home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Megalakult az új kormány
2016.08.20.
LXXI. évf. 33. szám

Az áprilisi választások után végre megalakult az új kormány. Mint kiderült, jelentős személycserék történtek. Az első hírek szerint az új kormány fókuszában az életszínvonal növelése áll majd.

Füstbe menő terv

A Večernje novosti arról cikkezett, hogy a törökországi külpolitikai fordulat, mely az orosz—török viszony lényegi javulásához vezetett, igencsak megkérdőjelezi annak a lehetőségét, hogy a tervbe vett török gázvezetéket Szerbia irányába is meg fogják majd építeni. Ennek oka elsősorban a nagyhatalmi politikában rejlik, az előállt új helyzetben ugyanis igen kétséges, hogy a Nyugattól távolodó és az Oroszország barátságát kereső törököknek az európai hatalmak és az USA ezt megengednék. (Večernje novosti)

A benzin és a dízel ára esik, a gázé emelkedik

Szerbiában már harmadik hete csökkennek az üzemanyagárak. A benzin jelenleg átlagosan 133-136,4, a dízel 134,4-138,9 dinárba kerül. A közelmúltban még 58 dinárba kerülő autógáz ára azonban lassan a 70 dinárhoz közelít, jelenleg átlagosan 68 dinárba kerül. (B92)

Megalakult az új szerb kormány

Több mint száz nappal a választások után megalakult az új szerb kormány. Az előzőhöz képest jelentős személycserék történtek. Az igazságügyi tárca élére Nela Kuburović, az oktatásiéra Mladen Šarčević, az államigazgatási minisztériuméra Ana Brnabić került. Goran Knežević az új gazdasági miniszter, az agrártárcát Branislav Nedimović, míg a kultuszminisztériumot Vladan Vukosavljević vezeti. Távozott a kormányból többek között Željko Sertić (gazdaság), Nikola Selaković (igazságügy), Srđan Verbić (oktatásügy), illetve Velimir Ilić (rendkívüli ügyek). (Blic)

A meleg miniszter

Aleksandar Vučić a parlamentben kijelentette, hogy kormányának egyik tagja nyíltan vállalja homoszexualitását. Ana Brnabić államigazgatási miniszterről van szó. A miniszterelnök szerint mindenkinek joga van megválasztani a szexuális irányultságát, őt kizárólag az eredmények érdeklik. (Blic)

500 euróra ugranak a fizetések?

A Tanjug információi szerint az új kormány az eddigi 121 dinárról 130 dinárra fogja emelni a minimális órabért. A belgrádi hírügynökség nem hivatalos forrásokból úgy értesült, hogy a kormányzat arra készül, hogy az átlagfizetéseket az év végéig 415 euróra emeli, a következő év első felére 450-re, 2018-ra pedig 500 euróra. A gazdasági szakemberek úgy számolnak, hogy mindez a fogyasztás növekedését fogja eredményezni. Szerbiában egyébként jelenleg 230-250 000 ember dolgozik minimálbérért. Hogy a tervekből mennyi fog megvalósulni, azt nem lehet tudni, hiszen a szakszervezetek 140 dináros minimumot követelnek, miközben a munkaadók jelenleg 123-124 dinárra hajlandóak növelni ezt az összeget. (Tanjug)

Tovább tart a szerb—horvát csörte

Továbbra sem normalizálódik Szerbia és Horvátország kapcsolata. Vlaho Orepić horvát belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a vukovári szerb kisebbség fiktív lakcímbejelentésekkel manipulálta a város etnikai összetételét. Ennek következtében pedig a horvát kormány meg fogja szüntetni a város területén a cirill betűs táblák használatát. Milorad Pupovac, a horvátországi szerbek vezetője erre úgy nyilatkozott, hogy ezzel újabb kampány kezdődött meg a cirill betűs írásmód ellen. (B92)

Biden belgrádi útja

Lapzártánk után Belgrádba érkezett Joseph Biden amerikai alelnök, hogy Koszovóról, a régió helyzetéről és a NATO-val való együttműködésről tárgyaljon. A politikai szakértők nem számolnak vele, hogy az USA a közeljövőben nyomást fog gyakorolni Szerbiára, de az egészen biztos, hogy megfogalmazódnak majd olyan elvárások, amelyek a Prištinával való kapcsolatok normalizálására irányulnak. (Večenje novosti)


A Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség vasárnap koalíciós megállapodást írt alá a közös programcélok megvalósítása, valamint a szerbek és a magyarok közötti lehető legjobb viszony kialakítása érdekében.

A programhoz kapcsolódó kötelezettségvállalások meghatározzák a társadalmi élet minden területét felölelő célokat, különös tekintettel a gazdasági tevékenység erősítésére, a polgárok jobb életére és Vajdaság Autonóm Tartomány további fejlesztésére.

A közlemény szerint a két párt megegyezett abban, hogy támogatja az ország szempontjából létfontosságú infrastrukturális beruházásokat célzó projektumokat, és közösen fognak tenni azért is, hogy javítsák a mezőgazdaság helyzetét, a mezőgazdasági termelés feltételeit, a termelők élet- és munkakörülményeit.

A Szerb Haladó Párt és a VMSZ megállapodása kiterjed a korrupció és a bűnözés elleni harc erősítésére, valamint az ország polgárai biztonságának növelésére is — áll a két pártnak a Tanjughoz eljuttatott közleményében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..