home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Megalakult az új szabadkai városvezetőség
Kartali Róbert
2020.08.29.
LXXV. évf. 35. szám
Megalakult az új szabadkai városvezetőség

Dr. Pásztor Bálintot választották meg elnöknek a Szabadkai Városi Képviselő-testület pénteki alakuló ülésén. Stevan Bakić lett az új polgármester, Kern Imre pedig az alpolgármester. Az új összetételű Városi Tanács héttagú lesz, ebből három helyre delegált tanácsost a Vajdasági Magyar Szövetség: a kommunális ügyekkel és fejlesztésekkel megbízott tanácsos Góli Csilla lett, a mezőgazdasági tanácsos továbbra is Bognár Pásztor Hajnalka, a turizmussal, beruházásokkal és a nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tanácsos pedig Ercsi Hargita. A gazdasági felelős Srđan Samardžić, a művelődési és oktatási ügyekkel Miloš Nikolić, a szociális és az egészségügyi kérdésekkel Ilija Đukanović, a sport- és az ifjúsági ügyekkel pedig Nataša Aleksić lett megbízva.

Szabadkát a következő időszakban egy széles koalíció vezeti majd, melynek gerincét a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt alkotja. A választásokat 31 mandátummal a Szerb Haladó Párt nyerte meg, ám a VMSZ 11-ről 22-re duplázta meg az önkormányzati tanácsnokainak számát. A Szerbiai Szocialista Pártnak 4 tanácsnoka van, a Vajdasági Frontnak 3, a Bácskai Bunyevácok Szövetségének 2, míg az Orosz Pártnak 1 képviselője jutott be az új összetételű testületbe. Az ellenzéki szerepet a Szabadka Polgári Mozgalma tölti majd be, mely tömörülésnek 4 mandátuma van. A választási eredményeknek megfelelően a város polgármesterét a Szerb Haladó Párt, a vkt elnökét pedig a VMSZ javaslatára választották meg.

A városi képviselő-testület alakuló ülése kezdetén Nikola Milićević töltötte be a korelnök szerepét. Őt váltotta az elnöki székben Pásztor Bálint, akire a titkos szavazás során a 67 fős testületből 59 tanácsnok szavazott igennel, 5-en szavaztak nemmel, és 3 érvénytelen szavazócédulát találtak a szavazóurnában. A vkt alelnöki tisztségére Nebojša Crnogoracot, a Szerbiai Szocialista Párt politikusát választották meg szintén titkos szavazással, őt 55-en támogatták. A vkt titkári teendőit továbbra is dr. Ladóczki Gyula végzi majd, akit a vkt új elnöke javasolt ismét erre a pozícióra.


Bogdan Laban, Pásztor Bálint, Stevan Bakić és Kern Imre

Pásztor Bálint a kinevezése után elmondta, hogy az üléseket méltósággal fogja vezetni, és reméli, hogy ebben minden képviselő partnere lesz, továbbá a város alapszabályával és a testület szabályzatával összhangban mindent megtesz annak érdekében, hogy az ellenzék is hangot adhasson a véleményének, hiszen enélkül nincs demokrácia. Azt is hozzátette, hogy kész mindenkivel együttműködni, aki a város javát kívánja szolgálni.

Az ülést követő sajtónyilatkozatában Pásztor azt is elmondta, hogy a VMSZ szeretné megvalósítani a választási ígéreteit, nevezetesen azt, hogy megőrizze Szabadka jellegét, illetve hogy a szabadkaiak XXI. századi körülmények között élhessenek, amin aszfaltot, csatornahálózatot, vízvezetéket, fejlesztéseket, munkahelyeket ért. Hozzátette, hogy e célok teljesülése érdekében vállalta el a város második legjelentősebb önkormányzati funkciójának betöltését a következő időszakra.


Pásztor Bálint a vkt elnöki székében

— Az a cél, hogy a Városi Tanács tagjaival mindent megtegyünk annak érdekében, hogy azok a célok, amelyeknek a megvalósulására szavaztak a szabadkai magyarok, valóban teljesülhessenek. Jó együttműködésre számítok, elsősorban a Szerb Haladó Párttal, de egy nagyon-nagyon széles koalíció alakult ki Szabadkán, ami talán a garanciája lehet annak, hogy a város polgárainak az érdekében folyjon a munka a következő időszakban. Mi mindenképpen azon leszünk, hogy így legyen — tette hozzá a vkt új elnöke.

Pásztor Bálint egyidejűleg tölti majd be a városi képviselő-testület elnöki pozícióját, miközben tizenhárom év után a következő mandátumban is képviselő lesz a köztársasági parlamentben, ahol a Vajdasági Magyar Szövetség frakciójának a vezetője. Érdek-összeférhetetlenség nem áll fenn, a két tisztség párhuzamosan vállalható, illetve betölthető. Az országban számos példa van arra, hogy köztársasági képviselők különféle önkormányzatokban a képviselő-testület elnöki tisztségét is betöltik.

— Nem a funkcióhalmozás volt a célom, és a jövedelmem növelése, így elődömhöz hasonlóan már a kinevezésem után lemondtam az elnöki tisztséggel járó bevételről — emelte ki Pásztor Bálint. 

Pásztor mindezt annak ellenére tette, hogy tudatában van annak, hogy az elnöki jövedelem magasabb összeg, mint a köztársasági parlamenti képviselői fizetése. Mint mondta, számára ez egy erkölcsi kérdés, úgyhogy nem fogja az önkormányzati költségvetést anyagilag terhelni, viszont a munkáját becsületesen el fogja végezni.

A vkt alakuló ülésének napirendjén eredetileg csupán három pont szerepelt, de közben bővítették, így megválasztották a polgármestert, az alpolgármestert és a Városi Tanács tagjait is. A Szerb Haladó Párt Stevan Bakićot javasolta polgármesternek, aki a koalíciós megállapodás értelmében ismertette javaslatát a polgármesteri kabinet, illetve a Városi Tanács személyi összetételét illetően. Helyettesének Kern Imrét nevezte meg, az új összetételű Városi Tanács hét tagja pedig a következő: Góli Csilla a kommunális tevékenységekkel és a fejlesztésekkel lesz megbízva, Srđan Samardžić a gazdasági, Bognár Pásztor Hajnalka a mezőgazdasági, Miloš Nikolić az oktatási és a művelődési ügyekkel, Ilija Đukanović a szociális védelemmel és az egészségügyi kérdésekkel, Nataša Aleksić a sport és az ifjúság területével, Ercsi Hargita pedig a turizmussal, a beruházásokkal és a nemzetközi együttműködéssel.


Stevan Bakić, Szabadka új polgármestere

A polgármestert, illetve annak kabinetjét szintén titkos szavazással választották meg, 63 tanácsnok támogatta kinevezését, 4 pedig ellene szavazott. Stevan Bakić a megválasztása után programját ismertetve elmondta, hogy folyatni fogja Bogdan Laban korábbi polgármester megkezdett munkáját, részletesen ismertetve annak előző négy évben elért eredményeit, de a jövőre nézve azt is elmondta, hogy prioritást élveznek majd a kapitális beruházások, mégpedig a Népszínház épületének felújítása, a palicsi Aquapark építésének folytatása, a Palicsi- és a Ludasi-tó biodiverzitásának megőrzése, továbbá a közkórház, a Kolevka, valamint a városi stadion felújítása. A legtöbb energiát a hazai és a külföldi befektetők megnyerésére, az ipari övezet bővítésére és a jelenlegi 7 százalék körüli munkanélküliség csökkentésére fordítja majd. Továbbá prioritásként emelte ki az oktatási intézmények korszerűsítését is, valamint elmondása szerint lesznek befektetések a közlekedési és a sportinfrastruktúrába, a mezőgazdaságba, az egészségügybe, a szociális védelembe, a kultúrába, valamint a vízvezeték- és a csatornahálózat fejlesztésébe. Az ülést követő sajtótájékoztatóján megköszönte a bizalmat a Szerb Haladó Pártnak és Aleksandar Vučićnak, kiemelve, hogy számára ez a kinevezés pályafutása csúcsa. Hozzátette, munkájával arra törekszik majd, hogy megszolgálja ezt a bizalmat, és reméli, hogy mandátuma végén a város polgárai csak a pozitívumok kapcsán emlékeznek majd rá.


Pásztor Bálint átveszi a vkt kabinetjét Bunford Tivadartól, aki visszavonul a gazdasági életbe

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..