home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Március 9-e
Martinek Imre
2024.03.09.
LXXIX.. évf. 10. szám
Március 9-e

Ezen a napon hunyt el 1944-ben Budapesten dr. Ripka Ferenc, Budapest egykori főpolgármestere.


Budapest, I. kerület — 2023. január 7.

A Pest vármegyei Isaszegen született 1871. szeptember 1-jén. Egyetemi éveit Budapest és Kolozsvár fémjelzi, tanulmányai mellett pedig újságírással foglalkozott. Ez utóbbi tevékenységéhez a későbbiekben is hű maradt. Sorrendben ő volt Budapest 7. főpolgármestere. 1925 és 1932 között. Fő feladatának a főváros pénzügyeinek rendbetételét tekintette. Átvilágíttatta az üzemek működését, racionalizáltatta a pénzügyeket és a költségvetést. Az idegenforgalom fejlesztésére kiemelt hangsúlyt helyezett. Ő vezette be 1926-ban Budapesten a Szent István-hét rendezvénysorozatot. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Az I. kerületben található, 1996-ban állított emléktábláján az alábbi méltatás olvasható: „Budapest világvárossá fejlesztésének önzetlen munkása.”

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..