home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Még egy évig marad a NATO főtitkára
Talpai Lóránt
2023.07.13.
LXXVIII. évf. 28. szám
Még egy évig marad a NATO főtitkára

Nincs változás a NATO élén — Európa egyik leghosszabb víz alatti alagútja — III. Károly és a skót koronázási ékszerek

Nincs változás a NATO élén

Az észak-atlanti szövetség tagországainak vezetői megállapodtak abban, hogy további egy évvel, 2024. szeptember 30-áig meghosszabbítják Jens Stoltenberg főtitkár szeptember végén lejáró megbízatását — erről maga az észak-atlanti szövetség főtitkára tájékoztatott. Jens Stoltenberg Twitter-üzenetében közölte: megtiszteltetés számára a harmincegy tagországot számláló katonai szövetség állam-, illetve kormányfőinek döntése. „Az Európa és Észak-Amerika közötti transzatlanti kötelék csaknem hetvenöt éve szavatolja szabadságunkat és biztonságunkat, és egy veszélyesebb világban a nagyszerű szövetségünk fontosabb, mint valaha” — fogalmazott a főtitkár. Stoltenberg, az idén hatvannégy éves egykori norvég miniszterelnök, 2014. október 1-je óta tölti be a NATO-főtitkári tisztséget. Eredetileg négy évre választották meg, megbízatását 2017-ben, majd 2019-ben újabb két évvel, 2022-ben pedig további egy évvel meghosszabbították. Ő az észak-atlanti szövetség 13. főtitkára.


Fotó: MTI

 

Európa egyik leghosszabb víz alatti alagútja

Megnyitották Lengyelországban Európa leghosszabb, 1440 méter hosszú víz alatti alagútját, mely Usedom és Wolin szigetét, valamint Świnoujście városközpontját köti össze az ország többi részével — tájékoztatott az Európai Bizottság. A brüsszeli közlemény kiemelte, hogy a részben uniós forrásokból megvalósult beruházás zökkenőmentes közlekedést tesz lehetővé a helyiek és a látogatók számára, illetve katalizátora a régió gazdasági fejlődésének. Közölték: a beruházás fontosságát kiemeli, hogy Świnoujście lakosai, különösen a Nyugat-Pomeránia régió fővárosában, Szczecinben dolgozók számára a komppal való napi ingázás meglehetősen hosszú és kihívásokkal teli volt. Az alagút ezt az utazást alapjaiban változtatja meg, mivel az átkelés mostantól mindössze 2-3 percet vesz igénybe.

 

III. Károly és a skót koronázási ékszerek

Egyházi szertartás keretében formálisan átadták a brit uralkodónak a skót koronázási ékszereket. A király és felesége, Kamilla — akinek saját jogán királynéi rangja van — az edinburghi uralkodói rezidenciáról, a Holyroodhouse-palotából érkezett a székesegyházba, díszes katonai felvonulás után. Az útvonal mentén több tízezres tömeg üdvözölte a királyi házaspárt, de monarchiaellenes tüntetések is voltak, melyek résztvevői Nem az én királyom feliratú táblákat tartottak a magasba. A ceremónia a skót nemzeti egyház, a Church of Scotland XIV. századi főtemplomában, az edinburghi St. Giles-székesegyházban folyt. A szertartáson III. Károly formálisan átvette a XVI. századi skót király, V. Jakab 1540-ben készült koronáját, valamint a skót uralkodói jogart és kardot. A kardot újonnan tervezték és készítették, mivel az eredeti, mely szintén a XVI. században készült, meggyengült állaga miatt nincs mozgatható állapotban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..