home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Megemlékezések
2006.03.14.
LXI. évf. 11. szám
Megemlékezések

az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezettközponti megemlékezésekre 2006. március 15-én, szerdánMagyarittabéra 9.30 órakor a megemlékezők fogadása a református parókián10.00 órakor ünnepi istentisztelet a református templomban11.00 órakor alkalmi beszédek, ün...

az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett
központi megemlékezésekre 2006. március 15-én, szerdán

Magyarittabéra
9.30 órakor a megemlékezők fogadása a református parókián
10.00 órakor ünnepi istentisztelet a református templomban
11.00 órakor alkalmi beszédek, ünnepi műsor és koszorúzás a Kossuth-szobornál

Bácskossuthfalvára
13.30 órakor a megemlékezők fogadása a református templomkertben
14.00 órakor ökumenikus istentisztelet a református templomban
15.00 órakor alkalmi beszédek, ünnepi műsor és koszorúzás a Kossuth-emlékparkban
19.00 órakor a budapesti Nemzeti Kamaraszínház fellépése az Idős Kovács Gyula Általános Iskola tornatermében

A Vajdasági Magyar Szövetség értesíti a polgárokat, hogy Szabadkáról ingyenes autóbusz indul Bácskossuthfalvára március 15-én, szerdán a Népkör épülete elől 12.45 órakor. Helyfoglalás a VMSZ-iroda 024/553-801-es telefonszámán.

Bácskertes
Az első délvidéki köztéri Petőfi Sándor-szobor leleplezésével veszi kezdetét délután négy órakor az 1848/49. évi forradalom és szabadságharc, valamint a magyar sajtó napja tiszteletére rendezett ünnepi műsor, amelynek közös szervezője a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület. Szoboravató beszédet Lezsák Sándor, a Magyar Köztársaság országgyűlési képviselője mond.
Öt órakor alkalmi összeállítással tisztelegnek a múlt emléke előtt a művelődési egyesület színháztermében. Ennek keretében Kartag Nándornak, az Újvidéki Televízió újságírójának átadják a délvidéki magyar újságíródíjat, a Napleány-díjat. Ünnepköszöntőt Dudás Károly, a VMMSZ elnöke mond.

Szabadka
A VMSZ szabadkai körzeti szervezete március 14-én, kedden 19 órától Süss fel nap! címmel szervez ünnepi műsort a Népkör Magyar Művelődési Központban. Ünnepi köszöntőt Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke mond. A műsorban fellép a Népkör táncegyüttese, a Juhász zenekar, Szőke Attila színművész, Vízi Karolina énekes és Bakos Árpád zenész, zeneszerző.

Újvidék
A Petőfi Sándor MME március 14-én, kedden ünnepi rendezvényein emlékezik az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharcra. A székház előcsarnokában a 19 órakor kezdődő műsoros megemlékezésen megkoszorúzzák Petőfi Sándor mellszobrát. A nagyterembe 19.20 órakor kezdődik az ,,Áldott legyen emléke a márciusi ifjúságnak!' című ünnepség. Fellép a művelődési egyesület vegyes kórusa, Guzsalyas énekegyüttese, Dalköre és az irodalmi-hagyományápoló szakköre, valamint a Vajdasági Magyar Ifjúság újvidéki városi szervezetének néhány tagja. Dr. Káich Katalin művelődéstörténész ünnepi értekezésében feltárja szabadságharcaink összefüggéseit. Műsorvezetők: Szakállas Zsolt és Horvát Anikó. Szövegíró és műsorszerkesztő: Berényi Ilona. A művelődési egyesület rendezvényeire szeretettel meghívja a helybeli és vidéki ünneplő felnőtteket és diákifjúságot.

A Magyar Tanszék ünnepi műsora
A Tanszék 1848-ra emlékező ünnepi műsorát március 15-én 11 órakor tartja a Bölcsészettudományi Kar mozitermében. Ünnepi köszöntőt dr. Bányai János tanszékvezető mond, dr. Rajsli Ilona pedig ,,Tisztán és kereken mondani igazat' címmel tart előadást.
A Magyar Tanszék hallgatói ünnepköszöntő versösszeállításának címe: Elzúgtak forradalmai(nk).

Zenta
Március 14-én, kedden, 16 órai kezdettel kegyeletadó koszorúzást tartanak Zentán a Felsővárosi köztemetőben, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emléksírhelyénél. Az alkalmi műsor vendége a zentai Délibáb vegyes kórus.

Magyarkanizsa
Magyarkanizsa község önkormányzata szeretettel meghívja Önt 2006. március 15-én, szerdán az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett programjaira.
11.00 órakor: Ünnepi megemlékezés és műsor a Művészetek Házában (Cnesa), a Rákóczi Szövetség magyarkanizsai tagozatának szervezésében. Fellépnek: a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium (Budakeszi) és a Jovan Jovanoviæ Zmaj Általános Iskola (Magyarkanizsa) diákjai.
15.00 órakor: Koszorúzás a magyarkanizsai Nagytemetőben.
16.30 órakor: Kiállítás és ünnepi műsor a Művelődési Házban, az Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület szervezésében.
18.30 órakor: Az Egyszólam Együttes (Budapest) koncertje a magyarkanizsai Városháza dísztermében.

Megemlékezés Topolyán
A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) és a VMDP Ifjúsági Tagozata 2006. március 15-én (szerdán) délután 4 órakor koszorúzással egybekötött megemlékezést tart Topolyán a Nyugati temetőben a Hősök sírjánál a magyar forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából. A történelmi visszaemlékezés és a beszédek után a résztvevők közösen helyezik el koszorúikat a hősök emlékére. A megemlékezésen beszédet mond Ágoston András, a VMDP elnöke és László Bálint, a VMDP IT elnöke. A szervezők mindenkit szeretettel várnak.

Bajmok
A Dózsa György MMK a 48/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére kedden, március 14-én szervez ünnepi megemlékezést. 15 órától koszorúzás a paprenyacsai temetőben Töröky Pál szabadságharcos sírjánál. 19 órától ünnepi műsor a Dózsa György MMK klubtermében.

Kishegyes
A magyar forradalom és szabadságharc 158. évfordulója alkalmából március 15-én, szerdán délután 17 órai kezdettel koszorúzással egybekötött megemlékezés lesz a Nyugati temetőben a hegyesi csata emlékművénél.

Zombor
Március 15-én, Szerda
Délután hat órakor ünnepi összeállítás kezdődik a Magyar Polgári Kaszinóban, amelynek első részében a Kollár Balla Lenke rendezte irodalmi-zenés egyvelegben zombori, nemesmiliticsi és kupuszinai fiatalok, valamint az egyesület vegyes kara idézik fel az 1848-ban ezen a napon történteket. Zenei munkatárs Juhász Rafael. A műsor második részében a Rákóczi Szövetség bajai tagozatának ifjai szólaltatnak meg alkalomhoz illő énekszámokat.

Nemesmilitics
Az 1848/49-es magyar szabadságharc részvevőinek és áldozatainak emlékére március 15-én délután öt órakor bemutatandó kegyeletadó szentmisével veszi kezdetét a megemlékezés Militicsen, amelyet koszorúzási ünnepség követ Pál Tóni, a feketesapkások kapitányának síremlékénél.

Óbecse
A községben tevékenykedő politikai és civil szervezetek együttes részvételével március 15-én, délután 4 órakor a Belvárosi temetőben megkoszorúzzák a magyar szabadságharcban hősi halált halt honvédek síremlékét. A megemlékezésen közreműködnek a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör népdalénekesei és versmondói. Rövid megemlékező és értékelő beszéd hangzik el a 48-as forradalomról.

1848/49 Bánátban
Kedden, március 14-én 18.30 órai kezdettel Tordán, a Kultúrotthonban alkalmi műsor keretében emlékeznek meg az 1848/49-es szabadságharcról. A történelmi méltatás után az Ady Endre Általános Iskola diákjai és a helyi műkedvelők ünnepi műsor-összeállítással lépnek fel.
*
A nagybecskereki Petőfi Művelődési Egyesületben hagyományosan megemlékeznek nemzeti ünnepeinkről és a vajdasági magyarság jeles napjairól. Március idusán zenés-verses összeállítással a szabadságharcra, bátorságra, önfeláldozásra, egy kis nép nagy álmaira emlékeznek. A műsor szerdán, március 15-én 18 órakor kezdődik.
*
A Muzslyaiak Klubja, a Petőfi Sándor MME és a Szervó Mihály Általános Iskola közös szervezésében március 14-én, kedden, az egyesület nagytermében 19 órai kezdettel az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeznek. Történelmi méltatást Hallai Zoltán történész mond. A rendezvényen kiosztják a díjakat a szabadságharc emlékére meghirdetett szavalóverseny legjobbjainak.

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját
MOST IS HALLOM E DALT... című
ÜNNEPI MEGEMLÉKEZŐ MŰSORUNKRA, melyet 2006. március 15-én 19 órai kezdettel a pancsovai Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben tartunk. (Cara Lazara 19.)
Kérjük, rendezvényünkre szíveskedjék meghívni barátait, ismerőseit is!
A belépés díjtalan.
Fellépnek:
-- a Dél Pacsirtái gyermekkórus
-- Ifjúsági zenekar
-- egyesületeink zeneművészei, szavalói, énekesei.
Összeállította és rendezte: Balassa Julianna

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..