home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Márkák, brandek
(Összeállította: TALPAI Lóránt)
2014.10.28.
LXIX. évf. 44. szám
Márkák, brandek

A világ legértékesebb márkái — Egyre népszerűtlenebb a Facebook — Moszkvának nem tetszik a Wikipédia — Szagolja ki, meddig él

A világ legértékesebb márkái

Az idén is elkészült a világ legértékesebb brandjeit tartalmazó lista, melyet — mint ahogyan az elmúlt években is — a technológiai cégek uralnak. Az Interbrand Best Global Brands 2014. évi jelentése szerint még mindig az Apple a legértékesebb márka, mely immár második éve vezeti a listát. A dobogó képzeletbeli második helyére a Google állhat, a harmadikra pedig a Coca-Cola. A legértékesebb márkák top 10-es mezőnyében négy technológiai vállalatot találunk. Az Apple és a Google mellet ott van még a Microsoft és a Samsung is. Az IBM-et a szolgáltató cégek közé sorolták, ha azonban ezt is technológiainak tekintjük, akkor a top márkák fele tartozik ehhez a szektorhoz. A technológiai ágazatnak a százas listán is vezető szerepe van, az Interbrand elemzőinek becslése szerint a szektor teljes értéke 493,2 milliárd dollár. A többi nagy brand a luxusiparba, az autóiparba, illetve a pénzügyi szektorba tartozik.

Egyre népszerűtlenebb a Facebook

Az amerikai fiatalok egyre inkább hanyagolják, avagy diszlájkolják a Facebookot. Helyette inkább a képmegosztó szolgáltatásokat részesítik előnyben. Egy kutatás szerint 2014 tavaszán a vizsgálatban részt vevő több mint hétezer amerikai tinédzser 72 százaléka használta a Facebookot, ősszel viszont már csak 45 százalékuk. Ez igen jelentős visszaesés, de arányaiban ugyanez figyelhető meg az egyébként sem túlságosan népszerű Google+ esetében is. Csak a képmegosztó szolgáltatások szerepeltek jól: az Instagram, a Snapchat és a Pinterest is jobban teljesített a vizsgált időszakban.

Moszkvának nem tetszik a Wikipédia

Moszkva elérhetetlenné tenné a Wikipédia bizonyos szócikkeit. Az orosz kormánynak főként a Krím félszigetről szóló szövegek nem tetszenek, mert azokban a terület elcsatolásáról lehet olvasni. Ezért az orosz alsóház egyik radikális nacionalista politikusa nemrég arra kérte a médiafelügyeleti hatóság elnökét, hogy a tiltólistára vegyék fel a webes világenciklopédia mindazon írásait, amelyek szerinte a nyugati álláspontot tükrözve tájékoztatnak a tavasszal történt krími eseményekről. Az Információs Kultúra nevű társaság igazgatója azonban nem ért egyet a tiltás kezdeményezésével. Szerinte az orosz parlamenti képviselők ezen az alapon az amerikai CNN hírtelevízió és a brit BBC médiavállalat internetes oldalának betiltását is követelhetnék, hiszen azok is hasonlóan ítélik meg a Krím félszigettel történteket.

Szagolja ki, meddig él

A szaglás időskori élessége megjósolhatja a várható élettartamot — legalábbis egy amerikai tudósok által végzett kísérlet szerint. A Chicagói Egyetem kutatói 57—85 éves önkénteseket kértek fel, hogy vegyenek részt egy gyors illatteszten. Filctoll hegyébe itatott szagokat kellett azonosítaniuk, volt köztük borsmenta, narancs, hal, rózsa és bőr. A kísérlet utáni öt éven belül a legrosszabb szaglású, azaz a 4-5 hibát ejtő részvevők 39 százaléka hunyt el, a közepesen teljesítőknek a 19 százaléka, az egészséges szaglásúaknak pedig mindössze 10 százaléka. Fontos azonban megjegyezni, hogy a szaglás hanyatlása nem közvetlenül függ össze az elhalálozással, ám figyelmeztető jel lehet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..