home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Marokkói ihletésű otthonok
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2019.08.14.
LXXIV. évf. 32. szám
Marokkói ihletésű otthonok

Marokkó Európa és Afrika találkozásánál fekszik, ezért a környező kultúrákat remekül ötvözi.

S noha nekünk talán giccsesnek tűnik az aprólékos munkával megtervezett és elkészített mintázatú marokkói stílus, manapság mégis egyre több európai otthonban találkozhatunk ezekkel a stílusjegyekkel. A dizájn izgalmas, kétség sem fér hozzá, különösen, ha egy letisztult lakást „fűszerezünk” vele.

A marokkói építészet számos tervezőre volt nagy hatással. A különleges ornamentika és díszítőpaletta az utóbbi néhány évtizedben igen elterjedtté vált, hiszen az ott letelepült francia, angol és amerikai megrendelők rengeteg régi marokkói házat felújíttattak, ami hozzájárult ahhoz, hogy ne merüljön feledésbe ez a dekorációs technika. Jegyeit a franciáktól, a portugáloktól, a spanyol mediterrán világból, az afrikai, az iszlám és a perzsa irányzatokból merítette.

Ez a stílus az egzotikus mesék hangulatát varázsolja elénk. Jellemző rá, hogy elegáns, egyedi, olykor drámai és mégis természetes. Történelme van, de így is remekül illik a mai modern korba. Ezekben az otthonokban sok-sok változatos boltívet találhatunk, valamint aprólékos, finom részletekkel gazdagított mintákat is. A különleges összképet a fémfelületekkel és az érdekes kiegészítőkkel együtt érhetjük el.
 

 

SZÍNVILÁG

Leginkább a földszínek jellemzik, noha az élénkek is — mint amilyen a kék, a narancs, a sárga, a piros vagy a zöld — kiegészítőszínként biztosan jelen vannak. Ebben a stílusban nagy gonddal keverik a színpalettát, ami rendkívül hangulatos végeredményhez vezet. A tarka színkombinációnak a hófehérre meszelt falak adnak hátteret.

 

MINTÁK

Általában geometrikus mintákat használnak, ám a népi elemeket is vegyítik mind a szőnyegen, mind a díszpárnán vagy a függönyön. Sőt, a minták keveredésétől sem riadnak vissza. Találkozhatunk azonban teljes fehér otthonnal is, ahol legfeljebb a fekete, marokkói mintás padlócsempe van még jelen.

 

LÁMPÁK

A világítótestek is rendkívül kiműveltek, az aprólékos munka nyoma itt is fellelhető. A lámpások fából, fémből készülnek, melyeket színes üveggel ötvöznek, és melyekbe egzotikus, keleti, fűszeres illatú gyertyákat helyeznek el. Egy légtérben sok világító elemet használnak — mind belógatott mennyezeti lámpa, mind pedig asztali dekoráció formájában.

 

 

BOLTÍVEK

Rendkívül különleges formavilágú boltíveket építenek. A kulcslyuk formájú a mór építészet jellemzője, a kissé leegyszerűsített, patkó alakú pedig már marokkói stílus.

 

BELSŐ KERTEK, UDVAROK

A marokkói házakban, melyeket riádoknak nevezünk, mindig találhatunk belső udvart. Ezek tele vannak növényekkel, melyeket gondosan, precízen ültetnek el, nemritkán pedig szökőkút és medence is helyet kap itt. A legtalálóbb talán minioázisként említeni őket, melyek remekül illeszkednek a forró éghajlathoz.

 

BURKOLATOK

Elsősorban színes, mintás csempéket használnak, és a mozaik is rendkívül elterjedt, fal- és padlóburkolatként egyaránt. Gyakran használnak sötét fapadlót is, de legyen bármilyen is a padlózat, az élénk színű és rendkívül változatos mintázatú szőnyegek, kilimek nem hiányozhatnak.

 

BÚTOROK

A bútorok jellemzően fából készültek, faragottak, és gazdag a mintázatuk. Gyakori dekorációs elem a fém, mely ugyancsak díszített. Ülőalkalmatosságként inkább az alacsonyabb kanapékat, ülőpárnákat, puffokat kedvelik, melyek szintén gazdag színvilágúak. A puffok akár a dohányzóasztalokat is helyettesíthetik. Jellegzetes berendezési tárgy még a paraván, mely szintén fából készül, és a kulcslyuk formájú boltívek alakját utánozza. Közkedvelt a hálószobákban a baldachinos ágy, melyről természetesen a moszkitóháló sem hiányozhat.

 

ANYAGOK

Minőségi textileket, selymet, gyapjút, teveszőrt, bőrt használnak, és a legfontosabb, hogy minden természetes anyagból készüljön. Fontos elemek a bársonnyal kárpitozott ülőalkalmatosságok és az elmaradhatatlan rojtok.

Ha megkedveltük a marokkói stílusvilágot, könnyedén integrálhatjuk a saját otthonunkba. Vásároljunk néhány puffot, gazdagon díszített szőnyeget, textileket, illatos gyertyákat, mintás kiegészítőket — és máris elérhetjük ezt a hatást, persze egy kissé visszafogottabb módon.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..