home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Márton-napi Libadalom Kelebián
Kartali Róbert
2019.11.19.
LXXIV. évf. 46. szám
Márton-napi Libadalom Kelebián

November 11-e Szent Márton napja. Az ünnephez kapcsolódó népszokásokat a Gaál Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezésében a kelebiai templomkert udvarában álló Márton Áron Közösségi Házban az idén is színes programokkal elevenítették fel. Szombaton a gyerekek számára tematikus foglalkozásokat tartottak, vasárnap pedig libavacsora várta az érdeklődőket.


A lúdtoll nem adagolja egyenletesen a tintát

A legenda szerint Márton tiltakozott, amikor megválasztották püspökké, a kinevezés elől egy libaólba bújt el, ám a gágogás elárulta, így el kellett fogadnia az egyházi tisztet. Emiatt van nagy szerepe a szárnyasnak az ünnepen. Ehhez a naphoz számos népszokás kapcsolódik, ezek egyrészt Szent Márton és a ludak legendájához, másrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek.

A lúd motívuma jellemezte a kézműves-foglalkozást. A gyerekek libatollból készített pennával próbálhatták ki szépírási készségüket. A kalligráfiával foglalkozó Nagy Varga Katica lapunknak elmondta, hogy a kihegyezett libatollal nem is olyan könnyű írni, mint azt gondolnánk, és mára már nem is megszokott.


Készül a libatepertős pogácsa

A Márton Áron Közösségi Házban található Paskó Csaba atya konyhája. A gyerekek libatepertős pogácsát sütöttek a séfként is tevékenykedő helyi plébánossal. A közösségépítő foglalkozások olyan meghatározó élmények a gyerekek életében, amelyeket száz hittanóra sem pótolhat — emelte ki gyerekkori élményeit is felidézve Paskó. Mint mondta, egy papnak elsődleges és legfőbb feladata a közösségépítés kell hogy legyen. Hozzátette, a gyerekszakácskönyvének is a csapat, a közösség és a családépítés fontossága az egyik fő üzenete.

A hagyomány szerint Márton-napon nagy lakomákat rendeznek, hogy a következő év bőséges legyen. Innen ered a mondás, hogy aki Márton-napon libát nem eszik, az egész évben éhezik. A lakoma része az újbor megkóstolása is. Paskó rámutatott arra, hogy ezek az ünnepek egy kis színt vihetnek a zakatoló, monoton, szürke hétköznapjainkba. A készülődés, a libahús beszerzése, a program kidolgozása bearanyozhatja a hetünket.


Libatollal kerül fel az utolsó kenet (a szerző felvételei)

Paskó vasárnap este egy négyfogásos libavacsorával tette emlékezetessé az ünnepet, természetesen elengedhetetlen eleme volt a libacomb és a libamáj. Az estet a pécsi Vivat Bacchus férfikar bordalokat énekelve tette színesebbé. A Márton Áron Közösségi Ház és a Gaál Ferenc Magyar Művelődési Egyesület rendezvényeinek sorában a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Márton-napi Libadalmat is támogatja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..