home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Másfél hét
tv.
2017.03.26.
LXXII. évf. 12. szám
Másfél hét

A szerb elnökjelöltek sorrendje — A polgárok pénzéből (is) kampányolhatnak... — „Olyan nagy lesz a nyugdíj és a fizetés, mint még soha” — Újra Savamala

A szerb elnökjelöltek sorrendje

A szerb választási bizottság kisorsolta, hogy az április 2-ára tervezett elnökválasztás jelöltjeinek neve milyen sorrendben szerepeljen majd a választási íveken.

A tizenegy jelölt közül az első helyen Saša Janković volt ombudsman szerepel, míg a legesélyesebbnek tartott Aleksandar Vučić jelenlegi kormányfő a hatos sorszámot kapta.

Az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök képviseli a szerb államot az országon belül és külföldön, aláírásával jóváhagyja a parlament által elfogadott törvényeket, kitűzi a parlamenti képviselők választását, javaslatot tesz a parlamentnek a miniszterelnök-jelöltről és más közméltóságokról, kinevezi és visszahívja az ország nagyköveteit, átveszi a külföldi nagykövetek meghívólevelét, kitüntetéseket ad át, kegyelemben részesíthet elítélteket, és ő a szerb hadsereg főparancsnoka.

Aleksandar Vučić kormányfő például — amellett, hogy kormánya vélt sikereire alapozta elnöki kampányát — kijelentette: az elnökválasztás után nyugdíj- és fizetésemelésre, valamint új autópályák kiépítésére lehet számítani. Mindazonáltal az ígéretek megvalósulásáról nem neki, hanem a miniszterelnöki székben őt követő politikusnak kell majd gondoskodnia. Egyelőre nem lehet tudni, hogy kit javasolnak majd erre a tisztségre.

A polgárok pénzéből (is) kampányolhatnak...

A közelgő szerbiai elnökválasztás minden jelöltje, ha igényli, legalább 29 millió dinárt kap az államtól a kampányra, vagyis körülbelül 237 000 eurót. Ha az első fordulóban nem sikerül államfőt választani, a második körbe jutó két jelölt további 1,3 millió euróra számíthat.

„A jelöltek azért kapnak pénzt a büdzséből, hogy minél kevésbé függjenek a magánforrásokból érkező eszközöktől. A törvény szerint ezt a pénzt kizárólag a kampányra használhatják fel, amit pedig nem költenek el, azt vissza kell adniuk. Ez azonban ritkán esik meg” — mondta a Blicnek Zlatko Minić, a Transparency Serbia munkatársa.

Miután a Köztársasági Választási Bizottság megállapította az elnökjelöltek végleges listáját, megkezdődik a kifizetés előkészítése azoknak a jelölteknek, akik igényt tartanak a kampánypénzre. A törvény szerint a pénzügyminisztérium öt nappal a végleges lista megállapítása után kezdi el utalni a pénzt.

„A végleges listát csütörtök éjfélig kellene megállapítani, s azután fogjuk tudni, mennyi pénzt kapnak a jelöltek, illetve mikor kezdődik a kifizetés” — nyilatkozták a Blicnek Dušan Vujović pénzügyminiszter kabinetjében.

„Olyan nagy lesz a nyugdíj és a fizetés, mint még soha”

Aleksandar Vučić a szombat délben Újvidéken megtartott kampányrendezvényén közölte, hogy a hatalmi koalíció egyik aktivistája plakátragasztás közben elhunyt. Az N1 televízió értesülései szerint az aktivista akkor veszítette életét, amikor a Belgrád—Újvidék autópályán Ópazova közelében próbált meg átszaladni az úton.

Vučić emellett arról is beszélt, hogy a nyugdíj és a fizetés az idén olyan nagy lesz, mint még soha, s ez a folyamat évről évre folytatódni fog. A kampányrendezvényen jelen voltak a hatalmi koalíciót alkotó pártok vezetői: Ivica Dačić, Rasim Ljajić és Pásztor István.

Újra Savamala

Szombaton a belgrádi Savamala negyedben több ezer Saša Janković-szimpatizáns gyűlt össze. Az egyórás rendezvényen elsőként Dušan Duda Ivković egykori válogatott kosárlabdaedző szólt a tömeghez. Elmondta, hogy pályafutása alatt sok okos emberrel volt szerencséje együtt dolgozni, ezért fel tudja ismerni az értelmes embereket. Saša Janković pedig ilyen ember.
Maga az elnökjelölt a felszólalásában arról beszélt, hogy ami Savamalában kezdődött, az itt is fog véget érni. „Aleksandar Vučić, te vagy a savamalai fantom. Meg akarsz félemlíteni bennünket, de ez nem fog sikerülni. Vagy te vagy a fantom, vagy mi vagyunk komplett idióták.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..