home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Március 8-a
Martinek Imre
2024.03.08.
LXXIX.. évf. 10. szám
Március 8-a

A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja, melyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak meg.

„A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. A nőnap eredetileg munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt: 1857-ben New Yorkban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő lépett sztrájkba a béregyenlőségért és a munkaidő-csökkentésért. Manapság a különféle civil szervezetek ezen a napon világszerte, a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái elleni tiltakozásuknak is hangot adnak.” (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Múltvallató jegyzetünkhöz ezúttal a Teremtő tihanyi virágoskertjéből válogattunk néhány fotográfiát. A megidézett festmények Raffaello Santi (1483—1520) reneszánsz kori, olasz mester alkotásaiból valóak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..