home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Megfejtettük PSY sikerének titkát: egyszerűen őrült!
Zvekán Péter
2014.08.13.
LXIX. évf. 33. szám
Megfejtettük PSY sikerének titkát: egyszerűen őrült!

Manapság szinte elvárás, hogy egy előadó különc legyen, s ezt nyilván mindegyikük másképpen éri el. Van, aki az öltözködésével, van, aki a botrányaival, és van, aki azzal, hogy egyszerűen annyira őrült, hogy az már jó. Ez utóbbi érvényes a dél-koreai PSY-ra is, aki már a Gangnam Style-lal is bizonyította: nincs ki mind a négy kereke. Az egyetlen meglepetést talán azzal szerezte, hogy slágere után nem tűnt el a süllyesztőben…

Amikor a Gangnam Style megjelent, senki sem gondolta, hogy a YouTube-on ez lesz a legtöbbször meghallgatott/megnézett dal. Pedig az lett, megdöntve szinte minden rekordot. Eddig több mint kétmilliárdan tekintették meg. Hogy miért? Valószínűleg azért, mert eltér mindattól, amit eddig láttunk. Ráadásul figyelembe kell venni, hogy a dal úgy lett megasláger, hogy nem angol nyelvű, vagyis szinte senki sem értette meg a szövegét.

PSY az interjúkban azt nyilatkozta, hogy a klipben látható, a védjegyévé vált tánc az újabb videókban is látható lesz, ám ezt az ígéretét érdekes módon a későbbiekben mégsem tartotta be. Múlt év áprilisában jelent meg új dala, a Gentleman. Az óriási elvárásoknak azonban nem igazán sikerült megfelelnie. Persze, ez sem volt meglepő, hiszen az előző slágerének mutatóit évekig senki sem fogja tudni túlszárnyalni. A nézettség ez esetben sem volt rossz, de „mindössze” valamivel több, mint 718 millióan tekintették meg — függetlenül attól, hogy a számhoz készült videó ismét nagyon elvetemültre sikeredett.

Az újabb „bomba” az idén június 8-án robbant, de ehhez már szövetségese is volt. A legfrissebb dalát ugyanis a világhírű amerikai rapperrel, Snoop Doggal közösen készítette el. Ez a Hangover volt, mely természetesen a másnaposságról szól. Miután a számhoz készült klip felkerült a világhálóra, pillanatokon belül érkeztek a visszajelzések. A Time magazin például bűbájosnak nevezte, ellenben mások borzasztónak. Koreában például sok rajongót haragított magára az énekes, szerintük ugyanis rossz színben tünteti fel kultúrájukat. De vélemények ide vagy oda, a feltöltés utáni első huszonnégy órában a videót több mint 10 millióan tekintették meg.

A klip egyébként arról szól, hogy PSY és Snoop rettenetesen másnaposan ébred egy hotel fürdőjében. Ettől függetlenül a buli nem áll meg, s már az ebédnél újrakezdik az iszogatást. Közben csatlakozik hozzájuk két középkorú, ázsiai hölgy, aki a későbbiekben a bulikba is velük tart. Azt is látjuk továbbá, hogy minél többet fogyasztanak a fiúk, annál szebbnek tűnnek a hölgyek – ami, valljuk be, reális jelenség. A videoklip végül egy hatalmas tömegverekedésbe torkollik, melyet persze a főszereplők sértetlenül úsznak meg.

A lényeg, hogy PSY bizonyította: ő nem egy one hit wonder (egyslágeres előadó), és addig fog őrültködni, amíg csak bírja. S jól is teszi, hiszen az emberek rajonganak érte. Egy interjúban azt mondta, hogy nem ő, hanem a nézők/hallgatók a felelősek azért, hogy ekkora hírnévre tett szert, ők azok, akik kiemelték a tömegből. Hozzátette: amíg ez így marad, addig ő örömmel viseli a „rárótt terhet”.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..