home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Mátyás király és a két juhász
SZABÓ LEDENYI Nikolett
2012.08.22.
LXVII. évf. 34. szám

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, volt egy kastély. Abban a kastélyban élt Mátyás király és az ő felesége, Beatrix nápolyi hercegnő. Nagyon boldogok voltak egymással. Egyszer két juhász érkezett a királyhoz. Nem tudtak megegyezni, hogy ki őrizze a gazdánál a bárányokat délelőtt...

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, volt egy kastély. Abban a kastélyban élt Mátyás király és az ő felesége, Beatrix nápolyi hercegnő. Nagyon boldogok voltak egymással.
Egyszer két juhász érkezett a királyhoz. Nem tudtak megegyezni, hogy ki őrizze a gazdánál a bárányokat délelőtt és ki délután. Így szóltak őfelségéhez:
- Királyuram, segítsen nekünk. Mindketten délután akarunk dolgozni.
- Na, várjatok csak, majd beszélek azzal a gazdával. Hogy hívják? - kérdezi Mátyás király.
- Bóri Pista bá' - mondta egyszerre a két juhász.
- Holnap ugyanebben az időben gyertek vissza, addig lesz megoldás - mondta Mátyás.
Miután elmentek a juhászok, a király megebédelt, és felkerekedett. Amikor a gazdához ért, azonnal a témára tért. A király a következő ajánlatot tette:
- Mi lenne, ha a délután dolgozónak minden hónap végén 50 garast adna, a délelőtt dolgozónak pedig öthavonta egy kisbárányt és 10 garast.
- Legyen így - mondta a gazda.
Kezet fogtak, és Mátyás király elment. Másnap jött a két juhász. A király jól megnézte őket, majd így szólt:
- Jobb felől, aki van, az dolgozik délelőtt, aki balról áll, az lesz a délutános. Ne bánkódjon senki, mindenkinek meglesz a fizetsége - mondta Mátyás.
Így ment a munka három évig. Olyan gazdag lett a délelőttös munkás, hogy el se tudom mondani. Lett három fia, és egyszer sem éheztek.
Egy napon ismét két juhász érkezett a királyhoz. Tudjátok kitől? Hát, a délutános juhásztól. De ez már egy másik történet, ezt most nem mesélem el...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..