home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mátyás király — mecénás és katona
Tóth Lívia
2018.04.26.
LXXIII. évf. 16. szám
Mátyás király — mecénás és katona

A Zentai Városi Múzeumban alkalmi ünnepség keretében adták át a közönségnek a budapesti Magyarság Háza Mátyás király — mecénás és katona című vándorkiállítását, mely Kárpát-medencei bemutatkozása során a Tisza-parti városba érkezett.

A tárlat anyagát Merényi Zoltán és Somodi András alkotta meg a Mátyás király emlékév tiszteletére, melyet az idén a Nemzetpolitikai Államtitkárság az emlékezetben bölcs és igazságosként élő uralkodó születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulóján hirdetett meg.

A kiállítás zentai megnyitóján jelen volt dr. Csige Gábor, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Gaál Gergely országgyűlési képviselő, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója, valamint Merényi Zoltán és Somodi András, a kiállítás két megálmodója és megvalósítója.

Az egybegyűlteket elsőként Czeglédi Rudolf, Zenta község polgármestere köszöntötte, majd Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója mondott beszédet.

A kiállítás különleges módon, a XXI. századra reflektálva mutatja be Hunyadi Mátyás életét. A súlyos fémkapukba illesztett acél-, vörösréz és vászonkomponensek — a kevés szövegnek és a speciális anyagválasztás kombinációjának köszönhetően — a hangsúlyokat a történettudományon átszűrt érzelmekre helyezve jelenítik meg az igazságos király életének főbb motívumait.

A kiállítás a két koronázóváros, Pozsony és Székesfehérvár után érkezett Zentára, hogy itt is hirdesse e táj legnépszerűbb királyának a reneszánsz művészetben és a magyar mondavilágban mindmáig élő emlékezetét. Az érdeklődők május 18-áig tekinthetik meg az összeállítást, mely a továbbiakban Horvátországba, Szlovéniába és Erdélybe is eljut.

A megnyitón közreműködött a zentai Cor Jesu Városi Kamarakórus és a magyarországi Renaissance Consort együttes.

Zenta község önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ a Magyarság Háza, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. segítségével ajánlhatja ezt a látnivalót a zentaiak és a környékbeliek figyelmébe.


A szerző és Herédi Krisztián felvételei 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..