home 2024. február 26., Géza napja
Online előfizetés
Megbolygatni az állóvizet
Gyurkovics Virág
2015.01.21.
LXX. évf. 3. szám
Megbolygatni az állóvizet

Történjen valami Szabadkán. Valami, ami mindentől függetlenül tiszta értékeket tud felmutatni, és ezáltal képes megbolygatni az állóvizet, a tespedtséget a városban. Ebből a megfontolásból alakult a Szab-way független színházi szervezet, melynek első produkciója a Gaudeamus Igitur című előadás.
A közelmúltban alakult civil szervezetről és az előadás megvalósításáról az alapítókkal, Mezei Zoltánnal, Szőke Attilával és Pálfi Ervinnel beszélgettünk.

A Szab-way civil szervezet elsősorban színházi produkciókat kíván létrehozni, befogadni, menedzselni, ám tevékenysége később más művészeti ágazatokkal — tárlatok, koncertek, irodalmi estek szervezésével — is bővülne. A cél, hogy mozgósítsa a régió művészeit, szervezeti hátteret nyújtson nekik, és teret adjon a szabad megnyilvánulási formáknak.

Az elmúlt évek során már kiderült, hogy Mezei, Szőke és Pálfi hármasa nagyon jól működik együtt csapatként. Jó példa is volt előttük, hiszen a Vörös című előadás révén megismerkedtek a Katona József Színház munkájával. A társulat egyik-másik színésze — amellett, hogy megvan a jól működő színházuk, ahol minden olajozottan működik — a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban dolgozik, mely azért alakult Budapesten, hogy ernyő alá vonja a független színházakat, és intézményi hátteret adjon nekik. Hasonló céllal alakult a Szab-way is.

A hosszú távú célok között szerepel, hogy találjanak egy bázist, mely fóruma lehet a színházi és a művészi szakmának. Addig is a programok a város különböző helyszínein találják meg a helyüket. A kArcnak már egy éve a Raichle-palota ad otthont, és a Gaudeamusnak is jó, hogy a Sárga Házban játsszák, hiszen hihetetlenül sokat tud hozzáadni az előadáshoz, ha megtalálják a számára legmegfelelőbb helyszínt. A színház intézményi kereteiből való kilépés — mindamellett, hogy bizonyos fokú szabadságot ad — csak színesíti a várost és a társulatot, ahogyan a közönségnek is üdítő lehet a változatosság.

A Szab-way nem konkurenciát kíván teremteni a többi színháznak, csupán megnyitni azt a bizonyos szelepet, amelyen kiszabadulhatnak a felgyülemlett energiák. Ezért ha valakinek színházi, művészi ötlete támad, de nincs hozzá intézményi kerete, bátran fordulhat a Szab-way csapatához, mely segítő szándékával és kapcsolati tőkéjével hozzájárulva, a produkcióknak pályázati hátteret keresve segíthet megvalósítani a terveket. Ahogyan Pálfi fogalmaz, az ember is úgy éli az életét, hogy kulcsokat keres saját magához és másokhoz. A Szab-waynek olyan társulásnak kellene lennie, hogy amikor határozatlan emberek érkeznek különféle, furcsa kis kulcsokkal, akkor segítsen nekik ajtókat nyitogatni.

A Gaudeamus Igitur című előadás nem a társulat által írt első darab, viszont a színészek először szólalnak meg ezen a színházi nyelven. A Katona József Színház révén ugyanis abba is betekinthettek, hogy ők miként próbálnak rávilágítani bizonyos kérdésekre, melyek naponta előfordulnak a társadalomban. Ennek hatására született meg az a gondolat, hogy foglalkozzanak az oktatásügy kérdésével. Az előadás felépítésébe pedig azt a fajta esztétikát is beleszőtték, amelyet az elmúlt évek során olyan neves rendezőktől lestek el, mint Tasnádi István, Máté Gábor vagy Dömötör András. Ezen a színházi formán keresztül nem történetet mesélnek, hanem egy kissé elvonatkoztatva, mégis a valóság mentén haladva, a keresztmetszetét vázolják mindannak, amit a témakör kapcsán megismertek. Ehhez a megismeréshez pedig a tanügyben dolgozó, közreműködő tanítók, tanárok, igazgatók, politikusok, szociológusok, sőt diákok segítségét kérték. A velük való beszélgetésekből táplálkozott az előadás, melynek groteszk stílusát maga a téma abszurditása adta. Számukra is kihívás volt egy olyan színházi formában megtalálni önmagukat, amilyenben korábban nem dolgoztak, de a társulatban szerencsére olyan gondolkodó emberek jöttek össze, akik — Hernyák György tanítványaiként — kíváncsiak egymásra, illetve a világra, és ez a fajta nyitottság hozza létre a kohéziót, mely a legutóbbi darabban is megnyilvánult.

A Gaudeamus Igiturt február második felében láthatja ismét a közönség. Az előadás pontos időpontjáról a Szab-way Facebook-oldalán és a hamarosan elkészülő weboldalon tájékozódhatnak, ahol azt a mobiltelefonszámot is megtalálják, amelyet helyfoglalás esetén hívhatnak. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..