home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Még mélyebbre nyúlhatunk a pénztárcánkba
Fehér Márta
2019.11.08.
LXXIV. évf. 45. szám
Még mélyebbre nyúlhatunk a pénztárcánkba

Drágul az áram — Dobogós helyen a tüdőrákot illetően — Új helyre költöznek az ország vezetői — Tartalékosokat képeznek ki

Drágul az áram

Szerbiában 3,9 százalékkal drágul az áram a háztartások számára. A januárban érkező számlával tehát már nagyobb költséggel kell számolnunk. Ez már biztos, az Energetikai Ügynökség ugyanis rábólintott a drágításra. Aleksandar Antić miniszter a Szerbiai RTV vendégeként azt nyilatkozta, az ipar számára nem emelkednek az árak. A szerbiai közmédia emlékeztet arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap még augusztusban azt javasolta, hogy legalább az infláció mértékével azonosan korrigálja az áram árát az ország. Antić azt is felidézte, hogy a villany ára hosszabb ideje, immár két éve nem változott. Kifejtette, hogy 2015-ben volt jelentősebb áremelés, 2016-ban és 2017-ben minimálisan korrigálták a díjszabást, tavaly és tavalyelőtt viszont egyáltalán nem. Az energetikai cégek követelése indokolt volt, egyre nagyobb a megújuló energiaforrások felhasználása, az energia továbbításának költségei is vannak, és a világpiacon is drágul az áram — magyarázta. Hangsúlyozta, jóval a követelés mértéke alatt drágítanak, és még így is a legalacsonyabb árakkal dicsekedhetünk a régióban, a kelet-európai országokban. Szerbiában 7,2 százalékkal olcsóbb az áram, mint Észak-Macedóniában, 18,9 százalékkal, mint Bosznia-Hercegovinában, 24 százalékkal, mint Albániában 35,8 százalékkal, mint Bulgáriában, 79,97 százalékkal, mint Horvátországban, 85 százalékkal, mint Romániában és 125 százalékkal, mint Szlovéniában — részletezte. Kiemelte, más energiahordozók ára nem változik, és mindegyikből elegendő mennyiség áll az ország rendelkezésére. (Szerbiai RTV)

 

Dobogós helyen a tüdőrákot illetően

November a tüdőrák elleni küzdelem hónapja, Szerbia a második helyet foglalja el Európában a halálos kimenetelű betegség gyakoriságát illetően. Az országban évente több mint 6000-en betegszenek meg tüdőrákban, és mintegy 4600-an halnak meg. Vagyis naponta átlagosan 16 személynél diagnosztizálnak tüdőrákot az országban, és naponta 13-an vesztik el a harcot ezzel a súlyos betegséggel szemben — közölte a lesújtó adatokat a Punim plućima elnevezésű, a tüdőrák elleni küzdelemmel foglalkozó egyesület. A halálozási arány tekintetében a dicstelen második helyen szerepelünk Európában, a betegség előfordulását illetően viszont másutt is hasonló a helyzet. A Vajdasági Tüdőgondozó Intézet doktora szerint a korai felfedezés döntő jelentőségű a túlélés szempontjából. Arról is beszélt, hogy az elmúlt egy évtizedben drasztikus előrelépés történt a kezelés terén, a célzott terápiának és a korszerű gyógyszereknek köszönhetően teljesen vagy részlegesen visszahúzódhat a tumor. (Blic)

 

Új helyre költöznek az ország vezetői

Két éven belül egy épületbe kerül a teljes szerb kormány, azaz a legtöbb minisztérium és az elnökség is. A terv nem új keletű, és jelenleg úgy tűnik, két éven belül megvalósul a költözés. Máris nekifognak, pontosabban hónapokon belül — ígérik. A közös székhely a Szerbia Palota lesz Újbelgrádban, 5500 négyzetméteren, majdnem ezer irodával, hat szalonnal és egy kétezer vendéget befogadó, hatalmas, pazar teremmel, melynek falait értékes festmények díszítik. A kormány azért döntött a költözés mellett, mert így hatékonyabbá és gyorsabbá válhat a munka. A Szerbia Palotát 1947-től 1959-ig építették. (Blic)

 

Tartalékosokat képeznek ki

Az országban 600 ember kiképzése folyik, a szerb hadsereg tartalékosállományát érinti a folyamat, jobbára a gyalogsághoz tartozókat. Az érintettek a gyalogsági fegyverekkel ismerkednek, illetve a használatukat tanulják, taktikai képzésen vesznek részt, és elsősegély-tanfolyamon. A védelmi miniszter közleménye szerint a tartalékosok az egyéni képzés után bizonyíthatták tudásukat, majd csoportos képzés keretében aknavetőkkel, gránáttal, páncéltörőkkel. A gyalogság mellett két területi dandár parancsnoksága alatt is folyik a képzés, a résztvevők a döntéshozatali eljárásokkal és folyamatokkal kapcsolatos képességeiket mélyíthetik el — áll a minisztérium közleményében. (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..