home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Meccslabdáról vereség
Tóth Tibor
2022.05.06.
LXXVII. évf. 18. szám
Meccslabdáról vereség

Női röplabda, Extraliga-döntő, 3. mérkőzés

Békéscsaba: Swietelsky—Békéscsaba—Vasas Óbuda 2:3 (25:23, 25:18, 24:26, 20:25, 14:16)
Városi sportcsarnok, 1400 néző, vezette: Szabó, Bátkai-Katona.

BRSE: Drpa 28, Glemboczki 6, Pekárik 12, Bodnár 3, Kornienko 3, Klisura 26, Molcsányi (liberó), Szatmári, Karhu 2, Bagyinka 2, Zólyomi 2. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Vasas: Bannister 23, Török 14, Király-Tálas 1, Papp 7, Boyko 15, Abdulazimova 13, Yurika, Juhár (liberók), Fábián, Vezsenyi, Zernović 1, Kaličanin. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos.

Az angyalföldi csapat nagy csatában nyerni tudott a Viharsarokban, és ezzel 2:1-es előnyre tett szert a két együttes három győzelemig tartó párharcában. A mérkőzés előtt szinte borítékolható volt, hogy a két rivális újra ötszettes, óriási csatát vív egymással, hiszen az első két találkozó is hasonlóképp zárult, miután az első meccset a BRSE, a másodikat a Vasas nyerte hazai pályán egyaránt 3:2 arányban.

Kitűnő hangulat és telt ház fogadta a csapatokat, a hazai B-közép és a Vasas-tábor is fergetegesen biztatta kedvenceit a mérkőzés kezdetétől a végéig. Az első játszmában 10:10-ig felváltva szerezték a pontokat a csapatok, ekkor a hazaiak zsinórban 3 pontot gyűjtöttek, és a Vasas vezetőedzője kénytelen volt időt kérni. A csabai lendületet a görög mester nem tudta megtörni, és elsősorban a két korábbi Spartacus-játékos — a szabadkai származású Sara Klisura és a Kék Galamboknál egy idényt eltöltő Marta Drpa — vezetésével a hazaiak folyamatosan növelték előnyüket, mely a játszma vége felé 5 pontosra nőtt (20:15). A vendégek 21:20-ra feljöttek, de Pekárik Eszter 2 centerpontjával, majd Glemboczki Zóra sáncolásával három játszmalabdához jutottak a házigazdák, melyből a harmadikat Drpa kíméletlenül kihasználta, és szettelőnyhöz juttatta csapatát.

A második szett közepéig a vendégek akarata érvényesült, Török Kata és az ukrán Julija Bojko labdái egyre többször hazai térfélen értek talajt, és egy pillanatban a Vasas előnye már 6 pontra (6:12) nőtt. A hazai vezetőedző ekkor becserélte a finn Salla Karhut, valamint levette feladóját, az orosz Anastasia Kornijenkót, és helyette az Újpestről anyaegyesületébe visszatért Bagyinka Fannit hozta be, ami remek húzásnak bizonyult, hiszen a két csapat közötti különbség rohamosan csökkent, a szintén csereként beálló Zólyomi Rebeka pontjaival pedig a Békéscsaba előbb kiegyenlítette az állást, majd a vezetést is átvette. A játszma hajrájában egyre pontosabbá váltak a hazaiak, és már az első szettlabdát kihasználva a második játszmát is megnyerték.

A harmadik játszma egészen a hajráig Vasas-fölényben telt, gyakran 5 ponttal mentek az angyalföldiek. 21:18-as vendégvezetésnél sorozatban három pontot szerzett a mezőnymunkában és támadáshatékonyságban jelentős előrelépést mutató BRSE, és újra nyílttá tette a szettet. Drpa védhetetlen leütése után, 24:23-as állásnál, mérkőzéslabdához jutottak a hazaiak, ám a döntő pillanatban megremegtek a kezek, amit a Vasas kihasznált, és előbb egyenlített, majd a játszmalabdát kihasználva megnyerte a harmadik játszmát.

Az elszalasztott lehetőség a negyedik játszma közepéig meglátszott a hazaiak játékán, addigra azonban összeszedte magát a Békéscsaba, és 14:14-től 18:18-ig felváltva gyűjtötte a pontokat a két csapat. A rövid hazai rövidzárlatot kihasználta a Vasas, és 4, sorozatban szerzett ponttal 22:18-as előnyre tett szert, ezt pedig a hazaiak már nem tudták beérni.

A mérkőzés kísértetiesen hasonlított az első békéscsabai meccsre, melyen a hazaiak kétszettes előnyét kiegyenlítették a vendégek, az ötödik játszma azonban a Békéscsabáé lett. A mindent eldöntő játszma feléig úgy tűnt, hogy ezúttal is a korábbi forgatókönyv valósul meg, miután a csabaiak felülkerekedtek a pszichikai előnybe került ellenfelükön, és 8:5-ös hazai vezetéssel fordulhattak a csapatok. A Vasas minden erejét összeszedve az amerikai Taylor Bannister és Papp Orsolya pontjaival egyenlített, majd 14:12-nél meccslabdához jutottak a vendégek, melyet előbb Drpa, majd Klisura hárított. Bannister pontos leütése után újra a vendégek kezében volt a döntés, amire a hazaiak nem tudtak válaszolni, és az azerbajdzsáni Ayshan Abdulazimova pontjával a Vasas megnyerte a döntő harmadik mérkőzését.

Három mérkőzés után a Vasas 2:1-re vezet. A finálé negyedik mérkőzését vasárnap játsszák Budapesten, a Folyondár utcában, az esetleges ötödik találkozó pedig a jövő hét közepén újra Békéscsabán várható.

Fényképezte: Bálint Zsolt

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..