home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Megalakult az önálló szerbiai magyar Mária Rádió
KOVÁCS Csaba
2014.03.11.
LXIX. évf. 11. szám
Megalakult az önálló  szerbiai magyar Mária Rádió

Többhavi átalakulási folyamat után sikeresen megalakult az önálló szerbiai magyar Mária Rádió. A Mária Rádió az egyetlen, egész nap katolikus vallási műsort sugárzó rádió Szerbiában.

Már tíz éve működik újvidéki székhellyel, megosztott műsoridővel: napi tizenkét óra magyar nyelvű, valamint tizenkét óra szerb és horvát nyelvű műsorral. A tapasztalat azt mutatta, hogy ez a felállás nem megfelelő, illetve nem elégíti ki a hallgatóság igényeit, mivel a katolikus hívek nagyobb része magyar anyanyelvű, és anyanyelvén szeretné hallgatni az egész napos adást, a hívek legnagyobb részéhez azonban a rossz frekvenciaelosztás miatt jelenleg el sem jut a Mária Rádió adása.

Mária Rádiónkért néven alakult meg Szabadkán az a civil szervezet, amely működtetni fogja az önálló szerbiai magyar Mária Rádiót. Elnöke Bálint Ágota szabadkai jogász, műsorigazgatója pedig ft. Palatinus István. Az önállósodó rádiót jóváhagyta a Mária Rádió Világcsaládja is, melynek elnökhelyettese, Vittorio Viccardi március 6-án Szabadkára látogatott, és az új szervezet tagjaival, vezetőségével tárgyalt.

A Mária Rádió egész napos magyar adását ezentúl az interneten (www.mariaradio.rs) és a kábeltévé hálózatokon (Adorjánon, Bajsán, Felsőhegyen, Horgoson, Magyarkanizsán, Martonoson, Törökkanizsán, Zentán, Szabadkán, Topolyán és Oromhegyesen), valamint a Digi TV-n lehet hallgatni. További bővítések vannak tervben a kábeltévék segítségével, valamint az új frekvenciaelosztásnál a megfelelő helyekre teljes napi magyar nyelvű műsorra fognak pályázni.

A szerbiai magyar Mária Rádió céljai között a magyar nyelvű katolikus vallási műsor készítésén kívül szerepel az ökumenikus közreműködés fejlesztése — már helyet kaptak a műsorokban a református és az evangélikus egyházak, valamint a zsidó közösség —, az anyanyelvápolás, a hagyományőrzés és a magyar kultúra ápolása is. Már közismert a Kárpát-medencei magyar Mária Rádiók szoros közreműködése, ezentúl azonban ezt még jobban szeretnék fokozni a hallgatóság gazdagítására és örömére.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..