home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Még fizikát! Még kémiát!
Fehér Márta
2019.06.02.
LXXIV. évf. 22. szám
Még fizikát! Még kémiát!

Melyik gyerek ne kiáltana így fel, ha a rettegett két tantárgy keretében elkalandozhatna az Ezeregyéjszaka világába, és megleshetné, hogyan is varázsolódott elő a dzsinn Aladdin lámpájából?

Aztán az ókorba, Mucius Scaevola bőrébe bújva kipróbálhatná, milyen az, amikor ég a keze a tűzben, és mégsem fáj; ha füstágyúkkal lőhetne le poharakat a társai fejéről; kísérletezhetne a Tesla-gömbbel; szintetizátorzenét vezérelne a mozdulataival; megnézhetné a valódi lézerkardok csatáját, és aztán csak legyintene a Star Wars olcsó trükkjeire; no meg ha a saját szemével látná, mit művel az űr felfoghatatlan -200 °C alatti hidegje például egy szál rózsával vagy egy lufival. Volt ám hű! meg ha! meg taps meg szemcsillogás és izgalom a Népkörben, ahol a szegedi Kreatív Fizika Látványszínház ejtett egyik ámulatból a másikba kicsit és nagyot.

Szegedről érkezett a csapat, a Szent-Györgyi Albert Agórából, mely a tudomány és a kultúra, a tanulás és a szórakozás, pontosabban a szórakozva tanulás fellegvára. A négyszintes, hatalmas épületben minden korosztály lenyűgöző élményekben részesülhet a számítástechnika, a biológia, a fizika és a kémia világába tett utazás során.

Különleges kísérletgyűjteménynek lehettek szemtanúi május 25-én, péntek délután a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központba látogatók. Két „varázsló”, Szántó F. Zoltán és Szabó Zsuzsanna a természettudomány csodáit és törvényeit játékos, interaktív formában mutatták be a közönségnek, technikus kollégájuknak köszönhetően kiváló hanghatásokkal fűszerezve.

— Az agórában a látványlaboratórium biológia és fizika részlegét vezetem — mesélt magáról Szabó Zsuzsanna biológia és kémia szakos tanár az előadás után. — Megkeresés alapján kerültem az intézménybe, az intézményvezetővel régóta ismertük egymást, közösen dolgoztunk nyári táborokon, és amikor megüresedett ez az állás, megkért, hogy vegyem át az előző kolléga munkáját. A Szent-Györgyi-agóra egy hatalmas központ, ahol fizika-, biológia- és kémia-látványlaboratórium üzemel, emellett van interaktív fizika-, kémia- és biológiabemutató, valamint magán az agórán belül az informatikatörténeti kiállítástól kezdve a papucshímző tanfolyamon át a számítógépes tanfolyamokig és bábszakkörökig minden megtalálható. Vannak tüzes és vizes kísérleteink — például a víz ásványianyag-vizsgálatát nagyon szokták szeretni a gyerekek —, lávalámpa-kísérletünk, titrálás a nagyobb korosztálynak, a kollégám UV-fénnyel szokott kísérletezni, a napszemüvegeket ellenőrzik a fiatalokkal, a napsugarak káros hatásait tanulmányozzák. Nagyon-nagyon széles a spektrum, mellyel dolgozni tudunk. A határon túlról is szívesen fogadunk látogatókat!

Rengeteg helyen jártak már Magyarországon, és külhoni meghívásoknak is örömmel tesznek eleget — tette hozzá Zsuzsanna.

— Nem, a kémia egyáltalán nem félelmetes! Nagyon-nagyon szerethető! Azért nem kedvelik a gyerekek az iskolában, mert nem kapják meg a rengeteg kísérletezés örömét! Ha a pedagógusok csak a száraz tananyagot adják át, akkor a diákok valóban nem fogják szeretni. Akkor válik élvezetessé a kémia, ha minden órán előkerül valamilyen kísérlet, és ők maguk tapasztalják meg a tantárgy csodáját.

A bő két éve működő látványszínház délelőtt még Magyarkanizsán bűvölte el előadásával a gyerekeket, délután pedig a szabadkaiakat várta a Népkör MMK-ban. Bodrogi Hajnalka rendezvényszervező hangsúlyozta, hogy intézményük a fennállásától kezdve közösségi térként működik, így a fizika is bátran belefér a kínálatukba.

— Mindig az aktuális érdeklődésnek megfelelően próbálunk rendezvényeket, programokat szervezni, és mivel a tagságunkat főleg fiatalok, gyermekek, családok alkotják, úgy gondolom, hogy egy fizika-látványszínház, mely játékos, látványos módon próbálja a fiatalokat közelebb hozni a természettudományokhoz, mindenképp beillik a tevékenységi körünkbe. A néphagyományok és minden egyéb edukációs tevékenység mellett, melyet folytatunk, fontosnak tartjuk, hogy a természettudományok kínálta lehetőségeket is megmutassuk a fiataloknak.

Jó ötlet volt, rengeteg érdeklődőt vonzott a program, és mindenki remekül érezte magát! Kár, hogy már vége — sóhajtotta a legtöbb gyerek kifelé bandukolva az előadás után.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..