Mától érvényes az uniós vakcinaútlevél
Pannon RTV
2021.07.01.
LXXVI. évf. 26. szám
Mától érvényes az uniós vakcinaútlevél

A koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentum nyomtatott és elektronikus formában is használható. Célja, hogy könnyebbé tegye a tagállamok közötti mozgást.

Maga az igazolás minden tagországban érvényes, azonban egyelőre csak azoknak jár, akik az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott készítménnyel vannak beoltva. Ezen a listán a Sinopharm és a Szputnyik oltás nem szerepel. A tagországok azonban dönthetnek úgy, hogy ezeket a vakcinákat is elfogadják. Az igazolás angolul és a tagország nyelvén tartalmazza az adatokat, QR-kód is a része. Fontos azonban, hogy nem minősül útiokmánynak, vagyis nem használható útlevél vagy igazolvány helyett. Nem csak a vakcinára vonatkozó adatokat tartalmaz, hanem azt is, hogy az illető átesett-e már a betegségen, illetve van-e érvényes negatív PCR-tesztje. A vakcinaútlevél az EU egész területén elfogadott és 12 hónapig érvényes.

Az Európai Bizottság eddig négy Covid19-oltóanyagra vonatkozóan adott ki feltételes forgalombahozatali engedélyt az Európai Gyógyszerügynökség általi kedvező értékelést követően:
2020. december 21-én engedélyezték a BioNTech/Pfizer vakcináját,
2021. január 6-án a Moderna vakcinája is megkapta az engedélyt,
2021. január 29-én az AstraZeneca vakcinája is zöld utat kapott,
2021. március 11-én pedig engedélyezték a Janssen vakcinát (Johnson & Johnson).

Az uniós digitális Covid-igazolvány három esetben kerül kiállításra:
- védőoltás: ha valakit egy Covid19 elleni vakcinával beoltottak,
- felgyógyulás Covid19-fertőzést követően: ha kevesebb mint 180 nap telt el egy korábbi pozitív (PCR) teszteredményt követően,
- negatív Covid19-teszt: ha valaki negatív eredménnyel rendelkezik (PCR-teszttel vagy antigén gyorsteszttel végzett tesztelést követően).

Az uniós digitális Covid-igazolvány az alábbi információkat tartalmazza:
a birtokos neve,
a birtokos születési dátuma,
a kiállítás időpontja,
a védőoltásra/tesztre/felgyógyulásra vonatkozó információk,
egy egyedi azonosító.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..