home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Megalakult a tartományi parlament
Fehér Márta
2020.08.05.
LXXV. évf. 32. szám
Megalakult a tartományi parlament

Pásztor István újra házelnök

Pénteken tartotta meg alakuló ülését a vajdasági képviselőház. Hitelesítették a képviselők mandátumát, illetve megválasztották a parlament elnökét, alelnökeit, illetve főtitkárát.

Az előttünk álló időszak semmivel sem lesz egyszerűbb, mint amilyen a korábbi volt, de meggyőződésem, hogy most is meg tudjuk teremteni azt a hangulatot, aminek eredményeként a legjobb döntések születnek meg — fogalmazott a harmadik házelnöki megválasztása után Pásztor István.


Ótos András felvételei

Megválasztásáról így írt közösségi oldalán: Az Önök bizalmából a mai napon harmadszorra választottak meg a Tartományi Képviselőház Elnökének. Engedjék meg, hogy ismét megköszönjem kitüntetett bizalmukat. A harmadik legnagyobb frakcióval rendelkezve 11 képviselőnk Önökért fog dolgozni az előttünk álló mandátumban. Bejegyzésében Pásztor István arra is kitért, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség választási programja továbbra is elérhető a párt honlapján.

A június 21-ei választások után a tartományi parlamentben a Szerb Haladó Pártnak kétharmados többsége van, 76 képviselővel a 120 fős testületben. A Szerbiai Szocialista Párt körül tömörült koalíciónak 13, a Vajdasági Magyar Szövetségnek 11 az eddigi 6 helyett, így harmadik legerősebb pártként lesz jelen a vajdasági döntéshozatalban, a Vajdasági Frontnak 6, a Seprű 2020-nak 5, akárcsak a Szerb Királyságért — Szerb Vajdaságért listának, míg a Szerb Radikális Pártnak 4.

A képviselők öt tartományi parlamenti alelnököt választottak meg. Aleksandra Maletić, Damir Zobenica és Nemanja Zavišić a Szerb Haladó Párt, Aleksandra Đanković a Szerbiai Szocialista Párt, Dejan Čapo pedig a Vajdasági Front színeiben tölti be ezt a tisztséget az elkövetkező négyéves mandátumban. A tartományi képviselőház új főtitkára a haladó párti Nikola Banjac. A tartományi képviselőház alakuló ülését a koronavírus-járvány miatt az újvidéki vásárcsarnok nagytermében tartották meg.

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere gratulált Pásztor István kinevezéséhez. Ez a garancia arra, hogy a szerb és a magyar kormány ugyanúgy gondolkodik a vajdasági magyarok közösségéről, mely összeköt és nem szétválaszt minket — írta Facebook-oldalán. A magyar diplomácia vezetője szerint ez is a szerb—magyar barátság kifejeződése. Mint fogalmazott, Aleksandar Vučić pártjának kényelmes abszolút többsége ellenére ismét magyar elnököt választott magának a tartományi parlament, mégpedig Pásztor Istvánt. A VMSZ elnöke egyike azoknak, akik a legtöbbet tettek a két nemzet barátságának megteremtéséért, így nem lehet kérdés, hogy megérdemli-e a kinevezést. Hajrá, Pásztor István! Hajrá, VMSZ! — írta posztjában a magyar külügyminiszter. Bejegyzésében megismételte, hogy soha nem voltak ilyen jók a két ország kapcsolatai, mint most, és ennek nemcsak a két állam a haszonélvezője, hanem mindenekelőtt a vajdasági magyar közösség.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..