenet átvonult Hajdújárás Helyi Közösségének nagytermébe, és adventet idéző művelődési műsort láthatott a termet színültig megtöltő közönség. A fellépők — a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói, a Lifka Sándor Művelődési Egyesület néptáncosai és népdalkórusa, valamint a citeracsoport — hatalmas sikert arattak, a közönség percekig tartó vastapssal jutalmazta őket. A közös ének után Sövény Rudolf, Hajdújárás Helyi Közössége Tanácsának elnöke mondta el köszöntőjét.

— A XIX. század elején valahol Németországban egy fiúárvaházban állítottak először adventi koszorút. Advent első vasárnapjától karácsonyig naponta meggyújtottak egy gyertyát, és a vasárnapi gyertyákat másmilyen színnel jelölték meg. A feltételezések szerint azért tették, hogy az ott lakó árva gyerekeknek egy kis örömet, melegséget, boldogságot hozzanak az életükbe, és felkészüljenek arra a csodára, amely karácsonykor bekövetkezik. Az eseménnyel az a célunk, hogy a felnövekvő generáció továbbadja azt a hitet, szeretet, megbékélést, amelyről Hajdújárás ismert — emelte ki.


Részlet az ünnepi műsorból

Az ünnepség keretében átadták a Rózsa Sándor Civil Szervezet rajzpályázatának — melyre csaknem száz munka érkezett — díjait is. A betlehemi jászol témakörű rajzverseny alkotásait Török István festőművész bírálta el. Az óvodások korosztályában a fődíjat a Szivárvány óvoda Elefáncsi csoportja kapta, különdíjban pedig Nagy Lana és Kozma Vince részesült. Az első osztályosok között Magyar Ákos érdemelte ki az első, Hegyközi Katalin a második, Virág Timon pedig a harmadik helyet, különdíjat Antal Alex, Soltész Hunor és Csiszár Sára vehetett át. A második osztályosoknál az első helyet Kozma Zengő szerezte meg. A harmadik osztályosok legjobbjának Sövény Zolna bizonyult, a második helyen Tót Natasa, a harmadikon Varga Lorina végzett, különdíjat pedig Cvitkó Márk, Omerović Erik és Balázs Emese vehetett át. A negyedik osztályosok között egy első díjat osztottak ki, melyet Jenei Áron kapott. A felsősök között Lackó Réka végzett az első, Katona Réka a második, Bálint István és Farkas Dávid pedig a harmadik helyen.

A műsor után, melyet a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatott, az ünneplőket mézes pogácsa, forralt bor, tea és sült tök várta. Aki pedig néhány emléktárgyat is haza szeretett volna vinni az eseményről, az a sátorban választhatott a szebbnél szebb kézművestermékek közül. Az eseményt mások mellett megtisztelte jelenlétével Kern Imre, Szabadka alpolgármestere, Kudlik Zoltán tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi segédtitkár, valamint Góli Csilla, a Szabadkai Városi Tanács kommunális ügyekkel és fejlesztésekkel megbízott tagja is.


Betlehem

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..