home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Még három hely kiadó
Tóth Tibor
2021.12.07.
LXXVI. évf. 48. szám
Még három hely kiadó

Európában véget értek a labdarúgó-világbajnoki selejtezők csoportmérkőzései. A kontinensről tíz válogatott jutott ki a katari vb-re, a további három kiléte a márciusi pótselejtezők után válik ismertté. A szerb együttes a Portugáliában aratott győzelem után kvalifikálta magát a jövő év novemberében kezdődő seregszemlére, a magyar nemzeti tizenegy azonban csoportja 4. helyén végzett, és otthonról lesz kénytelen követni a világ legjobb válogatottjainak versengését. A csoportokat Csizmár Zsolt labdarúgó-szakértővel, a TSC korosztályos női csapatainak vezetőedzőjével elemeztük.

* A szerb válogatott kivágta a rezet, hiszen megnyerte az A csoportot Portugália, Írország, Luxemburg és Azerbajdzsán előtt. A szerbek a mérkőzés előtt azt nyilatkozták, hogy nyerni mennek a portugál fővárosba, és beváltották ígéretüket.

— Sokan kételkedtek a szerb válogatottban, és nem igazán hitték, hogy legyőzheti a portugálokat. Az utóbbi hat-nyolc évet nézve a szerb együttes most a legjobb, ami Dragan Stojković szövetségi kapitány érdeme, hiszen nagyon jól összerakta a csapatot, mely tetszetős, gólra törő játékot mutatott végig a selejtezőben, így Lisszabonban is. A korán bekapott gól ellenére sem tört meg a csapat, úgy focizott, mintha mi sem történt volna, és az utolsó percben sikerült megszerezni a mindent eldöntő találatot. Külön örömmel tölt el, hogy ezt a győztes gólt Aleksandar Mitrović fejelte, aki a skótok elleni Eb-pótselejtezőn kihagyta az utolsó tizenegyest. A sors ezzel a góllal valamelyest kárpótolta a Fulham focistáját. Ha a válogatott a vb-n is így játszik, akkor minden ellenfél számára kemény dió lesz majd.


Csizmár Zsolt (a szerző felvétele)

* A B csoportot a spanyolok nyerték meg, Svédország, Görögország, Grúzia és Koszovó előtt. Beszélhetünk a papírforma érvényesüléséről ebben a csoportban?

— Igen, ebben a csoportban érvényesült a papírforma. A svédek saját maguknak köszönhetik, hogy nem nyerték meg a csoportot, mivel a grúzok ellen meccslabdájuk volt, de nem használták ki. Svéd győzelem esetén a spanyol—svéd találkozó még keményebb lett volna, habár a spanyolok így is nehezen gyűjtötték be a 3 pontot a skandinávok ellen. A többi három válogatott nem tudott lépést tartani a spanyol—svéd kettőssel.

* A C csoportot Svájc nyerte, az olaszok, az északírek, a bolgárok és a litvánok előtt, tehát az Európa-bajnok olaszok pótselejteznek.

— Svájc bizonyította, hogy az elmúlt hat-nyolc évben tudatos munka folyik náluk, hiszen a 2014-beli és a 2018-beli világbajnokságon is szerepeltek, a legutóbbi Eb-n a nyolc között végeztek, és most is egyenes ágon jutottak ki Katarba. Komolyan kell velük számolni, mert kellemetlen, jó kis csapatról van szó, bármely válogatottnak képes megkeseríteni az életét.

* A D csoportban Franciaország, Ukrajna, Finnország, Bosznia-Hercegovina, Kazahsztán a sorrend. A B csoporthoz hasonlóan itt is a papírforma érvényesült, de szót kell ejteni a finnekről, akiknek saját kezükben volt a sorsuk, mégsem éltek a lehetőséggel.

— Az ukránok a nyolc meccsből hat találkozón döntetlent értek el, és veretlenül zárták a csoportot, ami a 2. helyhez volt elegendő. A franciák hozták a kötelezőt, a bosnyákok azonban hatalmas csalódást okoztak. A finnek két alkalommal is bebiztosíthatták volna a vb-n való részvételt, de rutintalanságuk megakadályozta őket abban, hogy megnyerjék a sorsdöntő mérkőzéseiket.

* Az E csoportot a belgák nyerték, Wales, Csehország, Észtország és Fehéroroszország előtt. A belgák újra bizonyították, hogy Európa egyik legjobb válogatottja az övék.

— A belgák az utóbbi években látott formát mutatták, és nem meglepetés az 1. helyük. A csehek számára minden pont és gól aranyat ért, hiszen a csoportharmadik helyük ellenére a Nemzetek Ligájából jutottak a pótselejtezőbe. Az észtek és a fehéroroszok számára túl erős volt ez a csoport.

* Az F csoportban a dánok folytatták az Eb-n nyújtott teljesítményüket, és magabiztosan végeztek az 1. helyen Skócia, Izrael, Ausztria, Feröer-szigetek és Moldova előtt. A dánok kiválóan összerakott, magabiztos válogatott benyomását keltették.

— Tízből kilenc meccset megnyertek, a hetedik-nyolcadik fordulóig gólt sem kaptak. Igaz, hogy utolsó mérkőzésüket tartalékos összeállításban elvesztették, de akkor már bebiztosították a csoportelsőséget. Az Eb-n a legjobb négy között végeztek, és a selejtezőkben is magabiztosan meneteltek. Ha a vb-n is ezt az arcukat mutatják, akkor Katarban is szép eredményt érhetnek el. Az osztrákok mindössze 4.-ek lettek, de a csehek mellett ők is a Nemzetek Ligájából jutottak el a pótselejtezőkig.

* A G csoportban Hollandia végzett az élen, a H csoportban pedig Horvátország.

— A hollandok 1. helye várható volt, a norvégok és az Eb-n leszerepelt törökök között nagy csata folyt a 2. helyért. Norvégia az utolsó néhány meccsen kénytelen volt nélkülözni legjobbját, Erling Braut Hålandot, és ez is hatással volt arra, hogy a csoportban a 3. helyen végezzen. A Splitben játszott horvát—orosz mérkőzésen a legutóbbi vb ezüstérmesei egy orosz öngóllal kerültek ki Katarba. Az oroszok az utolsó 5 percben kezdtek el focizni, addig csak védekeztek a számukra is sorsdöntő mérkőzésen. Ez a taktika számomra érthetetlen.

* Magyarország a 4. helyen zárta a H csoportot az angolok, a lengyelek és az albánok mögött. Sokba került az albánok ellen elveszített 6 pont.

— A magyarok hullámzóan játszottak. Jól kezdték a selejtező sorozatot, az októberi találkozókon azonban mintha valami megtört volna a csapatban. Az angliai és az albániai zakó után nagyon nehezen verték Budapesten Andorrát, majd jött az albánok elleni itthoni kudarc. Ezután mintha újra magára talált volna a csapat, és Angliában döntetlent ért el, Lengyelországból pedig elhozta a 3 pontot. Elég lett volna itthon verni Albániát, és meglett volna a pótselejtezős hely.

* A J csoportban a németek végeztek az élen, a 2. pedig Észak-Macedónia lett.

— Észak-Macedónia kiváló szereplése már nem lehet véletlen, mivel a nyári Eb-n is ott volt, és most is kivívta a pótselejtező jogát. A németek Hans-Dieter Flick szövetségi kapitány irányításával újra megtalálták azt a híres német mentalitást, rengeteg gólt lőttek, simán megnyerve a csoportot. A románok már nem először vallottak kudarcot. A bolgárokhoz hasonlóan az utóbbi években ők sem tudnak előrelépni, mintha megálltak volna a fejlődésben.

* Mely válogatottak szereztek kellemes meglepetést, és melyekben csalódtál?

— Több csapatban csalódtam, sajnos a magyarban is. Ezenkívül a boszniai, a román, a bolgár és az izlandi tartozik még ebbe a kategóriába. A legkellemesebb meglepetés a szerbek szereplése, nemcsak az eredmények, hanem a mutatott játék miatt is. Ez már megközelíti azt a színvonalat, amelyet az európai topválogatottak képviselnek.

* A pótselejtezőket márciusban egy teljesen új rendszer szerint rendezik.

— Ennyire nehéz még sosem volt kijutni a világbajnokságra. A tizenkét válogatottat három négytagú csoportba sorsolják, ezeken belül két elődöntőt játszanak, a házigazdák kilétét sorsolás útján döntik el. Az elődöntők nyertesei játsszák a csoportdöntőket, ahonnan a három győztes jut el a világbajnokságra. Az olasz és a portugál válogatottól hibátlan teljesítmény kell, és egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy mindkét válogatottat láthatjuk Katarban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..