home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Maskarádé, azaz farsangi vigasság
Koncz Erzsébet
2015.02.25.
LXX. évf. 8. szám
Maskarádé, azaz farsangi vigasság

Télűző, tavaszváró ünnepség Óbecsén — A téli, a tél végi vidám mulatozások időszaka a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsang. Ilyenkor vége-hossza nincs a mulatozásnak. Valamikor a farsangi bálokon találtak egymásra a fiatalok.

Ezt játszották el február 15-én a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó irányításával. Részt vettek a Samu Mihály, a Petőfi Sándor, a Sever Đurkić, a Zdravko Gložanski Általános Iskola tanulói és az ovisok.

A mulatság előtt a fő szervező elmondta, hogy ilyenkor, télen mindig megrendezik a Maskarádét, melyen farsangi játékokkal, tánccal szórakoztatják a gyerekeket.

Nagy nyüzsgés uralkodott a kultúrkör nagytermében, a jelmezbe öltözött lurkók csaknem százan voltak, vagy annál is többen. Hogy ki milyen jelmezbe öltözött? Tetszett a bohóc, a tündér, a spanyol lány, a hercegnő, a bálkisasszony, a boszorkány, a cowboy, az ördög, az indiánlány, a katicabogár, a Hófehérke, a nyuszi… Meg természetesen a menyasszony és a vőlegény, az őket összeadó anyakönyvvezető, a lagziban elmaradhatatlan vőfély…

— Mint már hallották, ma este egy nagy lakodalom lesz. Elgyüttünk, hogy magukat is meghívjuk az esküvőre. Vöröshagyma, fokhagyma, gyüjjönek a lagziba! Ha gyünnek, lesznek, ha hoznak, esznek! — hallhattuk.

Elsőként Cseszák Zsombor hegedűjátékára — a fő szervezők irányításával — mindenki körjátékot játszott, táncolt, majd a vőfély bejelentette a két fiatal egybekelését. Az volt a mulatságos, hogy a vőlegényt egy álarcos gyermek, a menyasszonyt pedig egy fehérbe öltöztetett fiú alakította. A tréfás  esküvő után óriási tánc következett. A jelmezbe öltözött fiatalokat nem csak a kultúrkörben láthattuk, hiszen a „násznép” az utcán is nagy zajjal vonult föl. Miután visszatértek az udvarba, a buli fénypontja következett: elégették a telet jelképező szalmabábut, amivel az összesereglettek annak a szándékuknak adtak hangot, hogy véget kívánnak vetni a télnek. Tavaly a bábut hógolyóval dobálták meg, az idén erre nem kerülhetett sor, mivel a hó elolvadt... Reméljük, a nagy hangzavar elriasztotta a telet, és már nem jön vissza!

Ismét jól szórakozott felnőtt és gyerek egyaránt.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..