home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Még egy lépés az igazságkeresés útján
Tóth Lívia
2013.10.02.
LXVIII. évf. 40. szám
Még egy lépés az igazságkeresés útján

Újabb emlékhelyet kaptak az ártatlanul kivégzett délvidéki plébánosok — A hétvégén folytatódott a Délvidéki Kutatóközpont kezdeményezése, hogy emléket állítsanak az 1944-45-ben ártatlanul kivégzett plébánosoknak. Martonos, Óbecse, Horgos és Mohol után a magyarkanizsai Szent Pál-templom kertjében leplezték le és szentelték fel a mártírhalált szenvedett Szabó Dénes plébános emlékművét.

A második világégés és az utána következő megtorlás vidékünkön a papságot sem kímélte. Szabó Dénes plébános példásan szolgálta a tóthfalusi közösséget, híveitől a vészterhes időszakban sem akart elszakadni. Paptársai figyelmeztették ugyan a veszélyre, ő mégsem menekült el, a nyája mellett maradt, tűrte a kínzásokat, feláldozta magát katolikus hitéért. A lelkipásztort 1944-ben hurcolták el a partizáncsapatok Tóthfaluból. Forró Lajos történész, a Délvidéki Kutatóközpont képviseletében hangsúlyozta: ha mártírjaink közül valaki is megérdemelné, hogy a szentek sorába emeljék, az Szabó Dénes lenne. Egy rabtársa azt mondta róla, hogy annyit szenvedett, mint Jézus Krisztus a keresztfán. Az újvidéki levéltár iratai bizonyítják: a partizánhatalom még utólag sem tudott semmiféle terhelő bizonyítékot kitalálni ügyében.
A rendezvény szentmisével kezdődött, dr. Kiss-Rigó László szeged—csanádi megyés püspök celebrálásával. Prédikációjában a püspök úr az igazságra való törekvésnek és a helyes értékrend megtartásának jelentőségéről beszélt a híveknek.
Az emlékhelyavatás zuhogó esőben zajlott le a magyarkanizsaiak által Kistemplomnak nevezett templom kertjében. A megjelentekhez elsőként Forró Lajos történész szólt, majd Kávai Szabolcs tartományi képviselő, Borbásné Márki Márta, Röszke polgármestere, Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere, valamint Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke osztotta meg emlékező gondolatait.
A szónokok a tényfeltárás és az igazságszolgáltatás, a nemzetvállalás és az összetartozás fontosságát hangsúlyozták. Szabó Dénesről, akinek a mellszobrát tavaly Tóthfaluban állították fel, elmondták: jelöletlen tömegsírban nyugszik, de alakja, derűs lelkülete és bátor kiállása felülemelkedik kínzói gonoszságán, cselekedete értékrendszerünk részévé vált, és példát mutat az eljövendő generációknak. Minden ilyen emlékhely a vajdasági magyarság megkövült fájdalmát és a múlttal kapcsolatos igazságkeresési vágyát jelképezi, valamint azt a szándékot tükrözi, hogy ilyen szörnyűségek soha többé ne történhessenek meg.
Az emlékművet Magyar Anna, valamint Simor Márton szobrászművész, a dombormű alkotója leplezte le, ft. Zapletán Géza esperes plébános pedig megáldotta.
Az esemény fővédnöke Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese volt, az emlékhely létrehozását a Csongrád Megyei Önkormányzat, Röszke és Magyarkanizsa önkormányzata támogatta.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..