home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Megalakult az Aragóniai Beatrix Sakk-klub
Tóth Tibor
2015.10.16.
LXX. évf. 41. szám
Megalakult az Aragóniai Beatrix Sakk-klub

Az október 5-én megalakult Aragóniai Beatrix Sakk-klub első jelentősebb rendezvényére október 17-én, 10 órától, a palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában kerül sor, ahol Sakktivity néven egy nyolc fordulóból álló megmérettetésen vehetnek részt az érdeklődők. A Polgár Judit által 2007 óta szervezett sakkfesztivál világméretűvé vált, így szombaton a hét helyszín egyike (pl. Melbourne-ön, Santiagón, Budapesten kívül) Palics lesz.

— A Sakktivity egy sakkos akadályverseny, és a jól ismert Játék határok nélkül hangulatát idézi fel. A részvevők különféle logikai, kreativitást igénylő, gyorsasági, ügyességi feladatokat oldanak meg. Mind a nyolc fordulóban felbukkan a sakk, tehát valamennyi sakktudásra szükség lesz. A nyolc csapat egy-egy települést (Zentát, Csantavért, Palicsot, Szabadkát, Törökfalut, Kevit, Zentagunarast, Oromot) képvisel, és minden csapat élén egy közéleti személyiség, sztár lesz, aki a tiszteletbeli csapatkapitányi pozíciót tölti be. Köreinkben köszönhetjük majd Dér Heni énekesnőt, Miskolci Renáto profi görkorcsolyázót, Kucsov Borisz színművészt, Cvijin Blanka modellt, Bakos Árpád népzenészt, Vágó Krisztina rádiós műsorvezetőt, Csík Mónika költőt és Kecskeméti Árpád sakkozót. A játék házigazdája Agárdi Gábor riporter lesz, a jó zenéről Fishee, a bemelegítő show-ról pedig Perović Olga fitneszedző gondoskodik — mondta el a részleteket Rózsa Zsombor, a sakk-klub elnöke.

Az egyesület öt különleges programot kínál a sakkozni vágyó gyerekeknek. Az elsődleges cél nem versenysakkozók és sakkmesterek képzése, hanem a tanulás megkönnyítése, a kreativitás és a logikus gondolkodás fejlesztése.

— A sakk rendkívül hatásos fejlesztő eszköz. A sakkal foglalkozó gyerekeknél lényegesen csökken a tanulásra szánt idő. Polgár Judit képességfejlesztő programjában, a Sakkpalotában — melyet 1—4. osztályos gyerekeknek kínálunk — a sakk oktatási eszközként szerepel. A gyerekek a nyelvtant, a matematikát, a természeti, társadalmi, illetve művészeti ismereteket a sakktábla és a sakkfigurák által sajátítják el. A tantárgyakon belül kiváló átjárhatóságot ad, összefüggésekre világít rá, tehát segít abban, hogy a gyerekek egységben lássák a világ fontos törvényszerűségeit. Programjaink között szerepel a sakklogika is, mely a matematikához szükséges logikai gondolkodást erősíti a sakktábla által. Következő programunk az általam használt sakkprogram, melyet inkább versenysakkozók számára ajánlok. A program eredményesnek bizonyult, hiszen már öt éve ezzel tanítom sakkozni a gyerekeket. Bebizonyosodott, hogy heti egy foglalkozás alatt annyit sajátítanak el, amennyit a más klubokban lévők heti 6-8 óra gyakorlással tudnak. Ennek köszönhetően a gyerekeink versenyen is megállnák a helyüket. A felzárkóztató sakkprogramot a tanulási nehézségekkel küzdő és a felzárkóztatásra szoruló gyerekeknek ajánlanám, hiszen ez a program segíti a fejlődésüket. A sakkon kívül rengeteg sakktáblán játszható játékra is megtanítjuk a diákokat, valamint különféle sakkvariációkat is megismerhetnek, mint amilyen a hexasakk, az emeletes sakk vagy a gömbsakk. A fejlesztő programok mellett a versenysakkra is hangsúlyt helyezünk, a szakmai előmenetelt, a különféle kategóriák megszerzését, a hazai és a nemzetközi színtéren való versenyzést egyaránt lehetővé tesszük a gyerekeknek — mondta a klubelnök.

A foglalkozások november elején három helyszínen (Csantavéren a VMSZ-irodában, Palicson a Miroslav Antić Általános Iskolában, Szabadkán a Hallássérültek Iskolaközpontjában) kezdődnek meg. Az általános iskola első osztályától a középiskola negyedik osztályáig bárki jelentkezhet személyesen vagy az aragoniaibeatrix@hotmail.com címen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..