home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Második és negyedik hely az idénynyitón
Tóth Tibor
2020.01.12.
LXXV. évf. 2. szám
Második és negyedik hely az idénynyitón

Megkezdődött a műkorcsolyaidény. Kovács Anita, a Spartacus kiválósága egy újvidéki nemzetközi versenyen lépett először jégre az idényben, országos szinten a negyedik, tartományi szinten pedig a második helyet érte el.

Nem könnyű Szabadkán ezzel a sportággal foglalkozni, hiszen általában november végén, december elején kerül jég a Kis Stadion padlójára, március közepén pedig már szögre kell akasztani a korcsolyákat. A szabadkai műkorcsolyázók jelentős hátrányban vannak azokkal a versenyzőkkel szemben, akiknek nyolc-kilenc hónapon át jég áll rendelkezésükre.


Az újvidéki dobogó második fokán, Anita balról az első

— Szeptembertől vasárnaponként Szegedre jártunk korcsolyázni, Szabadkán pedig, amióta van jegünk, napi két edzéssel készülök a versenyekre. Az újvidéki nem a legjobban sikerült, nem vagyok megelégedve sem magammal, sem a bírók ténykedésével, tehát a pontozással. Persze, nem olyan borzasztó ez a negyedik és második hely, de azon dolgozom, hogy a jövőben még jobb legyek. Második éve indulok az Interpretáció A kategóriában, ahol csakis 15 éven felüliek léphetnek jégre. Ebben a kategóriában egy történetet kell elmesélni a jégen, több ugrással, mint az Interpretáció B kategóriában, és engedélyezettek a dupla ugrások is. Előírják, hogy mennyi ugrást és forgást kell bemutatni, de a technikai részre nem helyez túl nagy hangsúlyt a zsűri, viszont fontos szerepe van a lépéseknek, a színészi játéknak. Kűrömben talán éppen ebből a színészi játékból volt kevesebb, amit korrigálunk. Úgy érzem, hogy a követelményeket jobban teljesítem a többieknél, de ez a pontozáson még nem látszott. Több évre visszamenőleg mindig dobogós helyen végeztem a szezon végi összesítettben, ezzel elégedett lennék a 2019/2020-as idényben is — vélekedett az első versenyről, és vázolta a további terveket Kovács Anita.


Anita és édesanyja, Takács Erzsébet

Аnita édesanyja, Takács Erzsébet minden versenyre elkíséri lányát. A palánk mellett állva biztatja Anitát, együtt örül vele, és lelket önt a fiatal lányba, ha éppen valamelyik verseny nem az elképzelések szerint alakult.

— Nagyon furcsa volt ez az újvidéki viadal, én is végig izgultam a palánk mellett. Azt hiszem, jobban teljesített a kapott pontszámoknál, de ez egy ilyen sport, ahol a végső szót a pontozók mondják ki. Tíz-tizenkét versenyidény után ott tartunk, hogy tisztában vagyunk Anita tudásával és azzal is, hogy ez a tudás mire elég. Az idei Anita egészen más a tavalyihoz képest. Fejben teljesen összerakta magát. A tavalyi idényben is jó úton járt e téren, de erre a szezonra beérett. Szemlátomást sokat fejlődött ez alatt a kevés idő alatt, amióta Szabadkán jégen edzhet. Ez annak köszönhető, hogy fejben is ott van, összeszedetten, tudatosan végzi a munkát. Ismerjük a többi versenyzőt, tisztában vagyunk a mezőny erősségével, így azt mondhatom, hogy minél több dobogós helyet várok tőle ebben az idényben is — mondta Erzsébet.

Szabadkán jelenleg kevesen foglalkoznak műkorcsolyával, versenyszerűen három lány korcsolyázik, emellett edzenek még néhányan, de ők nem mérettetik meg magukat, a korcsolyaiskolában pedig húszan tanulják az alapokat. A lányokkal, Anitával is, Marija Terezija Ćurčija foglalkozik, aki szakképzett, megfelelő oklevelet szerzett edző.

A további versenyeket illetően annyit lehet tudni, hogy a szabadkai, Melódiák a Jégen elnevezésű viadalt január végén tartják meg, emellett Újvidéken, Belgrádban, Szkopjéban és Szegeden is lesz néhány verseny a 2019/2020-as idényben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..