home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Mária Út
Balázs Szilvia
2022.07.02.
LXXVII. évf. 26. szám
Mária Út

Nem vagyok sportos alkat, síksági gyerekként a végtelen rónasághoz szoktam, de ott is inkább kerékpárral, mintsem gyalogosan oldom meg a közlekedést. Éppen ezért ért váratlan kihívásként, hogy néhány évvel ezelőtt részt vehettem egy Mária Út-zarándoklaton.

„A zarándoklás (latinul peregrinatio) jelentése: utazás szent helyekre. Közép-Európa összes szent helyét túrautak kötik össze. A legnagyobb, a Mária út, mely népünk Máriához kötődő szent helyeit (kegyhelyeit, kápolnáit, forrásait) csatolja be az európai zarándok vérkeringésbe. A zarándoklás azonban nem egyszerűen utazás, túra, vagy kirándulás. A zarándokút lépései elsősorban belső lépések az emberi szív szentélye, és Isten irgalmának élő forrása felé” — áll a Mária Út Közhasznú Egyesület honlapján.

Bevallom őszintén, soha korábban és azóta sem volt alkalmam zarándokolni. Akkor is végig azt kérdezgettem magamtól: hogyan fogom én ezt kibírni? És június közepén, amikor már igazi forróság is lehet.


Csíkszereda

Szerencsére megkímélt bennünket az időjárás. Akkor már harmadik napja tartózkodtunk Erdélyben a csoporttal, autóbusszal bejártuk, amit meg lehetett nézni a szűkebb környéken, így a zarándoklat napjára maradt Csíksomlyó és a környező települések templomai, kegyhelyei. 16 kilométert tettünk meg aznap: Csíkszeredától Csíksomlyóig, útközben több helyszínt érintve. A klasszikus szépségű, Makovecz Imre által tervezett Millenniumi templom, a modern, letisztult formákat követő Szent Ágoston-templom és a csíksomlyói kegytemplom mind egy-egy megálló volt a megfáradt zarándokoknak. Közöttük észre sem vettem, hogy egyre messzebb és messzebb jutok, és késő délutánra a teljes távot megtettem úgy, hogy a lábam sem fájdult meg. A lelki feltöltődés, az imák, a zarándokok énekei segítettek kitisztítani a hétköznap gondjaival teli elmémet, így kipihenten, üdén térhettem haza.

A Mária Út Közhasznú Egyesület honlapján több zarándoklási lehetőség közül is választhatunk, a világjárvány kitörése óta eltelt időben alig-alig, mostanra azonban ismét egyre gyakrabban és egyre tömegesebben indulnak neki az emberek a világnak. Ha nem feltétlenül a strandok nyüzsgése vonzza az olvasót a nyári szabadság idején, javaslom a már említett honlapot, ahol akár személyre szabott útitervet is lehet készíteni. A tiszta lélek mellé legfeljebb a hátizsákot érdemes magunkkal vinni, a maradandó élmény pedig garantált!


Szent Ágoston-templom


Valahol egy csíksomlyói ház udvarán

A Mária Rádió napja

Értesítjük az érdeklődőket, hogy 2022. július 2-án, szombaton tartjuk meg a Mária Rádió napját a Könnyező Szűzanya Egyházmegyei Kegyhelyen, a Szabadka melletti Szentkúton. 

A találkozó programja:
10.30 Gyülekező, regisztráció
10.50 Köszöntőt mond Bálint Ágota, a Mária Rádiónkért Egyesület elnöke
11.00 Ft. Zsúnyi Tibor szenttamási plébános előadása
11.45 Szünet
12.00 Úrangyala
12.05 Rózsafüzér
12.45 Szünet
13.00 Szentmise
13.50 Agapé, barátkozás
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..