home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Márkus Róbert ezüstérmes
Tóth Tibor
2024.07.05.
LXXIX. évf. 27. szám
Márkus Róbert ezüstérmes

Zentán rendezték meg a 18. országos egyéni felnőttsakkbajnokságot, melyen a tíz legjobb szerbiai női és férfi játékos vett részt. A topolyai Márkus Róbert is asztalhoz ült a nyolc napig tartó versenyen, és 6 ponttal az ezüstérmet szerezte meg.

A sakk egyre népszerűbb az országban, amihez minden bizonnyal hozzájárult a szerbiai férfiválogatott legújabb sikere, az ősszel nyert csapat-Európa-bajnoki cím. Mint ismeretes, a montenegrói Budván rendezett Eb-n a tizedik helyen kiemelt szerbiai férficsapat (Márkus Róbert, Aleksandar Predke, Alekszej Sarana, Aleksandar Inđić, Velimir Ivić) hét győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel szerezte meg az aranyérmet. Márkus Róbert két győzelemmel és négy döntetlennel járult hozzá a válogatott történelmi sikeréhez. A válogatott az első fordulóban Izlandot, majd Olaszországot győzte le, egyetlen vereségét a harmadik körben, Németországtól szenvedte el. A következő fordulókban Szlovénia és Horvátország ellen is nyert a csapat, Örményország ellen döntetlen jött össze, majd az utolsó három fordulóban Románia, Grúzia és Görögország sem okozott leküzdhetetlen akadályt a szerbiai játékosok előtt.


A verseny megnyitója (Gergely József felvételei)

A zentai Fantastico Exclusive hotel zsinórban második alkalommal adott otthont az ország legjobb sakkozóinak. Lőrinc Sándor, a szálloda tulajdonosa a verseny hatodik fordulója előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a sakkozás sok mindenre megtanította az életben. Jelenleg is játszik, a csókai és a kecskeméti együttest erősíti.

Dragan Lazić, a Szerbiai Sakkszövetség elnöke kiemelte, a férfiválogatott Európa-bajnoki címe történelmi siker, és arra is nagyon büszkék, hogy a Sakkszövetség elnyerte a Májusi Díjat, ami a jövőben még keményebb munkára kötelezi őket. A szeptemberben Budapesten tartandó Sakkolimpiával kapcsolatban elmondta, hogy nem az Európa-bajnok szerbiai férficsapat a legesélyesebb az aranyéremre, de összejöhet egy nagyon jó eredmény, Szerbia ugyanis sakknagyhatalommá vált.

— Bízom benne, hogy a férfiak példáját követve női csapatunk is a legmagasabb célokért harcol, tehát az élmezőnyben fog végezni. Zentán kiváló a szervezés, a házigazda az idén is magas színvonalon szervezte meg az egyéni országos bajnokságot. Remélem, Zenta sokáig helyszíne lesz a különféle sakkbajnokságoknak és -versenyeknek — mondta az elnök.


Az eseményt Dragan Lazić (középen), a Szerbiai Sakkszövetség elnöke is megtisztelte jelenlétével

Az eseményen részt vett Kormányos László tartományi sport- és ifjúsági segédtitkár is. Véleménye szerint a férfiverseny valamivel erősebb volt, mint a női, hiszen a megméretésen magas pontszámmal bíró, nemzetközi rangú nagymesterek ültek asztalhoz.

— Az elmúlt évben egy fiatal ösztöndíjasunk is részt vett ezen a versenyen, én is akkor kaptam először meghívást az országos bajnokságra. Fontos, hogy a Tisza menti régióban a fiatal sakkozók és a tapasztalt, nemzetközi tudással büszkélkedő versenyzők is kiteljesedhessenek — mondta Kormányos.


Indulhat a parti: Márkus Róbert (balról) és Kormányos László

A férfiak mezőnyében Aleksandar Inđić a kilenc fordulóban szerzett 7 ponttal megvédte országos bajnoki címét, és ezzel ötödik alkalommal bizonyult az ország legjobbjának, a második helyen a 6 pontos Márkus Róbert, a harmadikon a szintén 6 pontot gyűjtött, honosított orosz nagymester, Alekszej Sarana végzett. A nők mezőnyében a 8 pontos Irina Čeljuškina végzett az első helyen, a 6,5 pontos Adela Velikić és Jovana Srdanović előtt.


Részlet a női versenyről

Márkus Róbert eddigi pályafutása során a csapat-Európa-bajnoki cím mellett kétszer eljutott a világkupára, emellett huzamosabb ideig a világranglista első száz sakkozója között foglalt helyet, legjobb eredménye a 68. helyezés volt.

— Kiskorom óta nagyon szeretem a sakkot. Valamiért vonzz ez a játék, nem tudom megmagyarázni, de ennyi év után is hajt valami. A sakk nagyon érdekes, komplex játék, melyből mindenki sokat tanulhat. Az idei év nem sikerült rosszul, tartom a szintem, a csaknem 2600 Élő-pontszámot. Az egyéni országos bajnokságon a második-harmadik helyet osztottam, végül a győztes elleni jobb eredményemnek köszönhetően végeztem a második helyen. A tavalyinál egy picit erősebb mezőnyben elért helyezésemmel elégedett vagyok, ahogy a szervezéssel és a feltételekkel is, hiszen ideális körülmények között játszhattunk. A szeptember 10-én kezdődő sakkolimpiáig még asztalhoz ülök a július 10-én kezdődő szerbiai nyílt bajnokságon, majd utána a válogatottal edzőtáborba megyünk. A sakkolimpián az Európa-bajnokságnál erősebb mezőny vár ránk. Három válogatott, az Egyesült Államok, Kína és India, kimagaslik a többi csapat közül, utána azonban nagyon sűrű a mezőny, hiszen rengeteg a kiváló válogatott — például a lengyelek, magyarok, franciák, mi, és még sorolhatnám —, mely a minél jobb helyezésért fog küzdeni. Nem szeretek jósolgatni, mindig azt mondom, hozzuk ki magunkból a lehető legtöbbet, és a végén kiderül, mire lesz elég. Nyílt rendszerű a verseny, sok minden függ a szerencsétől és a sorsolástól is. Az utolsó forduló eredményei a legfontosabbak, hiszen ha a csapat ott veszít, akkor már nincs lehetősége a javításra, és akár több helyet is visszaeshet. Az olimpia után elkezdődik a szerb és a szlovén, majd később a német, a magyar és az osztrák országos csapatbajnokság. A szerbiai versenyen, melyet Vrnjačka Banjában rendeznek, a rumai csapat színeiben ülök majd asztalhoz. Tavaly sajnos nem nyertük meg az országos csapatbajnokságot, remélem, az idén javítunk, és elsők leszünk. Pályafutásom elején a zentai Jovan Geleta FIDE-mester négy évig irányította a munkámat, azóta azonban külön edzőm nincs, főleg magam képeztem, vagy a barátaimmal, kollégáimmal sakkoztam. Ezt a módszert folytatom tovább — mondta Márkus Róbert a verseny után.

A budapesti Sakkolimpia újabb kihívást tartogat a topolyai, de az év bizonyos részét Szlovéniában töltő nagymester számára. Elhivatottságát és a játék iránti szeretetét tapasztalva minden bizonnyal a válogatottal együtt kiváló helyezéssel tér haza a magyar fővárosból.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..