home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Megemlékezés Szép Ferenczről Szabadkán
2023.09.07.
LXXVIII. évf. 36. szám
Megemlékezés Szép Ferenczről Szabadkán

A Keresztény Értelmiségi Kör 2023.09.5-én Szép Ferenczre, emlékezett Szabadkán. Szép Ferencz egykor a Szent Teréz templom plébánosa volt. Papi teendői mellett az irodalom terén is tevékenykedett. Imakönyveket fordított, verseket írt. A 1848/49-es szabadságharc ideje alatt szerkesztette az első szabadkai lapot a Honunk állapotát. Tábori lelkészként is szolgált.

Az emlékszobrot Szép Ferencz halálának 150. évfordulójára állította a Keresztény Értelmiségi Kör 2006-ban, amely Szarapka Tibor alkotása.

Szabó-Hangya Teréz köszöntötte a résztvevőket. Miklenovics Aranka és Némedi Imre az Életjel - Csáth Géza Művészetbaráti Kör versmondói szavalataikkal tették meghitté a megemlékezést. Mons. Stjepan Beretić, az Avilai Szent Teréz Római Katolikus Plébánia plébánosa beszédet mondott, amelyben bemutatta Szép Ferencz életét és szerteágazó munkásságát, majd megszentelte az emlékszobrot. Borbély Béla a Keresztény Értelmiségi Kör irodavezetője koszorút helyezett el az emlékműnél.

Az ünnepi szertartás emlékmisével zárult az Szent Teréz Székesegyházban, amelyet Ft. Bartus Ervin mutatott be.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..