home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Megalakult a Pannon-Duna Régió
KESZEG Szabolcs
2015.02.11.
LXX. évf. 6. szám
Megalakult a Pannon-Duna Régió

Három ország hat városa, Baja, Mohács, Eszék, Pélmonostor, Apatin és Zombor részvételével együttműködési konferenciát tartottak Zomborban. A sikeres nemzetközi találkozót két éve kezdték előkészíteni. Az összejövetel végén a felek együttműködési megállapodást írtak alá, melyben Pannon-Duna Régió néven határozták meg a hat önkormányzat hatáskörébe tartozó térséget.

A tanácskozás után Pribilla Attilával, Zombor város segédpolgármesterével beszélgettem.

— Az említett települések az országuk fővárosától távol helyezkednek el, éppen ezért egy jól működő, közös, regionális, országhatárokon átívelő szerveződést hoztak létre. Szeretnék együtt kihasználni a közös adottságokat; a saját előnyükre fordítani a mikrorégió nyújtotta lehetőségeket; mind gazdaságilag, mind kulturálisan felsorakozni egy brand alá; és elmélyíteni a kapcsolatokat. Egy közös ügy mellé mindannyian szívesen odaállnak. Együtt próbálnak pályázni, hiszen az unió támogatja az ilyen kezdeményezéseket. Például össze lehet kapcsolni a kerékpárutakat, fejleszthetik az infrastruktúrát, munkahelyeket teremthetnek, később bevonhatják a civileket is. A közös védjegy alatt úgy tudják egymást segíteni, hogy közben a projektumok egymásra épülnek. A Pannon-Duna Régió név találó, és mindhárom ország képviselőinek tetszik.

Lobbizunk Budapesten, Zágrábban és mindenhol, ahol lehet. Közös erővel népszerűsítjük magunkat, és fogadtatjuk el a Pannon-Duna Régiót. Részt veszünk uniós, országos és regionális pályázatokon is, illetve Németország felé is közeledünk. A lényeg, hogy tudják, kik és mik vagyunk.

A turistáknak készítünk egy többnyelvű kalendáriumot, mely bemutatja a hat város kínálatát. Aki szervezne magának egy péntektől vasárnapig tartó programot, az a hétvégéjét például Baján kezdhetné, folytathatná Eszéken, és befejezhetné Zomborban. A szükséges információkat természetesen az interneten is közzé fogjuk tenni. A Dunát mint összekötőt kihasználhatjuk, kikötőket tervezünk, Bezdánnál meg kell oldanunk a zsilip kérdését, és ami nagyon fontos, tervezünk egy közös hajót, mely menetrend szerint ötven embert tudna szállítani, viszonylag gyorsan. Ennek köszönhetően, mondjuk, egy erdődi személy hajóval másfél-két óra alatt érkezne Bajára, bevásárolhatna, körül is nézhetne, majd mehetne vissza. Az utazás ára kedvezményes lenne, amikor pedig a hajó nem menetrend szerint közlekedne, akkor sétahajózásra és más programokra is használhatnánk.

A mohácsi Duna-híd lerövidíti az utat az M6-os felé, a béregi átkelőn hamarosan beindul a teherautó-forgalom, ami mindannyiunknak nagyon jó lenne. Szeretnénk megoldást találni az összes Duna menti helység szennyvízhálózatának gondjára, de ez egy hosszú távú terv. Nyitottak vagyunk a további önkormányzatokkal — például Hódsággal vagy Kúlával — való együttműködésre, egy vezető szervvel pedig, ahol vannak képviseletek, könnyű lesz együttműködni.

Zágrábban a tavasszal rendeznek egy konferenciát, melyen már közösen veszünk részt. Később a régiónak is lesz saját költségvetése, melyből finanszírozhatjuk a projektumainkat. Ennek a szerveződésnek gazdaságélénkítő hatása és munkahelyteremtő ereje lesz, és később akár magánvállalkozók is bekapcsolódhatnak az együttműködésbe.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..