home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megalakult a Csókai Települési Értéktár Bizottság
(Tha)
2020.01.30.
LXXV. évf. 5. szám
Megalakult a Csókai Települési Értéktár Bizottság

A Vajdasági Magyar Értéktár Bizottságnak kiemelt feladata a vajdasági magyar értékek azonosítása, nyilvántartása és felterjesztése a külhoni nemzetrész értéktárába, a magyar értéktárba, valamint a hungarikumok gyűjteményébe.

Az ertektar.rs honlapon található lista folyamatosan bővül, hiszen alakulnak a települési értéktár bizottságok, de az oldalon bárki javaslatot tehet egy-egy felfedezésre váró vajdasági természeti vagy kulturális kincsre.

Az értékek felkutatása az egyes településeken kezdődik, hiszen a helyi értékeket az ott élők ismerik a legjobban. A települési értéktárak kincseiből lehetnek majd a tájegységi, a vajdasági magyar és a kiemelt nemzeti értékek, esetleg hungarikumok is.

Csókán is megtartotta alakuló ülését a Települési Értéktár Bizottság. A testület alapítói: Kobrehel Éva, a Csóka Művelődési és Oktatási Központ igazgatója, Kiss Tóth Erika, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke, Tóth Lívia újságíró, szerkesztő, a Móra Ferenc MME elnökségi tagja, Szabó László, a művelődési központ szakmunkatársa, Kónya Sándor népdalok és népi énekek gyűjtője, Csonti István helytörténet kutató.

Az összejövetelen részt vett Fehér Viktor, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet külmunkatársa, aki jó tanácsokkal szolgált a jelenlévőknek a munka megkezdéséhez.

— A helyiek döntsék el, számukra mi a fontos, mit tartanak értéknek, mi az, amit javasolnának a települési értéktárba. A Vajdasági Magyar Értéktár online felületére egyelőre magyar nyelven kerülnek fel az ajánlatok, de már tervezzük a tartalom angol nyelvű létrehozását is. A hosszú távú cél, hogy legyen egy olyan többnyelvű portál, amely segítségével az érdeklődők megtudják, egy-egy településen mit érdemes megnézni, kik a helység jeles szülöttei, hol lehet helyi termékeket vásárolni, melyek a legfontosabb események — hallottuk Fehér Viktortól.

Az alapítók határoztak arról, hogy a bizottság a jövőben a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület égisze alatt működik, az elnökévé pedig Tóth Líviát választották.

A megbeszélés folytatásában számos ötlet hangzott el arról, hogy mi kerülhetne be a Csókai Települési Értéktárba. A felsorolásban többek között szerepelt a Marczibányi—Léderer kastély, az épületet körülvevő park, a Móra Ferenc MME székháza, a Szentháromság katolikus templom, Móra Ferenc mellszobra az egykori parókia helyén, a településen található emlékkeresztek, a terjáni temető és harangláb, a Kremenyák ásatási helyszín, a borpince, Cs. Simon István, Fehér Kálmán és Vrábel János életműve stb.

Az újonnan alakult Csókai Települési Értéktár Bizottság tagjai meghatározták azt is, hogy az első körben mely értékeket javasolják a Vajdasági Magyar Értéktárba, és kik vállalják azok feldolgozását.


Fehér Viktor felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..