home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Megemlékezés a 127 esztendős Kossuth-szobornál
Talpai Lóránt
2023.03.15.
LXXVIII. évf. 11. szám
Megemlékezés a 127 esztendős Kossuth-szobornál

Istentisztelettel, alkalmi műsorral és koszorúzással tisztelegtek 1848/49 hősei előtt Bácskossuthfalván

A református templomban tartották meg az ökumenikus istentiszteletet, melyen Harangozó László hirdetett igét, áldást pedig Tóth József katolikus és Dolinszky Gábor evangélikus lelkipásztor mondott.

Ezután kezdődött az ünnepi megemlékezés a 127 esztendős Kossuth-szobornál. A rendezvényen Papp László, a helyi hözösség tanácselnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük Csallóközi Eszter szabadkai főkonzult, Magyar Józsefet, Magyarország belgrádi nagykövetét, Nagy Jánost, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkárt, Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét és Fremond Árpádot, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök levelét Nagy János olvasta fel. Majd Fremond Árpád ünnepi beszéde következett.

— Mi, magyarok március idusán a magyar nemzet erejére emlékezünk. Elődeink közös cselekvéssel bármire képesek voltak. Példaértékű, ahogy elődeink 175 évvel ezelőtt saját kezükbe vették a sorsukat. Ezt kell tennünk nekünk, vajdasági magyaroknak most is. Nem számíthatunk másra, csak magunkra — hangoztatta az MNT elnöke.

A Kossuth parkban lezajlott megemlékezést Kerekes Zalán szavalata és az óbecsei Botra férfikórus fellépése tette meghittebbé. Az ünnepség végén a jelenlevők megkoszorúzták a Kossuth-szobrot, mely 1896-tól 1918-ig állt a falu központjában, majd 1994-ben került vissza újra méltó helyére, Kossuth Lajos halálának 100. évfordulója alkalmából, a falu tisztelete és kegyelete jeléül. A szobor újraállítása óta minden évben március 15-én koszorúzással emlékeznek meg a forradalom és szabadságharc hőseiről.

Fényképezte: Talpai Lóránt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..