home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Mátyás király Tordán
Tóth Lívia
2008.04.30.
LXIII. évf. 18. szám
Mátyás király Tordán

Egyszer volt Budán kutyavásárA reneszánsz éve - Mátyás királlyá választásának 550. évfordulója alkalmából egyedülálló, korhűségre törekvő vetélkedőt szervezett a tordai Ady Endre Általános Iskola. A jó hangulatú rendezvényen megelevenedett az igazságos uralkodó jósága, furfangossága. A megm...

Egyszer volt Budán kutyavásár

A reneszánsz éve - Mátyás királlyá választásának 550. évfordulója alkalmából egyedülálló, korhűségre törekvő vetélkedőt szervezett a tordai Ady Endre Általános Iskola. A jó hangulatú rendezvényen megelevenedett az igazságos uralkodó jósága, furfangossága.
A megmérettetésen öt csoport - Fekete holló, Címer, Fekete sereg, Szent Korona és Biblioteca Corviniana - vett részt, de az esemény mintegy nyolcvan diákot mozgatott meg. Valamint a szülőket, akik a jelmezek és az ételek (birka, vadnyúl, fürj, pulyka stb.) elkészítéséből alaposan kivették a részüket. A tanulókkal Sári Enikő tanító néni foglalkozott, de Kovács Zsuzsanna igazgatónő is mindent megtett azért, hogy a vendégek és helybeliek jól érezzék magukat. A megjelenteket dr. Jeges Zoltán tartományi művelődési és oktatási titkár köszöntötte, majd dr. Jung Károly néprajzkutató, az újvidéki Magyar Tanszék tanára méltatta Mátyás királyt és korát.
A versenyzők három kategóriában bizonyították felkészültségüket. A beszédművészeti részben egy-egy történetet mondtak el, kérdésekre feleltek, majd a megadott négy szó felhasználásával Az én Mátyás királyom címmel verset faragtak. Teljesítményüket a dr. Láncz Irén, Jódal Rózsa, dr. Jung Károly, Németh Ferenc és mgr. Bordás Győző összetételű zsűri értékelte. Összegzésük alapján az első helyet a Címer csapat - Kovács Kornélia, Győri Erzsike, Samu Edvin - érdemelte ki. A képzőművészeti kategória legjobbja Csíkos Ottó lett, a második helyet Dávid Krisztina, a harmadikat Manga Anikó szerezte meg. A legszebb jelmezt Csőke Anikó viselte, második lett Kovács Kornélia, harmadik Rontó Martin, különdíjas Csíkos Dániel.
A közönség nagy tapssal jutalmazta a második osztályosokat, akik Az igazmondó juhász című mesét adták elő, a negyedikesek Egyszer volt Budán kutyavásár című színielőadását, Jevremov Krisztina, Csőke Anikó, Nyerges Ármin énekszámát és Németh Anita szavalatát. A műsort Karvák Anikó és Ember Flórián vezette.
A rendezvényt a Tartományi Művelődési és Oktatási Titkárság, a tordai helyi közösség, a Tordaiak Klubja és az újvidéki Forum Könyvkiadó támogatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..