home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Második forduló!
2004.09.29.
LIX. évf. 39. szám

VÁLASZTÁSI EREDMÉNYEK. Vajdaságban a szeptember 19-én megtartott tartományi választásokon a tartomány 1667 szavazóhelyén 639 604 polgár adta le voksát (a választásra jogosultak 38,55%-a), ebből az érvényes szavazatok száma: 617 667. A választásokat kombinált választási rendszer alapján szervezték me...

VÁLASZTÁSI EREDMÉNYEK. Vajdaságban a szeptember 19-én megtartott tartományi választásokon a tartomány 1667 szavazóhelyén 639 604 polgár adta le voksát (a választásra jogosultak 38,55%-a), ebből az érvényes szavazatok száma: 617 667. A választásokat kombinált választási rendszer alapján szervezték meg: az összesen 120 tartományi képviselő közül 60-at részarányos rendszerben választottak meg, 60-at pedig a többségi rendszer alapján választunk a második fordulóban. A többségi rendszer alapján szervezett választásokon ugyanis az összesen 471 jelölt közül senki sem szerezte meg a parlamenti bejutáshoz szükséges 50% plusz egy szavazatot, így a tartomány mind a 60 választási körzetében második forduló is lesz. A 45 vajdasági község közül 39 község 11 képviselőt juttat a tartományi képviselőházba, Újvidék 7, Szabadka 4, Nagybecskerek és Pancsova 33, Nagykikinda és Zombor pedig 22 képviselőt. A választások lebonyolításában észlelt szabálytalanságok miatt Kishegyes és Ruma körzetében megismétlik a választásokat. A Szerb Radikális Pártnak összesen 42 egyéni jelöltje jutott be a második fordulóba, a Demokrata Pártnak 33 jelöltje lesz versenyben, a Vajdasági Magyar Szövetségnek 9, a Szerbiai Szocialista Pártnak 7, a Szerbia Ereje Mozgalomnak 5, a Szerbiai Demokrata Pártnak 4, a G17 Plusznak 2 jelöltje, további 14 pártnak, koalíciónak illetve tömörülésnek 11 jelöltje indul majd versenybe október 3-án.
A részarányos rendszerben megtartott tartományi választás alapján a 60 parlamenti helyből 21 helyet a Szerb Radikális Párt szerzett meg, a Demokrata Párt 15, a Vajdasági Magyar Szövetség 6, az Együtt Vajdaságért koalíció -- Nenad Èanak szintén 6 mandátumot szerzett, 44 képviselője van a Szerbiai Szocialista Pártnak, a Szerbiai Demokrata Pártnak és a Szerbia Ereje Mozgalomnak.
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK. Újvidéken, Nagybecskereken, Zomborban a radikálisok szereztek legtöbb helyet a községi képviselő-testületben. Újvidéken a községi képviselő-testületben a Szerb Radikális Pártnak 34, a Demokrata Párt--Vajdasági Magyar Szövetség koalíciónak 24, az Együtt Vajdaságért koalíciónak 9, a Szerbiai Demokrata Pártnak 5, a Szerbiai Szocialista Pártnak 3, a Szerbia Ereje Mozgalomnak szintén 3 tanácsnoka van. Zomborban az SZRP 17, az SZDP 6, a DP 5, az Együtt--Miodrag Sekuliæ--SZMM--NDP 5, a G17 Plusz 5 tanácsnoki helyet szerzett. Nagybecskereken a községi képviselő-testületben az SZRP 19, a DP--VMSZ 16, az Együtt Vajdaságért 6, a Szerbia Ereje Mozgalom 6, az SZDP 6, az SZSZP 6, a Nagybecskerek védelme koalíció 4, a G17 Plusz 4 tanácsnoki helyet szerzett.
Mi a helyzet a magyar többségű önkormányzatokban?
Szabadkán a VMSZ 16, a DP 12, az SZRP 9, a VHDSZ 5, a Városunk, Szabadka koalíció 5, a G17 Plusz 4, az Együtt Vajdaságért 4, a Moguænost -- Lehetőség polgárok csoportja 3, a Szerbia Ereje Mozgalom 3, a VMDP 3, az Ébredj fel, Szabadka -- Blaško Gabriæ tömörülés 3 tanácsnoki hellyel rendelkezik.
Zentán a VMSZ--VMPM--KDEM koalíciónak 10 tanácsnoka van, a Magyar Polgári Szövetség 5, a G17 Plusz 3, a DP 3, a VR 2, a VSZL 2, a Nyugdíjasok csoportja 2, a VMDK 1, az SZRP 1 helyet szerzett.
Adán a községi képviselő-testületben a Szakértelemmel és szívvel a sikeres községért polgárok csoportja 11, az Együtt községünkért koalíció (KDEM, VMSZ, VMPM, VIT, adai nyugdíjas szövetség) 4, a VMDK 3, a VSZL 3, az Együtt Önökkel a változásokért polgárok csoportja 2, a G17 Plusz 2, az SZRP 2, a dr. Rusák József vezette polgárok csoportja 1, a Szerbia Ereje Mozgalom 1 tanácsnoki helyet szerzett.
Magyarkanizsán a VMSZ 7, a VR 7, a DP 4, a VSZL 3, a G17 Plusz 2, a Magyarkanizsai Mozgalom Európáért polgári tömörülés 2, a VMDP 2, az Oromért, Völgyesért, Újfaluért polgári csoport 1, a Függetlenek a fejlődésért állampolgári csoport 1 tanácsnoki helyet szerzett.
Csókán a VMSZ 6, az SZRP 5, a DP 4, a G17 Plusz 3, a VSZL 2, a Szerbia Ereje Mozgalom 2, a Polgárok csoportja Padéért 1, a VR 1 és a VMDK 1 tanácsnoki hellyel rendelkezik.
Óbecse községi parlamentjében az SZRP 7, a VMDK 5, az NDP 5, a VMSZ--KDEM--Együtt községünkért koalíció 4, a G17 Plusz 4, a DP 3, a VMDP 2, az SZSZP 2, az Együtt Vajdaságért 2, a Szerbia Ereje Mozgalom 2 tanácsnoki helyet szerzett.
Topolyán a VMSZ 15, az SZRP 6, a DP 4, a VMDK--Pro Comune Topolyáért polgárok csoportja 4, a G17 Plusz 3, a njegoševói polgárok csoportja--Együtt Vajdaságért koalíció 3, a VMDP 2, a Mozgalom községünkért polgárok csoportja 2, az SZSZP 2 tanácsnokod a községi képviselő-testületbe.
Kishegyesen a VMSZ 9, a Parasztszervezetek Szövetsége 4, az SZRP 3, a Szerbia Ereje Mozgalom 2, az SZSZP 2, a DP 2, a G17 Plusz 1, az SZDP 1, a VMDP 1 tanácsnoki helyet szerzett.
TOVÁBBRA IS A DEMOKRATIKUS ERŐKKEL. A VMSZ -- a kampány során tapasztalt negatív jelenségek ellenére is -- elégedett a választási eredményekkel. Ezt Kasza József, a VMSZ elnöke jelentette ki, aki szerint a magyar szavazópolgárok több mint kétharmada erre a pártra szavazott. Eredményesnek nevezte a Demokrata Párttal való koalíciót, hiszen a DP--VMSZ koalíció Vajdaságban több szavazatot kapott, mint a hatalmi koalíció Belgrádban. A VMSZ továbbra is a demokratikus erők partnere lesz önkormányzati és tartományi szinten is, de nem törekszik mindenáron hatalomra, a tárgyalásokat is a választások második fordulója után kezdi meg a lehetséges koalíciókról -- mondta Kasza.
REFERENDUM A RADIKÁLISOK ELLEN. Könnyen megtörténhet, hogy a tartományi választások második fordulójában ismét a Tadiæ-szindrómának lehetünk tanúi (mint az elnökválasztás során júniusban), vagyis a polgárok ezt a szavazást a radikálisok elleni referendumként fogják föl, és tömegesen a demokratákat fogják támogatni. Ezt Aleksandar Kraviæ, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnökségének tagja jósolja, aki szerint ebben az esetben a Demokrata Párt akár 30 mandátumot is szerezhet a tartományi parlamentben, ez pedig lehetővé teszi, hogy a VMSZ-szel, az Együtt Vajdaságért koalícióval és a Szerbia Ereje Mozgalommal közösen stabil többséget szerezzen a tartományi képviselőházban. A VLSZ tisztségviselője szerint október 3-án tömegesen részt kell vennünk a választások második fordulójában, mert csak ez akadályozhatja meg, hogy a radikálisok átvegyék a hatalmat Vajdaságban.
TADIĆ ÉS KOŠTUNICA EGYÜTT. A múlt héten nagyon úgy tűnt, hogy kibújik a szög a zsákból. Mármint hogy a kormányzó SZDP összeáll a radikálisokkal Újvidék város képviselő-testületében. Az SZRP honi főnöke, Tomislav Nikoliæ tárgyalt is az SZDP elnökével, Vojislav Koštunicával a lehetséges koalícióról a választások második fordulójában, ám az kikosarazta. Aztán szombaton a Demokrata Párt és a Szerbiai Demokrata Párt közölte: Boris Tadić és Vojislav Koštunica megállapodott ,,a többségi hatalom megalakításának elveiről a községi és városi képviselő-testületekben'. Értsd: A DP és az SZDP a polgármesteri és községi elnöki választások második fordulójában kizárólag a demokratikus jelölteket támogatja. (o. i.)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..