home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Marokkó a nyolcban, Svájc a padlón
Tóth Tibor
2022.12.06.
LXXVII. évf. 48. szám
Marokkó a nyolcban, Svájc a padlón

Véget értek a nyolcaddöntők, és ismertté vált a legjobb nyolc mezőnye a labdarúgó-világbajnokságon. Marokkó a tizenegyesek biztosabb értékesítésével legyőzte Spanyolországot, Portugália pedig kiütötte Svájcot.

Marokkó—Spanyolország 0:0, tizenegyesekkel 3:0

A rendkívül szervezett Marokkó története során először jutott a legjobb nyolc közé egy labdarúgó-világbajnokságon. A vb egyik legeseménytelenebb mérkőzésén főleg taktikai harc folyt a pályán, a spanyolok többet járatták a labdát, kivárásra játszottak, a gól a marokkói lábakban volt inkább benne, akik zárt védekezésből indított ellentámadásokkal próbálkoztak. A hosszabbításban előbb Seddira került szembe a spanyol kapussal, aki lábbal hárított, majd a 120. percben a spanyolok szerezhették volna meg a győztes találatot, amikor Sarabia kiszorított szögből lőtt, a labda viszont a kapufát súrolva hagyta el a játékteret. Az első három tizenegyest kihagyta Spanyolország (Sarabia, Soler és Busquets is hibázott), a marokkóiak közül Sabiri és Ziyech eredményes volt, Benoun viszont hibázott. A negyedik sorozatban a Madridban született Hakimin volt a sor, aki higgadt lövéssel bevette a spanyol kaput, és bejuttatta Marokkót a legjobb nyolc közé.


 Bruno Fernandes (Szalai Attila rajza)

 

Portugália—Svájc 6:1

Gálaelőadást rendezett Portugália az utolsó nyolcaddöntőben, és mindezt a 73. percig Cristiano Ronaldo nélkül tette, akit nem jelölt a kezdőbe Fernando Santos szövetségi kapitány. A teljes fölényben játszó portugálok a 17. percben Goncalo Ramos góljával jutottak vezetéshez, aki a tizenhatoson belül lefordult védőjéről, és elemi erővel lőtt a rövid felsőbe, Sommer kapusnak a kezét sem volt ideje felemelni. A 33. percben megduplázta előnyét Portugália, amikor Bruno Fernandes szöglete után Pepe (39 évesen és 283 naposan minden idők legidősebb játékosa lett, aki gólt szerzett egy világbajnokság kieséses szakaszában) fejelt a svájci kapuba. A második félidőben ott folytatták a portugálok, ahol az elsőben abbahagyták, és az 51. percben Ramos kilőtte a rövid alsót, négy perccel később pedig gólpasszt osztott ki Guerreriónak, aki már 4:0-ra növelte a portugál előnyt. Svájc egy szöglet után Akanji révén szépített, de a 67. percben a világbajnokság első mesterhármasát elérő Ramos (először volt kezdő a válogatottban) visszaállította a két csapat közötti négygólos különbséget. Ronaldo lesgólig jutott, nem úgy, mint a szintén csereként beállt Rafael Leao, aki a 92. percben mesterien lőtt Sommer kapujába.

A világbajnokságon két szünnap következik, a negyeddöntőket pénteken és szombaton tartják meg. A párosítás a következő: Horvátország—Brazília (péntek, 16), Hollandia—Argentína (péntek, 20), Marokkó—Portugália (szombat, 16), Anglia—Franciaország (szombat, 20).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..