home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Médiabarangolás a Kárpát-medencében
Tóth Lívia
2010.04.21.
LXV. évf. 16. szám
Médiabarangolás a Kárpát-medencében

A résztvevők egy csoportja Zala György mellszobránálA Szlovén RTV Magyar Műsorok Stúdiója és Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet április 15-e és 18-a között nagyszabású és rendkívül sikeres médiakonferenciát szervezett Lendván. A külhoni magyar média szerepe és jelentősége a Kárpát-med...

A résztvevők egy csoportja Zala György mellszobránál

A Szlovén RTV Magyar Műsorok Stúdiója és Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet április 15-e és 18-a között nagyszabású és rendkívül sikeres médiakonferenciát szervezett Lendván. A külhoni magyar média szerepe és jelentősége a Kárpát-medencében című tanácskozáson valamennyi anyaországon kívüli magyar kisebbségi közösség küldöttsége részt vett.
A lendvai Városháza dísztermében összegyűlteket Zver Ilona, a Szlovén RTV vezérigazgatójának magyar nyelvű műsorokért felelős mb. helyettese, Kocon József, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, Anton Blažek, Lendva Községi polgármestere és Szili Katalin, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Állandó Bizottságának elnöke köszöntötte, majd megkezdődött a Kárpát-medencei médiabarangolás. A felszólalók a muravidéki, a horvátországi, a vajdasági, a felvidéki, a kárpátaljai, az erdélyi helyzetet vázolták, de kialakult egy kép az ausztriai magyar médiáról is. Régiónkból szinte teljes létszámban jelen volt a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöksége, vagyis a Magyar Szó, a Hét Nap, a Képes Ifjúság, a Jó Pajtás, a Vajdasági Rádió és Televízió, a Pannon RTV és a Szabadkai Rádió képviseltette magát. A megbeszélés második része a Kisebbségek a magyarországi médiában, illetve az Európai Unióban címet viselte.
A rendezvény keretében megünnepelték a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója létrehozásának ötödik évfordulóját is. A határokon átívelő szakmai szervezet megalakulását és munkájának megkezdését a Határon Túli Magyarok Hivatala segítette, ezért Komlósi Attilának, a HTMH akkori és egyben utolsó elnökének köszönetként egy jelképes kitüntetést adományoztak. Miután jelezte csatlakozási szándékát, az ülésen a KMÚEK teljes jogú tagjává vált a Horvátországi Magyar Újságírók Szövetsége.
A közgyűlés zárónyilatkozatában a tagszervezetek megelégedéssel nyugtázták, hogy KMÚEK működésének első öt évében szinte hiánytalanul sikerült megvalósítani azokat a fő célkitűzéseket, amelyek szükségessé tették a külhoni magyar újságírók összefogását. Felismerve azt a szerepet, amelyet a sajtó játszik a nemzeti azonosságtudat megőrzésében, ismételten szorgalmazzák, hogy a magyar nemzeti stratégia keretében mielőbb készüljön el a magyar médiastratégia is, amely külön fejezetben foglalkozna a külhoni magyar média helyzetével és feladataival. Ehhez első lépésként a lehető leggyorsabban el kell készíteni a teljes magyar médiakatalógust, amely számba venné a Magyarországon és a külhoni nemzetrészekben megjelenő és működő valamennyi médiát.
A KMÚEK felvállalta a külhoni magyar médiastratégiának a kidolgozását és külhoni magyar médiakatalógus összeállítását, amelyet legkésőbb szeptember 30-áig eljuttat a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Állandó Bizottságának.
A tanácskozás résztvevői - olvasható a dokumentumban - fontosnak tartják, hogy az illetékes magyar állami intézményekkel és a külhoni magyarok legitim politikai képviselőivel karöltve minél előbb elkészüljön a kisebbségi magyar média zökkenőmentes működését szavatoló hosszú távú támogatási stratégia, mely pontosítaná a határon túli magyar sajtónak szánt pénzösszegek odaítélésének és folyósításának a szempontrendszerét és alapelveit. Az európai uniós intézmények szavatolta támogatási lehetőségeket kihasználva a KMÚEK tagszervezetei hamarosan megfogalmazzák a közérdekű írott sajtó kedvezményezett státusára és pozitív megkülönböztetésére vonatkozó javaslatokat, ugyanakkor kezdeményezik azt is, hogy a konvenció a jövőben hatékonyabban fáradozzon a magyarországi rokonszakmai szervezetekkel való együttműködés kialakításán. A zárónyilatkozat utolsó szakaszában felhívják a figyelmet arra, hogy a Magyarországon és az egyes magyar nemzetrészekben már működő iskolákkal, műhelyekkel és médiumokkal együttesen meg kell találni a külhoni magyar újságíróképzés leghatékonyabb formáit, de a célközönség és a médiafogyasztók szokásainak a megváltozása miatt kiemelten kell foglalkozni az on-line újságírással is.
A konferencia résztvevőinek természetesen jutott idejük arra is, hogy megismerkedjenek Lendva nevezetességeivel és a város magyar intézményeinek a tevékenységével, muraközi kirándulásuk során pedig többek között útba ejtették Szentilonát, Csáktornyát, Muraszombatot és Bántornyát is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..