home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Megéri a jogi pályát választani!
Szakáll Laura
2022.06.08.
LXXVII. évf. 23. szám
Megéri a jogi pályát választani!

Évi 1 millió forintra számíthatnak azok a fiatalok, akik a jogi pályát választják, Magyarország Igazságügyi Minisztériuma és a Magyar Nemzeti Tanács ugyanis az idén is jogászösztöndíjat hirdetett. Tavaly 10 egyetemistának adtak volna havi 100 000 forintnyi összeget, de a nagy érdeklődésre való tekintettel az MNT kipótolta az ösztöndíjakra szánt keretet, így mind a 17 jelentkező megkapta a támogatást. Az idén kibővült a program, 20 hallgató részesülhet jogászösztöndíjban.

— Továbbra is megéri joghallgatónak lenni, jogásznak tanulni. A jogászösztöndíj-program a közösség versenyképessége szempontjából az egyik legkonkrétabb, legjelentősebb, legkézzelfoghatóbb. Szükségünk van fiatal magyar jogászokra, ahogy szükségünk van fiatal magyar orvosokra és építészmérnökökre, közgazdászokra és sok más szakemberre is annak érdekében, hogy azokat a lehetőségeket be tudjuk lakni, amelyeknek a jogi feltételeit az elmúlt években megteremtettünk a részarányos foglalkoztatás kapcsán — fogalmazott a Magyar Nemzeti Tanács üléstermében megtartott sajtótájékoztatón dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője, egyetemi docens. — Az az érdekünk, hogy tíz, húsz, harminc év múlva is legyenek magyar bírák, magyar ügyészek, magyar jogászok a közigazgatásban, legyenek jogászok a gazdaságban. A jogi végzettség elég sok lehetőséget biztosít az elhelyezkedésre. Magyar munkanélküli jogászt nem sokat ismerünk. Mivel Magyarország Igazságügyi Minisztériumának és a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően egy elég jelentős és tekintélyes összegű ösztöndíjban is lehet részesülni, azt gondolom, hogy a haszon egyéni is a joghallgatók szempontjából, meg közösségi is, olyan szempontból, hogy lesznek fiatal, magyar, képzett jogászok a következő években, évtizedekben is. Mindenkit arra buzdítanék, hogy gondolja át és mérlegelje ezt a lehetőséget, válassza a jogi pályát. Bízom abban, az idei program is legalább olyan sikeres lesz, mint a tavalyi volt. Ha évről évre így haladunk, azt fogjuk elérni, hogy itt a szabadkai székhelyű Gazdasági és Igazságügyi Jogi Karon is, meg az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán is, illetve más jogi karokon is, ahova jelentkeznek a fiatalok, egy jelentős magyar közösség alakulhat ki.


Fotó: Sanjin Mehić 

Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, dr. Pásztor Bálintnak nagy-nagy hálával tartoznak, mert az ötlet is onnan indult el, hogy mennyire fontos és indokolt lenne, hogy a jogászoknak ilyen lehetőséget teremtsenek. A tavalyi pályázók közül 11-en Szabadkán iratkoztak be, 6-an pedig Újvidéket választották. Elég sok helyről érkeztek a fiatalok, aminek csak örülni lehet, hogy így alakult.

A pályázati feltételek és a mércék nem változtak a tavalyihoz képest — mutatott rá Lulić Emil, az MNT hivatalvezetője.

— Az ösztöndíjra vonatkozó pályázat június 7-én felkerült a Magyar Nemzeti Tanács honlapjára, elérhető, letölthető. Pályázni a hónap utolsó napján, június 30-án 14 óráig lehet. A mód annyiban változik, hogy a pályázati űrlap bele lett építve a MNT Breki pályázati rendszerébe, hiszen a Magyar Nemzeti Tanács valamennyi pályázata itt érhető el, és ezzel megkönnyítettük az eljárást.

A feltételek közé tartozik, hogy a pályázó nem rendelkezhet felsőfokú végzettséggel, és első ízben jelentkezzen bármely szerbiai akkreditált jogászképzésre. Emellett az érdeklődőnek magyar nyelven kellett elvégeznie az általános iskolát és/vagy a középiskolát, valamint vállalnia kell, hogy az egyetem befejezése után legalább 5 évig Szerbiában dolgozik jogászként.

A pályázatokat — csakúgy mint tavaly — háromtagú bizottság bírálja el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..