home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Másodperceink maradtak csupán?
Tóth Péter
2021.12.07.
LXXVI. évf. 48. szám
Másodperceink maradtak csupán?

Az ellentmondások kora a mostani. Az sem zárható ki, hogy mindig is így volt, de valódi tapasztalataink csakis a jelenből vannak. A klímavédelemről, a gazdaság zöldítéséről, a karbonsemlegességet célzó törekvésekről beszélnek sokan és sokat, valójában viszont a gyakorlatban még — akarva-akaratlanul — többet ártunk, mint használunk. Közhelyes, de sajnos igaz megállapítás, hogy az emberiség lassan felszámolja a saját élőhelyét.

A hangzatos zöldideák ellenére az emberiség lényegében még mindig az önpusztítás egy sajátos formáját űzi. Mindez talán valóban nem minden esetben, illetve nem mindenki esetében történik teljesen tudatosan. Sőt! Mindeközben az egészet hajlamosak vagyunk úgy felfogni, hogy minden a haladás és a fejlődés érdekében történik.

A „nyugati típusú modernizáció” jelzőjével illetett folyamat az egész bolygónkra kiterjedő egyfajta diktatúrát eredményezett. A globalizáció az emberiség egyik újabb létformájává vált. Ha azonban a világ nem lesz képes a vadhajtásainak lenyesegetésére, lehet, hogy egyúttal utolsó létformánk is lesz. Több mint kétszáz évvel ezelőtt, a kapitalizmus hajnalának nevezhető korban a gyors iparosodás következtében hirtelen megnőtt az emberiség energiaszükséglete. A korábban évezredekig használatos emberi és állati izomerő vagy az általában gyenge hatásfokkal hasznosított szél- és vízenergia ekkor már kevésnek bizonyult. Ha az emberiség nem fedezte volna fel a fosszilis energiahordozókat, és nem tanulta volna meg azok használatát, a történelmünk biztosan egészen másként alakult volna.

Szakemberek becslései szerint a kőolaj-, a szén- és a földgázkészletek létrejöttéhez 200 millió év kellett. Most viszont a modern kori ember néhány száz év alatt alacsony hatásfokon „eltüzeli” az egész hatalmas készletet. Erre úgy is tekinthetünk, hogy a technológiai fejlődés a milliószorosára gyorsította egy eredetileg természetesnek tekinthető folyamat ellenkezőjét. A szénhidrogének körforgása a természetben egy állandó folyamat.

Nem kell a szakterület alapos ismerőjének lenni ahhoz, hogy megállapíthassuk: a természetben az évmilliók során kialakult bonyolult és kényes egyensúlyrendszer valószínűleg nem tud olyan módon alkalmazkodni ehhez a tempóhoz, hogy annak ne legyenek súlyos következményei. Ami körülöttünk történik, az mind arra enged következtetni, hogy zsákutcába kerültünk.

A tudósok már megkongatták a vészharangot: még 2020-ban új időpontra állították át a híres-hírhedt végítélet óráját, mert úgy érzik, az elmúlt egy esztendő történései is világosan jelzik azokat a veszedelmes, destruktív folyamatokat, amelyek akár az emberi élet végét is okozhatják. Az Atomtudósok Bulletinjének (BAS) éves konferenciáján szomorú, egyúttal megrázó bejelentést tettek a kutatók: az emberi faj a történelem során még sosem állt ilyen közel ahhoz, hogy felszámolja önmagát. Jelenleg csupán 100 másodpercre vagyunk a végítélettől — jelentették ki a tudósok. A 100 másodpercet természetesen képletesen értették, mintha emberi léptékkel mérnénk a földtörténeti korokat. Az óra mutatója akkor szimbolizálja az emberiség végét, amikor az éjfélt mutat. Ettől vagyunk most a tudósok számítása szerint 100 másodpercre, mely 20 másodperccel rosszabb eredmény, mint az, amelyet 2019-ben állapítottak meg.

Mindeközben nem lehet megkerülni a témát, hogy ami Európában történik migránsügyben, az nem más, mint civilizációs önfeladás. A II. világháború borzalmaiból kinőtt, a minden nemzeti érték melletti kiállásban nacionalizmust és fasizmust vizionáló liberalizmus hívei talán nem látják az igazi veszélyeket? Hevesen utasítják el ugyanis azt az álláspontot, amely szerint a mostani migrációs hullámnak nemcsak egy, hanem két különböző dimenziója is van. Az egyik az univerzális humanizmus, mely alapján segíteni kell a rászorulókon, vallási és nemzeti, faji hovatartozástól függetlenül. A másik oldalon viszont ott van a civilizációs és kulturális különbségek problémája is, mely már rövid távon is súlyos konfliktusok forrása lehet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..