home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Még két hét a Vajdasági Vágtáig
VARJÚ Sára
2013.07.10.
LXVIII. évf. 28. szám
Még két hét a Vajdasági Vágtáig

A Nemzeti Vágta előfutamaként szervezik meg Zobnaticán, július 27-én első ízben, hagyományteremtő szándékkal a Vajdasági Vágtát. A zobnaticai pályán megszervezésre kerülő vágtán 36 páros indul, ezekből hat vehet részt a kora esti órákban kezdődő döntőn. Az első két helyezett részvételi jogot nyer a Budapesti Nemzeti Vágtára, melyet szeptember 20-e és 22-e között rendeznek meg Budapest szívében, a Hősök terén.

„A vajdasági magyar ember a génjeiben hordozza a lovak iránti szeretetet”

Az idei verseny érdekessége, hogy a minden országban megszervezésre kerülő előfutam programjába egy olyan futam is bekerül, amelyen nem magyar nemzetiségű lovasok mérettetnek meg egymással, ezáltal minden részvevő országból egy-egy versenyző kerülhet ki a Nemzeti Vágta keretében lezajló Nemzetközi Vágtára. A rendezvény jellegzetessége a Vágta Korzó, ahol a Kárpát-medence régiói, tájegységei mutathatják be különlegességeiket, csalogathatják tájékukra a kíváncsi utazót. A belvárosban felállított vásáron Vajdaság is helyet kap. A programsorozatot színesíti a faházakból kialakított Országkonyha, azaz a Bor- és pálinkafalu.

A vajdasági előfutamon a települések által kiválasztott versenyzők indulhatnak, kizárólag félvér lovakkal. Mivel sok magyarlakta településen fejletlen a lovassport, ezért lehetőséget nyílik arra, hogy ha valamelyik érdeklődő helységnek nincsen lovasa, akkor egy másik település lovasával, egy vendéglovassal vegyen részt a vágtán. A versenyzők huszáröltözetet imitáló jelmezben szerepelnek majd, ami azt jelenti, hogy küllemükben hasonlítani fognak a budapesti vágta döntőseire.

A 13.30-kor kezdődő rendezvény hat elővágtáját követően a lovak pihenését szolgáló négyórás szünet veszi kezdetét, s ezalatt Bugacpusztáról érkező csikósok lovasbemutatói, ügetőfutamok, fogathajtó versenyek szórakoztatják majd az egybegyűlteket. A hat futamból kikerült győztes versenyzők 20 órakor mérhetik össze erejüket, s utána következik az eredményhirdetés. Az esti órákban a budapesti Operettszínház néhány művésze lép fel.

A non-profit alapú rendezvényen való részvétel ingyenes, és a nézők számára is díjtalan a belépés. A Vajdasági Vágta fő hordozója a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány, fő támogatója pedig a Vajdasági Magyar Szövetség, de továbbra is várják azon támogatók jelentkezését, akik segítenék a költségek fedezésében.

Pál Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnöke elmondta: a Nemzeti Vágtához való csatlakozással is szeretnék kifejezni azt, hogy a vajdasági magyarság része a Kárpát-medencei magyarságnak, a magyar nemzetnek. A Nemzeti Vágta immár hatodik alkalommal szervezik meg, a Székely Vágta pedig most már harmadszor kerül megrendezésre. Remélhetőleg a Felvidéken is lesz erre lehetőség.

— Ez egy olyan lehetőség, amiben a magyar nemzet közös fellépéssel mutathatja meg jelenlétét itt a Kárpát-medencében. Fontos számunkra, hogy most, amikor a magyar kormány az Európai Unió szerveivel egy kicsit vitában áll és a magyar nemzeti érdekekért küzd, akkor ezzel a bekapcsolódással is támogassuk azt a nézetet, miszerint a magyar nemzet, a határoktól függetlenül, egy és oszthatatlan. Ily módon is szeretnénk kifejezni a vajdasági magyarság szolidaritását az aktuális magyar parlamenttel, amely számtalan olyan döntést hozott, amely a mi véleményünk szerint is erősíti a magyar nemzeti identitást a Kárpát-medencében, és javára válik a vajdasági magyarságnak is — fejtette ki gondolatait a VMSZ ügyvezető alelnöke, majd hozzátette, hogy hosszú távon gazdasági jelentősége is lehet ennek a kezdeményezésnek:

  — Szeretnénk lehetőséget teremteni arra, hogy a lovassport, amely nem arányosan fejlett Vajdaság területén, minél nagyobb fejlődési lehetőséget kapjon, hiszen a lótartás és a lovakkal való foglalkozás évezredes hagyománya a magyarságnak. Azon kívül, hogy gazdasági eredményt hoz a lótartóknak, lehetőséget teremt a turizmus fejlesztésére is régiónkban — magyarázta Pál Károly, aki azt is elmondta, hogy szeretnék, ha ezen a rendezvényen nagyszámú látogató jelenne meg Vajdaság minden tájáról, hogy egy kellemes délutánt töltsenek el, hiszen a vajdasági magyar ember a génjeiben hordozza a lovak iránti szeretet.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..