home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
,,Még időben"
L. I.
2006.06.07.
LXI. évf. 23. szám

A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület harmadik alkalommal volt a házigazdája a Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléjének. 1969-ben itt tartották meg ugyanis az első ilyen rendezvényt, majd 1999-ben a tizediket, az idén pedig 17. alkalommal találkozhatott ebben...

A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület harmadik alkalommal volt a házigazdája a Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléjének. 1969-ben itt tartották meg ugyanis az első ilyen rendezvényt, majd 1999-ben a tizediket, az idén pedig 17. alkalommal találkozhatott ebben a faluban 12 dél-bánáti magyar művelődési egyesület tagsága.
Az esemény elmaradhatatlan része volt a délelőtti tanácskozás az egyesületek képviselőinek, a szemle kezdeményezőinek és a meghívott vendégek részvételével. A beszélgetést a szemle egyik alapítója, az egyesület ma is aktív tagja, Borsós Tamás nyugalmazott zenetanár vezette. Az egyesület elnökének, Lőcsei Vilmosnak a köszöntője után az összejövetel vitaindítóval kezdődött, melynek témáját egy hertelendyfalvi nyugalmazott tanító, Varga Sándor ajánlotta: Gondolatok -- elmélkedések az eddig megélt Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek szemléiről címmel. A bevezetőben többek között ez állt:
,,Az eddigi szemlék tanácskozásain évről évre a dél-bánáti magyarság életére jellemző, a megmaradása céljából létfontosságú kérdéseket vitattuk meg, mint amilyen a templom és az iskola szerepének a fontossága, a család jelentősége, a magyar nyelvű oktatás felmérése, a támogatások megpályázásának lehetősége, a beolvadás veszélye és hasonlók. Ez alkalommal egyféle összegezés volt a célunk. A felhívásunk alapján beérkezett véleményeket, gondolatokat, elmélkedéseket szeretnénk idézni, rámutatni az elmúlt 37 éven át megszervezett tizenhat dél-bánáti szemle eredményeire, ezzel mintegy tanúbizonyságot tenni magunknak és másoknak arról, hogy érdemes volt eddig csinálni, és folytatni kell.”
A vélemények pedig a legkülönbözőbb módon világították meg a dél-bánáti magyarság művelődési életét, annak múltját és a valós jelenét. Erdei Ernő, a pancsovai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tagja, a szemle egyik megalapítója vers formájában is kifejezte érzelmeit, gondolatait. A verset, melynek címe: Még időben volt, Lőcsei Antal olvasta fel vitaindítónak.
Az elhangzottak alapján megfogalmazódtak a záróhatározatnak is minősíthető ajánlatok: dél-bánáti ifjúsági találkozó szervezése, egymás rendezvényeinek szervezett látogatása, a táncháztalálkozók folytatása, a fehértemplomi művelődési egyesület megalakulásának támogatása, az eddigi szemlék dokumentumainak nyomtatványba foglalása és kiadása, koordinálóbizottság létrehozása, Bánáti szemle megszervezése.
A Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek 18. Szemléjét jövőre Udvarszáláson a Petőfi Sándor MME szervezi meg. A Karácsonyi játékok és a Betlehemes szokások dél-bánáti találkozójának helyszíne a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon lesz.
A déli órákban a helyi református egyház imatermében egy színes, szemet gyönyörködtető kézimunka-kiállítás megnyitásán vettek részt az érdeklődők, délután pedig közös imádsággal és énekkel ünnepeltek. A művelődési műsorban minden egyesület bemutatkozott. A népes közönségnek külön élményt nyújtott a nagyszámú gyermekfellépő, de ez alkalommal a színpadon minden korosztály képviselve volt.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..