home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Még a fagyit is bicskával
Bíró Tímea
2023.08.31.
LXXVIII. évf. 35. szám
Még a fagyit is bicskával

Az idén is sokan kilátogattak a legcsantavéribb fesztiválra, vagyis a II. Csantavéri Bicska- és Kézművesfesztiválra, melyet augusztus 26-án tartottak meg a színházterem előtti téren és az udvarban. A gazdag programsorozatban minden korosztály megtalálta a neki valót, így a falu apraja-nagyja együtt töltötte az utolsó augusztusi hétvégét.

Dudás Horvát Olga fő szervező elmondta, hogy amikor egy sikeres pályázatnak köszönhetően tavaly megszervezhették az első nagyobb fesztivált, akkor olyan dolgot szerettek volna a középpontba állítani, amelyről mindenkinek Csantavér jut eszébe, és ez nem lehet más, mint a bicska.


Papírkosárfonás

— Természetesen nemcsak a bicskáról szól a fesztivál, de minden évben vannak a bicska köré épülő programjaink, melyeket szeretnek is az emberek. Az idén is közkedveltek voltak a felnőtteknek szóló bicskás játékok, melyek között a bicskával való fagyievés, vizes és lufis játék, bicskával való almapucolás és a bicskatávoldobás is szerepelt. Fontos elmondanom, hogy teljesen biztonságos játékokról van szó. A tavalyi évben volt bicskaszépségverseny, ez az idén elmaradt, viszont mindkét évben rendeztünk bicskakiállítást, ahol az érdeklődők megtekinthetik a különféle fajtájú és korú bicskákat. Az idén is gondoltunk a gyerekekre, ezért színes programmal készültünk nekik, mely 10 órától délután 5 óráig tartott. Fafoglalkozás, hűtőmágnes-készítés, agyagozás, papírkosárfonás, kovácsolás, mézeskalács-díszítés és kocsikázás várta a legkisebbeket. Az idén kakas főtt a bográcsokban, tizenkilenc csapat mérte össze a konyhai tudását — tudtuk meg a fő szervezőtől.


Az agyagozás a gyerekek nagy kedvence

A fesztivál napjának második felében kultúrműsor, zenés program, Varga Viktor fellépése, valamint a késő esti órákban elektronikus zene szórakoztatta a jelenlevőket.

Bognár Pásztor Hajnalka, a szabadkai Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja elmondta, hogy a város vezetősége és a mezőgazdasági titkárság elsősorban azért támogatja ezt a rendezvényt, mert tradicionális eseményről van szó.


Zabos Péter bicskagyűjtő

— A csantavéri egy nagy közösség, mely eddig még nem szervezett olyan rendezvényt, amely a csantavéri bicskát helyezi előtérbe. Mint minden ilyen jellegű eseményen, itt is a közösségépítésen van a hangsúly. A tavalyi évben az első bicskafesztivált önerőből szervezték meg, és azt gondolom, hogy az idén a város támogatásával még nagyobb rendezvényt sikerült megvalósítani. Remélem, hogy ez a fesztivál hagyománnyá válik. A környékünkön több olyan rendezvény van, amely már tíz-, húsz- vagy akár negyvenéves múltra tekint vissza, ennek a fesztiválnak is hosszú életet kívánok.


1950-ben készült darab

A színház előtti téren kirakodóvásár várta a látogatókat, a kézművesség több területe is képviseltette magát. A színházterem előcsarnokában a gyerekek számára kiírt rajzpályázat díjazott alkotásai mellett bicskakiállítás is gazdagította a programot.

Zabos Péter csantavéri bicskagyűjtő korábban is kedvelte ezt az igen hasznos eszközt, viszont a bicskafesztivál még aktívabb gyűjtésre ösztönözte.

— Tavaly tizenvalahány bicskám volt, és amikor tudomást szereztem a fesztiválról, akkor lázas gyűjtésbe fogtam, így lett a tavalyi rendezvényre már több mint harminc bicskám. Az idei kiállításra hetvennel érkeztem. Ismerősöktől, vásárokról szerzem be őket, de olyan is van, hogy kapok valakitől, mert tudják, hogy gyűjtöm. Nagyon régi bicskák is szerepelnek a kínálatomban, de mivel a legtöbbe nincs belevésve az elkészítésének a dátuma, nem lehet tudni, hogy pontosan hány éves. Utazóbicskám van a legtöbb, mely például sörnyitóként és dugóhúzóként is funkcionál. Hat darab túlélőbicska is van a gyűjteményben, ezeken az eszközökön mindenféle szerszám megtalálható. Két darab kertészbicskám van, és egy olyan is, amelyet az állatorvosok használtak, amikor lovak voltak a hadseregben, és bicskával kezelték a sebeket, vagy a körömtisztításnál is igénybe tudták venni — emelt ki néhány különleges darabot a csantavéri bicskagyűjtő, majd azt is elmondta, hogy a bicska hosszú élete érdekében érdemes száraz helyen tartani, és sárgafölddel, valamint rozsdamaróval megtisztítani.

A nagy hőség ellenére a II. Csantavéri Bicska- és Kézművesfesztivál sok érdeklődőt vonzott a környező településekről is, tehát bátran kijelenthető, hogy a vajdaságiak a csodájára jártak a híres csantavéri bicskának.


Kézműves-kirakodóvásár

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..