home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Március idusára emlékeztek a Népkörben
din
2006.03.21.
LXI. évf. 12. szám
Március idusára emlékeztek a Népkörben

Az ünneplő és emlékező közönség - Szabó Attila fotójaImmár hagyomány, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség március 15-e tiszteletére a szabadkai Népkör MMK épületében zenés műsorral emlékezik meg az 1848/49-es szabadságharcról. Ünnepi beszédet Németh Zsolt, a magyar parlament külügyi bizottság...

Az ünneplő és emlékező közönség - Szabó Attila fotója

Immár hagyomány, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség március 15-e tiszteletére a szabadkai Népkör MMK épületében zenés műsorral emlékezik meg az 1848/49-es szabadságharcról. Ünnepi beszédet Németh Zsolt, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke mondott a Népkör nagytermében összegyűlt nagyszámú közönségnek.
A magas rangú fideszes politikus bevezetőjében úgy értékelte, hogy március idusa legszínesebb ünnepünk, hiszen gazdag eseménytörténetével több mindent ért el a nemzet, mint máskor egy emberöltő alatt: ennek köszönhető a jogszabályok nyugodt, alkotmányos átalakítása. ,,Magyarországon hasonlóképpen - tárgyalásos úton - történt meg a rendszerváltás 1989-ben is - ellentétben Szerbiával' - mutatott rá Németh Zsolt. A fideszes politikus beszédében párhuzamot vont 1848. és napjaink közös vonásai között. Úgy vélte, hogy míg 150 évvel ezelőtt a jobbágyságnak a nemzetbe való befogadása váltott ki heves ellenállást, évtizedekig tartó viaskodást, addig a XXI. században a nemzet határokon túl rekedt tagjainak alkotmányos beemelése körül csapnak fel heves indulatok.
,,Először a határon túli magyar közösségek érezték meg azt, hogy a mai Magyarországon tarthatatlan állapotok uralkodnak' - mondta Németh, s meglátása szerint ma Magyarországon messzemenő változásokra van szükség. ,,A magyar államot most tetőtől talpig újra kell szervezni' - jelentette ki nagy tapsot kiváltó beszédében a Fidesz-MPSZ politikusa.
Dudás Károly, a VMSZ alelnöke ünnepi beszéde előtt megcsókolta a délvidéki magyarság hivatalos zászlaját. ,,Immáron hivatalos zászlaja van a délvidéki magyarságnak, az a zászló, amelyet lélekben mindig a szívünkben őriztünk' - kezdte ünnepi beszédét a VMSZ politikusa, s külön méltatta az MNT ebben betöltött szerepét. Dudás napjaink sorsdöntő helyzetére utalva feltette a kérdést: ,,Hol a szabadság mostanában?', majd Petőfi példáját felidézve rámutatott arra, hogy vannak pillanatok egy nemzet történelmében, amikor a szabadság mindennél fontosabb. ,,Kettős koporsóban vívjuk szabadságharcunkat' - idézte Herceg Jánost, s hitet tett a magyar területi autonómia, az önálló magyar egyetem és a magyar állampolgárság visszaperelése mellett. A VMSZ alelnöke visszatekintett 1848 március idusának szabadkai eseményeire, majd a történelmet sommázva tolmácsolta a délvidéki magyarság meggyőződését: ,,Ami egykoron dicső és felemelő volt, az 1920-szal, 1944-gyel és 2004. december 5-ével szertefoszlani látszik.' Dudás azonban nem a ,,hideget és meleget egyaránt bőven juttató' anyaországot okolta a jelenlegi állapotokért. ,,Miért vagyunk mi magunk bátortalanok?' - tette fel a kérdést, utalva arra, hogy a délvidéki magyar értelmiség óvatos, kimért, sokszor meghunyászkodó hozzáállása miatt a közösség számos esélyt szalasztott el nyolc és fél évtizedes kisebbségi létünk idején. Dudás Károly Illyés Gyulát idézve zárta ünnepi beszédét: ,,Nem az elnyomók durvasága, hanem az elnyomottak érzékenysége robbantja ki a forradalmakat. Legyünk hát érzékenyek!'
Az ünnepi beszédek után a nagyszámú közönség ,,Süss fel, nap!' címmel zenés-táncos összeállítást tekintett meg. A Népkör tagjainak produkcióját vastapssal jutalmazta a szabadkai emlékezők sokasága.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..