home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Medgyesszék - Erődtemplomok a Nagy-Küküllő mentén
MTVA
2022.06.10.
LXXVII. évf. 22. szám
Medgyesszék - Erődtemplomok a Nagy-Küküllő mentén

A magyar királyok a tatárjárás után telepítettek németeket Erdélybe, akik élve különleges előjogaikkal, felvirágoztatták a vidéket.

Így volt ez a legfiatalabb erdélyi szász széken, Medgyesszéken is. A 16. századtól az evangélikus szászok évszázadokon át őrizték autonómiájukat, és gyarapították egyedi kulturális értékeiket a Nagy-Küküllő menti dombvidéken. Mivel életterüket tatár-török betörések gyakran fenyegették, falvaik erődtemplomok köré csoportosultak, ahova a támadások idején behúzódtak. Aztán előbb 1876-ban megszűnt Medgyesszék, és Nagy-Küküllő vármegye része lett, majd eljött Trianon és a szászokat más népcsoportok váltották fel a vidéken.A mára így túlnyomórészt románná lett Küküllő mentén megmaradtak azonban a többségében magyar lakta szigetek is..

Adás:         M5 – június 12. (vasárnap) 17:40

Ismétlés:    M5 – június 13. (hétfő) 03:30

                   Duna World– június 13. (hétfő) 04:30

                   Duna World– június 13. (hétfő) 23:40

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..