home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Még ebben az évben megnyílik a hármas határ
Tóth Lívia
2019.08.26.
LXXIV. évf. 33. szám
Még ebben az évben megnyílik a hármas határ

Törökkanizsán a nyári hónapokban sem állt meg az élet, javában folynak a különféle beruházások munkálatai, a többi közt a hármas határhoz vezető út, valamint a Törökkanizsa és Szerbkeresztúr közötti kerékpárút kiépítése, a könyvtár épületén szükségessé vált javításokat pedig nemrégiben fejezték be.


A törökkanizsai könyvtár épülete

A műemlékvédelem alatt álló Branislav Nušić Könyvtáron főként az eső okozta károk miatt kellett szanálási munkálatokat végezni. Felújításra szorult egyebek mellett a homlokzat és a díszterem is. Az elvégzett renoválás értéke 400 000 dinár. Törökkanizsa főutcáján viszont folytatódik a járda kiépítése a vasútállomástól, illetve a kórháztól egészen a központig.

A gyálai határátkelőt Törökkanizsával összekötő nemzetközi kerékpárút is jelentős kezdeményezése a községnek. Az IPA-projektum keretében jelenleg Törökkanizsa és Szerbkeresztúr között 10 kilométeren, valamint Szerbkeresztúr belterületén összesen 2 kilométer hosszan készül a bicikliút. A törökkanizsai részt érintő beruházás értéke 600 000 euró, a munkálatok márciusban kezdődtek, és az év végéig be kell fejeződniük. 


A majdányi ásatások helyszínén

Az Európai Unió által támogatott Interreg—IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként ezzel a beruházással biztonságossá válik a kerékpáros közlekedés Törökkanizsától a határon át egészen Szegedig. A kerékpárút és a kísérő létesítmények kiépítésének teljes költsége 1,13 millió eurót tesz ki, ebből 960 527 euróról az Európai Unió gondoskodik, a fennmaradó összeget Újszentiván és Törökkanizsa önkormányzata állja.

Oroszlámos területén szeretnék elvégezni a vízvezetékek teljes cseréjét, mely a tervek szerint szeptemberben kezdődik, és csaknem 60 millió dinárba kerül, viszont a falu általános iskolájának felújítási munkálatai, több mint 50 millió dinár értékben, már elkezdődtek. 

A szerb—román—magyar hármas határ — melyhez Rábé, Óbéba és Kübekháza települések esnek a legközelebb — eddig évente csak két napra nyílt meg az érdeklődők előtt. Az emberek valóságos népünnepélyként élték meg ezeket az alkalmakat, hiszen ilyenkor nagyon sokan indultak el gépkocsival, motorral, kerékpárral, és élvezték, hogy az a bizonyos, családokat, rokonokat, ismerősöket elválasztó piros vonal, ha csak rövid időre is, de nem létezik. Most hatalmas változás elé néz a térség lakossága, hiszen a tervek szerint a hármas határ még ebben az évben állandó jelleggel megnyílik. Óbébáról már évekkel korábban kiépítették az oda vezető utat, Kübekházától már majdnem befejezték, és nemrégiben Rábénál is megkezdődtek a munkálatok.


Készül az út a hármas határra

Újhelyi Nándor, Törökkanizsa községi képviselő-testületének elnöke a IV. Kárpát-medencei riporttábor résztvevőinek elmondta, nemcsak nekik, hanem a környező községek számára is nagy jelentőséggel bír ez a határon átnyúló, stratégiai IPA-pályázatból finanszírozott átkelő.

— Ezeknek a falvaknak különösen fontos, hiszen Majdány és Rábé esetében olyan zsáktelepülésekről beszélünk, amelyek már csaknem száz éve el vannak zárva a világtól azzal, hogy hozzájuk ugyan vezet út, de tovább nem lehet menni. Egyrészt azt várjuk, hogy a határok átjárhatóságával felélénkül majd a forgalom, másrészt néhány kilométeres közelségbe kerül Szeged, ami azért is jelentős, mert ezek a települések mindig Szeged vonzáskörébe tartoztak. Tiszasziget és Újszentiván vonatkozásában láttuk, hogy a szegediek kiköltöznek a falvakba, ahol nyugodt környezetben élhetnek, viszont 15-20 perc alatt bejuthatnak a városba. A határ közelsége talán ebből a szempontból is vonzóbbá teszi majd ezeket a kis falvakat, hiszen az itt élők akár mindennap ingázhatnak abban az esetben, ha máshol találják meg az egzisztenciájukat, viszont életvitelszerűen a szülőföldjükön maradhatnak.  A munkálatoknak szeptember 30-áig be kell befejeződniük, tehát addigra kiépül a valamivel több mint 1300 méteres útszakasz, a határátkelő megnyitásának dátumát pedig november elejére teszik.  


Felújítják az oroszlámosi általános iskolát

A községi képviselő-testület elnökétől megtudtuk még, hogy az illetékes minisztérium kidolgozott egy tervdokumentációt a Nagykikindát és Szegedet összekötő útszakasz felújítására, és egyre gyakrabban kerül szóba a Szeged, Nagykikinda és Temesvár közötti vasútvonal rekonstrukciója is. 

Az elhangzottakon túl a majdányi ásatásokkal kapcsolatban is jó hírről értesültünk, hiszen egy határon átnyúló IPA-pályázatnak köszönhetően a középkori Oroszlámos monostorának a „felújítását”, pontosabban a romoknál egy kiállítások szervezésére, előadások megtartására, turisták fogadására alkalmas rendezvényközpont létesítését tervezik.


Martinek Imre és Szekeres Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..