home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
„Megéri Szerbiában vállalkozni”
LACKÓ VARJÚ Sára
2013.11.13.
LXVIII. évf. 46. szám
„Megéri Szerbiában vállalkozni”

Bemutatjuk Vajdaság sikeres vállalkozóit: Török György szegedi vállalkozó, az Elzett Certa Kft. cégvezető tulajdonosa tíz évvel ezelőtt alapította meg szabadkai vállalkozását, az Elzett-Certa D. o. o.-t. Az immár Szerbia-szerte ismert, magyar munkaerő által készített zárak és zárbetétek nagy választékban kaphatóak. Minőségi munkájuk az anyagyárnak is köszönhető, mely világszínvonalú fejlesztést és kereskedelmet folytat.

A Dél-Magyarországot képviselő cég 1989 óta működik Szegeden. Akkoriban a vállalkozás Románia, Szerbia és az akkori Jugoszlávia területét is zárakkal látta el. Török György elmondta, hogy a nagy külföldi érdeklődés eredményeképp a cég vezetői elkezdték fontolgatni egy szerbiai leányvállalat megnyitásának lehetőségét.

— Terjeszkedhettünk volna Temesvár vagy Arad felé, ahol nagyobb forgalmat bonyolíthattunk volna le, de nekem Szabadka mindig is rokonszenvesebb volt. Az idő folyamán egyre nagyobb lehetőséget láttunk ebben a városban, hiszen — mint kiderült — innen és egész Jugoszlávia területéről vásároltak tőlünk zárakat, lakatokat. Rengetegen jöttek Valjevóból, Szarajevóból, Tuzláról Elzett-termékeket vásárolni, és kamionszámra vitték ki az árut banki fedezet ellenében. Amikor Szerbiában véget ért a háború, maguk a vevők kértek bennünket arra, hogy itt nyissunk vállalkozást. Igazuk volt, mert így könnyebb volt az áru kiszállítása, és nem kellett valutával fizetniük.

A vezetők 2000-ben az egyik szerbiai ügyvédi irodában érdeklődtek a cégalapítás jogi kötelezettségei felől, így első külföldi befektetőként meg is nyitották szabadkai vállalkozásukat.

— Valójában a nulláról indultunk 2000-ben. Akkoriban Szabadkán elég siralmas volt a helyzet, teljesen tönkrement a város, sőt egész Szerbia, hisz az országot végigjárva alig találkoztunk közlekedő autókkal, itt-ott még látszódtak a háború nyomai. Akkoriban benzinre sem volt pénzük az embereknek, nemhogy zárakra. Minden szegedi ismerősöm megkérdőjelezte a döntésünket, hiszen nem voltak jól értesülve az itteni helyzetről, azt hitték, Szerbiában még mindig tart a háború. Nem tudják, hogy itt is lehet vállalkozni, sikereket elérni, és hogy ez az ország is fejlődik. Kezdetben csak egy kisebb helyet béreltünk, ahol egy szerényebb nagykereskedelmi vállalkozást tudtunk elindítani, ám a vevők ígérete és vásárlási igénye szerint szép lassan egyre több terméket importáltunk Szegedről. Azóta a kuncsaftkörünk folyamatosan bővül, a legnagyobb rendelések továbbra is Belgrádból érkeznek, sőt Kragujevacról és Valjevóból is kapunk megrendeléseket. A vásárlóink évek óta rendes, becsületes partnereink, rendszeresen fizetnek, ami nagyon fontos manapság — nyilatkozta lapunknak a vállalkozó.

A vásárlói visszajelzések igazolják termékeik minőségét.

— Vásárlóink igazolják, hogy termékeink jó minőségűek és az áruk is megfelelő. Nagy versenytársaink a kínaiak, akik leutánozzák termékeinket. Velük ugyan nem tudunk árban versenyezni, de minőségben igen, illetve abban, hogy egy-két év jótállást vállalunk árucikkeinkért. Évente csak egy zárra érkezik panasz. Egy megbízható szabadkai szállítmányozási céggel működünk együtt, mely az egész ország területén fuvaroz, és a határon is áthozza a termékeket. Kezdetben ezzel kapcsolatban is nehézségekbe ütköztünk, mert annak idején a vámosok nem tudták hogyan kezelni ezt a fajta árut, de már ezzel sincs gond.

Figyelembe véve a világgazdasági válságot, Török György biztatóan beszélt a szerbiai vállalkozások külföldre való terjeszkedéséről.

— Kívülállóként azt látom, hogy egyre jobb a helyzet errefelé. Nem azt hangoztatom, mint mások, hogy mennyire rossz itt. Azt is figyelembe kell venni, hogy az egész világon gazdasági válság van. Mindenkit arra biztatok, akár szerbiai vállalkozó, akár nem, hogy próbálkozzon, mert van lehetőség. Magyarország felé is nyissanak, de olyan terméket szállítsanak oda, amelyet el lehet adni, mert ha már ott vannak, akkor Ausztriában és Németországban is forgalmazhatják árujukat. Természetesen vannak veszteségeink is, de arra is akad megoldás: például ha valaki nem tud fizetni, akkor mi is kompenzálunk — nyilatkozta Török György.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..