home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Megemlékezés Óbecsén
Szilágyi Edit
2023.03.14.
LXXVIII. évf. 10. szám
Megemlékezés Óbecsén

„Szolgaságunk idejében

Minden ember csak beszélt,

Mi valánk a legelsők, kik

Tenni mertünk a honért!”

(Petőfi)

„Láng van szívemben…” címmel ünnepi megemlékezést tartottak az 1848/49-es szabadságharc és forradalom tiszteletére az óbecsei Petőfi-szobornál. A megjelenteket a szervezők, a Petőfi Sándor Általános Iskola, az óbecsei Népkönyvtár és a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör nevében Fenyvesi Szilvia, a könyvtár munkatársa köszöntötte.

— 1848. március 15-én sorsfordító időket élt Magyarország — idézte Fenyvesi Szilvia a letűnt időket. — Ezen a napon virradt fel a magyar szabadság napja. Ezen a napon rázta le a magyar nép jármát, ezen a napon törte ketté azokat a bilincseket, amelyek megkötve tartották a magyar nemzet akaratát. Ilyen egyszerű március 15-e igazsága!

Ha azt mondják, 1848. március 15., azt mondjuk, márciusi ifjak, Petőfi, Jókai, Vasvári, Irinyi, Pilvax kávéház, 12 pont, Landerer-nyomda, Nemzeti dal, Táncsics, Nemzeti Múzeum, sajtószabadság, Kossuth. Mind megannyi jelzőtábla, melyeket kiváló emberek tettei, gondolatai fűznek össze történelemmé, s válnak meghatározóvá az egyén és a nemzet tudatában. Felszabadult büszkeség tölti el a magyar ember szívét, és valahol legbelül érezzük mindannyian magyarságunk lényegét, hogy jó magyarnak lenni csak úgy önmagáért.

A Dúdoló és a Botra kórus, valamint Koncz Villő és Kisutcai Ivett előadásában hangzott el a Himnusz, melyhez csatlakozott az ünneplő közönség.

— Hajlamosak vagyunk néha arra, hogy a magyar történelem e nagy fejezetét végzetes kudarcnak ítéljük meg — mondta köszöntőbeszédében dr. Molnár Viktor, a VMSZ községi szervezetének és a VMSZ tanácsának elnöke. — Nemcsak a sikerek, de a kudarcok is a nemzet épülésére fordíthatók, ha megértjük annak üzeneteit, ha hallgatunk a latin mondásra: historia est magistra vitae. Mert minden történelmi eseménynek, így 1848. március 15-ének is van üzenete a mának és a jövőnek. Éppen ezért is válhatott nemzeti ünnepünkké, világítótoronnyá viharos történelmünkben. Mi, határon túliak itt fogunk élni továbbra is, itt kell boldogulnunk, itt kell elvégezni a munkánkat, itt kell értelmes célokat kitűzni magunk elé, nevelni a gyermekeinket, gondoskodni a szüleinkről. Mit kíván a magyar nemzet? Legyen béke, szabadság, egyetértés! — hangsúlyozta, utalva a márciusi ifjak által szerkesztett kiadványra.

A rendezvényt a szavalók, az énekesek és a néptáncosok produkciója tette felemelővé.

Az ünnepi műsort Szűcs Budai Engelbert, a Petőfi-iskola magyartanára szerkesztette. A Dúdoló és a Botra énekegyütteseket Kisimre Szerda Anna és Szerda András készítette fel, míg a Kiscimbora néptánccsoport művészeti vezetői Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs voltak. A műsorban közreműködtek: Kisutcai Ivett, Koncz Villő, Becsei Bence, Varnyú Leona, Garai Lilla, Deák Dániel, Bátori Flórián, Bárány Petra, Szabó Vivien, Lázár Enikő, Farkas Larissza, Ferenci Orsolya, Hallai Viktor, Kádas Dávid, Bátori Simon, Szabó Balázs, Tojzán Dániel, Német Balázs, Tóth Dominik és Varró Tódor.

A program koszorúzással végződött.

 

A szerző felvételei

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..