Megfeleződik a Mozaik Televízió szerkesztősége?

Megfeleződik a Mozaik Televízió szerkesztősége?

Az újvidéki Mozaik Televízió Függetlenség Szakszervezete értesítette a nyilvánosságot, hogy október 23-án megegyezés született a szeptember 3-án megkezdett sztrájk befejezéséről.

Mint arról a munkabeszüntetés kezdetén mi is beszámoltunk, a szerkesztőség követelései között szerepelt a tavaly októberben húsz százalékkal csökkentett béreik visszaállítása az eredeti szintre, a levont részek utólagos folyósítása és az elmaradt útiköltségek kifizetése. Emellett szorgalmazták a munkaidőre és a teljesítményre vonatkozó szabályzatnak a meghozását, valamint követelték az igazgató lemondását. Az eltelt majdnem két hónapban nem sok minden történt, miközben az illetékesek keresték a megoldást, két útiköltséget folyósítottak és leköszönt Horváth Tibor igazgató.
Aztán gyors egymásutánban két közlemény is napvilágot látott. Az egyikben a Mozaik Alapítvány Kuratóriuma adta tudtára a nyilvánosságnak, hogy a sztrájkbizottság minden feltételére kielégítő megoldást találtak, de a dolgozók nem hajlandóak folytatni a munkát, mert követelik a munkabeszüntetés idejére is a meg nem keresett fizetésüket.
„A kuratórium tagjai, tekintettel a mostani nehéz gazdasági helyzetre, feladataikat térítésmentesen végzik, és a sztrájkoló munkásoknak ezt a követelését a nézők és a közvélemény semmibevételének tartják, amivel megvonják az újvidéki és a környéken élő magyar ajkú nézőktől az anyanyelven való tájékoztatásra való jogot” -- olvashattuk a sajtóhoz eljuttatott dokumentumban.
Ennek folytatásaként érkezett meg még aznap a Mozaik Televízió bejelentése a sztrájk befejezéséről, de egyben a leírtakra is reagáltak. Elmondják, hogy az elmaradt bérek és útiköltségek kifizetéséről addig nem született megállapodás, a vezetőség továbbra sem ismeri el a szerződésben szereplő fizetéseket, a munkabeszüntetés idejére pedig a bérek 30 százalékának a kifizetését fogadták el.
A Mozaik Alapítvány Kuratóriumának az a megoldása az általuk öröklött problémákra, hogy a dolgozók számát a felére csökkentik, az elmaradt járandóságokat pedig részletekben folyósítanák -- olvashatjuk a közleményben, melyet a következő mondattal fejeztek be: „A sztrájk végét jelentő megegyezést a szakszervezet legfőképpen azért írta alá, mert úgy mérte fel, fennáll annak a veszélye, hogy megszűnik létezni a Mozaik TV mint az Újvidéken és a környéken élő magyar ajkú nézők tájékoztatását szolgáló tévéállomás”.
Vagyis a szakszervezet nem igazán elégedett a kuratórium döntésével, de felvették a munkát, mert úgy ítélték meg, hogy veszélybe került a televízió léte.
Hoffmann Artúr, a Mozaik Televízió megbízott igazgatója és Király Károly, a kuratórium elnöke napilapunknak adott nyilatkozatában megerősítette a létszámcsökkentést -- az új munkaügyi szabályzat értelmében megfeleződik a szerkesztőség, ugyanis nyolcan maradnának állandó munkaviszonyban --, a 2011 októberétől 201


Összeállította: (Tha)

Címkék: Mozaik Televízió
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Megfeleződik a Mozaik Televízió szerkesztősége?
Körkép
  • VARJÚ Sára
  • 2013.04.24.
  • LXVIII. évfolyam 17. szám
Megfeleződik a Mozaik Televízió szerkesztősége?
Szabadkai Napló
  • GYURKOVICS Virág
  • 2013.04.10.
  • LXVIII. évfolyam 15. szám
Facebook

Támogatóink