home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Marlene Dietrich szabadkai névrokonát szecessziós tortacsodái tették híressé
MTVA
2022.11.09.
LXXVII. évf. 45. szám
Marlene Dietrich szabadkai névrokonát szecessziós tortacsodái tették híressé

A magyar szecesszió legszebb épületei mind a mai napig megcsodálhatók Szabadkán, itt található Marlene Dietrich kézműves boltja. Noha nem a múlt század filmbálványának üzlete ez, szabadkai névrokonának cukrászdája is nemzetközi hírű – derült ki a Duna műsorának összeállításából.

A szabadkai Raichle palota szecessziós ornamentikája ihlette azt a tortát, amelyet a világ egyik legnagyobb tortaszobrász versenyének elődöntőjében ezüstéremmel jutalmaztak. A desszert-különlegességnél már csak alkotója érdekesebb, hiszen a cukrászt, aki megálmodta hasonlóképpen Marlene Dietrich-nek hívják, mint a 20. századi, világhírű német dívát. A tortakészítő Magyarország déli határától egy nagyobb kőhajításnyira lévő szerbiai Szabadkán tevékenykedik, ahová Duna Magyar Világ című műsora is ellátogatott.

„Amikor bemutatkozom, sokan megkérdezik, mi a valódi nevem, mert azt gondolják, hogy ez egy felvett művésznév. Volt, amikor éppen ezért Nagy Annára akartam változtatni a nevemet, de idővel túltettem magam ezen. Ma már a fiatalabb korosztály nem is tudja, ki volt Marlene Dietrich” – kezdte a műsorban az eredetileg könyvelő végzettséggel rendelkező cukrászbajnok, aki négy éve döntött úgy, hogy tortakészítőként folytatja karrierjét. Munkájában nincs egyedül, párja, Kávai Zsolt segíti őt a tortaálmok kivitelezésében, aki asztalosként a robosztus torták stabilitását biztosító elemeket tervezi. Mérnöki gondolkodásával, és Marlene aprólékos hozzáértésével még a palicsi Víztorony kicsinyített torta mását is megépítették.

„A kreatív alkotófolyamaton túl, a tortakészítésben azt élvezem a legjobban, hogy a torta minden ünnep fénypontja és mosolyt varázsol az emberek arcára. A legtöbbször személyesen szállítjuk ki, és ilyenkor felbecsülhetetlen érzés megtapasztalni az örömüket” – tette hozzá a Szerbiában élő magyar cukrász. A teljes riport újranézhető a Médiaklikken, ahol 60 napig elérhetők a Magyar Világ korábbi adásai is.

Magyar Világ - bepillantás a határon túli magyar közösségek életébe, hétfőnként 7:40-től a Dunán!

A mellékelt fotó illusztráció: a dunaföldvári Tóth Cukrászda Boldogasszony csipkéje elnevezésű tortája, Magyarország tortája az augusztus 20-i ünnepi rendezvények szervezőinek sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2019. július 31-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..